Marjapuskaradion parhaat terveysväittämät – totta vai tarua?

Moni terveysväittämä kulkee niin sanotusti suusta suuhun ja sukupolvesta toiseen. Mistä kesäisistä uskomuksista kannattaa ottaa opiksi ja mitkä unohtaa?

terveysuskomukset virtsatientulehdus

Erään terveysväittämän mukaan kylmällä kivellä istumisesta voi saada virtsatulehduksen. Kuva: Robert Ottosson

Teksti Mari Frisk

1. Mätäkuussa haavat tulehtuvat helpommin kuin muulloin.

TOTTA

Kansanperinteessä 23.7.–23.8. välistä aikaa on kutsuttu mätäkuuksi. Uskomuksen mukaan tällöin haavojen paraneminen pitkittyy ja hankaloituu tulehdusten takia. Töölön sairaalassa tehty tutkimus osoittaa, että riski saada syvä leikkaushaavainfektio tai elininfektio on mätäkuun aikana tehdyssä leikkauksessa kaksi kertaa suurempi kuin muulloin.

– Tämä koskee todennäköisesti muitakin haavoja. Kesällä haavoja ja palovammoja voi tulla enemmän, kun puuhastellaan paljon ulkona. Hikoillessa haavat pääsevät hautumaan, lääketieteen kandidaatti Mia Muhonen sanoo.

2. Kylmällä kivellä istumisesta voi saada virtsatulehduksen.

TARUA

Tästä äitisi tai isoäitisi todennäköisesti varoitti.

Puolet naisista sairastaa ainakin yhden virtsatietulehduksen elämänsä aikana. Tulehduksista 75–95 prosenttia aiheuttaa Escherichia coli -bakteeri. Sitä esiintyy normaalisti välilihan ja peräaukon alueella. Virtsatietulehduksille altistavat muun muassa heikentynyt limakalvopuolustus, diabetes, virtsarakon toiminta- tai tyhjenemishäiriöt, katetrointi ja yhdynnät.

– Sen sijaan on olemassa tutkimusnäyttöä, että kylmällä alustalla istuminen voi altistaa eturauhastulehdukselle, Mia Muhonen sanoo.

3. Liika mansikoiden popsiminen nostaa kuumeen.

TARUA

Mansikkakuumetta on turha etsiä ICD-tautiluokituksesta.

– Mansikoista voi saada allergisen reaktion tai vatsa voi mennä suuresta kuidun määrästä sekaisin, mutta ei ole tiedossa mekanismia, joka aiheuttaisi kuumetta, Mia Muhonen toteaa.

Mansikoilla nestettä poistavia ominaisuuksia.

– Monesti mansikoita poimitaan ja nautitaan lämpimässä säässä. Jos ei muista juoda tarpeeksi, voi nestehukka aiheuttaa pahoinvointia.

Mainos

4. Haavan voi hätätilassa puhdistaa virtsaamalla sen päälle.

TOTTA

Partiolaisten urbaanilegenda pitää paikkansa.

– Virtsa on rakossa steriiliä, mutta ei enää joutuessaan ihokosketukseen. Missään tapauksessa virtsa ei desinfioi haavaa, vaan toimii pikemminkin veden kaltaisena mekaanisena puhdistajana, Mia Muhonen kertoo.

Haava kannattaa aina puhdistaa siihen tarkoitetulla desinfiointiaineella, jotta välttyy päätymästä mätäkuun tilastoihin.

5. Piharatamon lehti on kätevä luomulaastari

TARUA

Ratamoilla on laastaroitu haavoja ja niiden on uskottu auttavan erilaisiin iho-ongelmiin.

– Jos haavan päälle lätkäisee mullan seasta kaivetun lehden, voi se johtaa ojasta allikkoon. Ratamon hyödyistä haavanhoidossa ei ole tutkimusnäyttöä, Mia Muhonen toteaa.

Jos nostalgiset ratamot vetoavat, voi niitä hyvin pestyinä käyttää ruoanlaittoon.

6. Jos kyy puraisee, myrkyn voi imeä pois pistokohdasta.

TARUA

– Kyyn puremaa ei missään tapauksessa kannata lähteä imemään, myrkky voi levitä suun limakalvojen kautta, Mia Muhonen varoittaa. Hän muistuttaa, että kyyn purema pitää aina käydä näyttämässä lääkärissä.

Jos purema on raajassa, se pidetään kohoasennossa turvotuksen kehittymisen hidastamiseksi. Jos matka hoitoon on pitkä, lievästi puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä imusuonistossa. Side pitää avata tunnin välein viideksi minuutiksi. Pienten hydrokortisonimäärien (Kyypakkaus ja Ampikyy) antamisesta ei ole tutkittua hyötyä, mutta ei haittaakaan. Tulehduskipulääkkeitä ei saa ottaa.

7. Heti syömisen jälkeen ei saa mennä uimaan.

TOTTA / TARUA

Täysi masu ei upota, muttei käy kellukkeestakaan.

– Ruokailun jälkeen ei kannata rehkiä, etenkin, jos on syönyt raskaasti, Mia Muhonen sanoo.

Neuvo koskee niin uimista kuin muutakin treeniä.

– Voi tulla öklöä oloa ja kylkipistoksia.

Muhonen vakuuttaa, että rento pulikointi mökkirannassa on turvallista herkuttelunkin jälkeen.

Suonenvedolla ja ruokailulla ei ole tekemistä keskenään. Suonenvetoa esiintyy herkemmin pitkäkestoisen harjoittelun jälkeen. Myös nestehukka lisää suonenvedon riskiä.

 

P.S. Ulkohuussissakin voi turvallisesti tarkastella tuotoksiaan ilman pelkoa siitä, että silmäkulmaan kasvaa näärännäppy.

 

LKT Mia Muhonen on yksi Vastalääkkeen perustajista. Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys. Sen tavoitteena on ehkäistä virheellisten ja epäselvien terveysväittämien leviämistä mediassa ja etenkin somessa ja oikoa näitä väitteitä.

Lähteet:
Käypä hoito virtsatietulehdus
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2009;125(13):1415-20, infektiot yleisempiä mätäkuussa
Duodecim terveyskirjasto, kyyn purema
Duodecim terveyskirjasto, suonenveto (lihaskramppi)

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse

Aivotärähdyksen jälkeen tärkeintä on kehon ja mielen lepo