Pahempaa kuin PMS – Vakava kuukautishäiriö vaikuttaa tuhansien naisten elämään

Osalla meistä kuukautisia edeltävä oireilu on niin rajua, että se lamauttaa toimintakyvyn ja voi saada miettimään avioeroa tai itsemurhaa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Alakuloa ja ärtymystä, rintojen arkuutta, turvotusta ja päänsärkyä. Kuukautisia edeltävät PMS-oireet ovat tuttuja lähes kaikille hedelmällisessä iässä oleville naisille. Oireet alkavat muutamaa päivää tai viikkoa ennen kuukautisia ja helpottavat niiden alettua. Useimmiten kotikonstit ja itsehoitolääkkeet riittävät lievittämään oireita niin, että niiden kanssa voi elää. Osalla naisista oireet voivat kuitenkin olla niin rajuja, että ne rajoittavat merkittävästi toimintakykyä. 

Vaikeat PMS-oireita on viime vuosikymmeninä alettu erottaa omaksi diagnoosikseen, kuukautisia edeltäväksi dysforiseksi häiriöksi eli PMDD:ksi. Arvioiden mukaan siitä kärsii 2–6 prosenttia naisista. Se tarkoittaa, että Suomessakin on kymmeniätuhansia naisia, joille kuukautiskierron loppuvaiheessa psyykkinen oireilu voi olla niin vakavaa, että arki häiriintyy. Ihminen voi pahimmillaan alkaa kyseenalaistaa omaa mielenterveyttään tai miettiä itsemurhaa. 

Mainos

– Kokemus siitä, ettei ole oma itsensä, on tavallinen. Vastaanotolla käy esimerkiksi naisia, jotka kertovat kerran kuussa harkitsevansa avioeroa ihanasta miehestään, ja kun oireet helpottavat, he ihmettelevät, mistä sellaiset ajatukset olivat tulleet, kertoo gynekologi Eeva Kajalo.   

PMDD painottuu psyykkisiin oireisiin. Ne ovat usein samankaltaisia kuin masennuksessa tai ahdistuksessa. Itkuherkkyys, raivon- