Matala varastorauta on naisten ongelma – alhainen ferritiini aiheuttaa monenlaisia oireita

Rauta on tuiki tarpeellinen kaikille ihmisen soluille. Se varastoituu kehoon ferritiininä. Liian alas huvenneet rautavarastot voivat aiheuttaa oireita väsymyksestä hiusten ohenemiseen. Jos tilanne pitkittyy, seurauksena voi olla anemia.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Viime vuosina ferritiini on herättänyt vilkasta keskustelua niin vastaanotoilla kuin somessa. Yksi pitää alhaista ferritiinipitoisuutta takuuselityksenä vaivaan kuin vaivaan ja toinen taas muotidiagnoosina.

– Raudanpuutteen aiheuttamat oireet ovat sellaisia, että moni kokee niitä elämänsä aikana. Ylipäätään ihmisten kiinnostus oman terveyden ja hyvinvoinnin mittaamista kohtaan on noussut, sanoo dosentti Kristina Hotakainen. Hän työskentelee Mehiläisen laboratoriosektorin johtajana.

Oireita voivat olla esimerkiksi jatkuva väsymys, keskittymisvaikeudet, hiusten ja kynsien oheneminen, kielikipu, korkea syke, hengästyminen ja heikotus. Aina matala varastorauta ei tunnu yhtään miltään, sillä keho sopeutuu sinnittelemään. Raudanpuute ja riski sellaisen kehittymiselle voidaan todeta tutkimalla veriplasmasta ferritiini eli raudan varastoproteiini.

– Raudanpuutteen syy täytyy aina selvittää. Omatoimisesta rautakuurista ei ole hyötyä, jos matalien arvojen taustalla on esimerkiksi piilevä keliakia.

Rautavalmisteet vaikuttavat myös monen lääkeaineen imeytymiseen.

Mainos

Raudanpuute vaivaa erityisesti naisia

– Arvioiden mukaan jopa joka viides suomalainen nainen kärsii raudanpuutteesta jossain vaiheessa elämäänsä, Hotakainen sanoo.

Kuukautiset, raskaus ja synnytykset pienentävät rautavarastoja. Suurimmassa riskissä ovat nuoret, 18–25-vuotiaat naiset. Vertailun vuoksi: miehen rautavarasto on keskimäärin kolminkertainen naisen rautavarastoon verrattuna, mutta tässä on suuria yksilöllisiä eroja. Raudansaanti voi jäädä alle suositusten, jos ravinnon koostumukseen ei kiinnitä tarpeeksi huomiota.

Keho on fiksu

Rauta varastoituu kehossa luuytimeen ja maksaan.

– Varastoimalla rautaa keho valmistautuu reagoimaan, jos pitää lisätä punasolujen tuotantoa nopeasti luuytimessä. Raudan lisäksi punasolujen rakennuspalikoita ovat foolihappo ja B12-vitamiini.

Rautavarastojen määrään vaikuttavat sen saanti ja kulutus, mutta myös imeytyminen. Se on yksilöllistä.

– Keho pystyy säätelemään imeytymistä sen mukaan, millainen varastotilanne on. Jos rautaa on varastossa vähän, niin ruoasta imeytyy enemmän ja päinvastoin, Hotakainen sanoo.

Imeytymistä voivat häiritä muun muassa haavainen paksusuolentulehdus, pitkäaikainen ylävatsavaivoihin käytetty pro­to­ni­pumpun estä­jä­lää­kitys ja keliakia.

Verenvuoto ja raskaus kuluttavat varastoja

Rautaa poistuu kehosta normaalisti solujen mukana suolistoon ja ihon kautta. Varsinainen hupeneminen tapahtuu verenvuodon mukana. Haava sormessa silloin tällöin ei vielä kuluta varastoja loppuun, mutta runsaat kuukautiset, leikkaukset, synnytykset, peräpukamat ja verenluovuttaminen sen voivat tehdä. Kasvaimet ja runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö voivat aiheuttaa verenvuotoa suolistossa.

– Myös rankka kestävyysurheilu kuluttaa rautavarastoja, Hotakainen lisää.

Raskaana oleville naisille rautalisä on lähes välttämätön.

– Raskaana oleva äiti joutuu tekemään punasolut itselleen ja sikiölle sekä kierrättämään verta kahdelle. Äidillä on siis tavallaan tupla tuotanto- ja verenkierron teho päällä raskaana ollessaan.

Viitearvoja on kritisoitu harhaanjohtaviksi

HUSlabissa ferritiinin viitearvot yli 18-vuotiailla naisille ovat 15–125 µg/l ja miehille 20–195 µg/l. Yleisesti lääketieteen kirjallisuudessa matalan ferritiinin rajana pidetään 30 µg/l.

– Viitearvot on laadittu väestöstä mitattuna. Ferritiinin osalta viitearvot ovat todennäköisesti alemmat verrattuna siihen, mitkä tarpeelliset arvot usein ovat. Tässäkin on yksilöllisiä eroja, Hotakainen sanoo.

– Ideaalitilanne olisi toki tietää oma tasonsa silloin, kun voi ja jaksaa hyvin ja pysytellä niissä.

Varastoraudan tavoitetaso on korkeampi joissakin sairauksissa, kuten sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla. Ja jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, ei hyväkään arvo sulje pois raudanpuutetta, sillä akuutit ja pitkittyneet tulehdukset nostavat ferritiiniarvoa.

– Kun lähdetään mittaamaan ferritiiniä, voi olla hyvä mitata samalla tulehdusarvo CRP, jotta tulehdus voidaan sulkea pois näennäisesti normaalin ferritiinin syynä. Tulehdustiloissa ferritiini nousee, vaikka rautavarastot olisivatkin pienet. Siksi tulehdustila voi peittää raudanpuutteen, kun rautastatusta arvioidaan pelkän ferritiinin perusteella, Hotakainen selvittää.

Hemoglobiini kertoo anemiasta, ei rautavarastoista

Alhainen hemoglobiini on merkki anemiasta. Raudanpuute on anemian yleisin syy, mutta se voi johtua monista muistakin tekijöistä kuten B12-vitamiinin tai foolihapon puutteesta.

– Anemian aiheuttajasta näkee viitteitä perusverenkuvasta. Raudanpuuteanemiassa punasolut ovat pieniä ja esimerkiksi foolihapon ja B12-vitamiinen puutteesta johtuvassa anemiassa ne ovat suuria ja kehittymättömiä.

Anemia on myöhäinen merkki raudanpuutteesta.

– Hemoglobiini voi olla vielä viitealueella, vaikka rautavarastot olisivat jo alhaiset. Ensimmäisenä hupenee varastorauta ja vasta myöhemmin raudanpuute alkaa näkyä punasoluarvoissa, Hotakainen kertoo.

Apu pullosta tai purkista

Jos ferritiiniarvot ovat matalat ja oirekuva täsmää, aloitetaan rautalääkitys. Ensisijainen hoito on rautavalmiste purkista tai pullosta, tablettina tai nesteenä.

– Varastojen karttuminen voi kestää useita kuukausia, joten kuuria on hyvä jatkaa ainakin puoli vuotta.

Jos ferri­tii­ni­pi­toisuus on suu­rempi kuin 50 µg/l, rauta­hoi­dosta ei yleensä ole hyö­tyä väsy­mysoi­reissa.

– Mitä matalampi lähtötaso, sitä todennäköisemmin rautavalmisteista on hyötyä.

Annosteluakin kannattaa miettiä.

– Aiemmin ajateltiin, että valmiste pitäisi ottaa päivittäin, mutta nyt näyttää siltä, että imeytyminen voi olla tehokkaampaa, jos rautavalmisteen ottaakin vain joka toinen päivä.

Infuusioon liittyy vakavia riskejä

Jos ferritiini on erittäin matala (alle 15 µg/l) ja vatsa ei kestä rautavalmisteita, voidaan rautaa tankata suoraan suoneen, samoin, jos ihmisellä on munuaisten tai sydämen vajaatoiminta tai tulehduksellinen suolistosairaus. Toisinaan rautavarastoja joudutaan kasvattamaan kiireellisesti ennen leikkausta. Suonesisäinen infuusio ei ole ensilinjan täsmähoito.

– Raudan pumppaaminen suoraan suoneen ei ole luonnollinen reitti. Infuusio voi kuulostaa nopealta ja helpolta, mutta siinä rikotaan elimistön omaa järjestelmää ja ohitetaan monta kontrollipistettä. Allergiset reaktiot voivat myös olla henkeä uhkaavia.

Mihin rautaa tarvitaan?

  • Aikuisessa naisessa on rautaa noin puolitoista ja miehessä kolme grammaa.
  • Suurin osa elimistön raudasta kuluu punasolujen valmistukseen, mutta kaikki ihmisen solut tarvitsevat rautaa. Rauta osallistuu hapen kuljetukseen hemoglobiinin osana.
  • Punasolujen hemoglobiinin lisäksi sitä tarvitaan muun muassa lihaksissa ja elimistön toimintaa säätelevissä entsyymeissä.

 

Verilettuja ja C-vitamiinia

  • Elimistö ei pysty itse tuottamaan rautaa.
  • Ravinnosta peräisin olevasta raudasta imeytyy elimistön käyttöön noin 10–15 prosenttia. Raudan lähteitä ovat esimerkiksi punainen liha, riista, maksa, verituotteet kuten veriletut, merilevä, soijatuotteet, linssit, pavut, siemenet ja täysjyvävilja.
  • Eläinkunnan tuotteiden hemirauta imeytyy tehokkaammin kuin kasvisten ja hedelmien ei-hemirauta.
  • Silläkin on merkitystä, mitä nauttii raudan kaveriksi. Imeytymistä voi tehostaa ottamalla rautavalmisteet samaan aikaan C-vitamiinin kanssa, joihinkin valmisteisiin sitä on jo lisätty. Maitotuotteiden kalsium sekä kahvi ja tee puolestaan haittaavat imeytymistä.

 

Lähteet: Raudanpuuteanemia, Lääkärikirja Duodecim,
Raudanpuute ilman anemiaa – miten ferri­tii­niarvoa tulkitaan?, Lääkärilehti 8/2019
Veripalvelu.fi

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittyneitä keuhko-oireita? Sarkoidoosi oireilee monin tavoin

Hyviä unia sukupuolesta riippumatta

Lääkehoito voi aiheuttaa murheita – Tavallista värikkäämmät murot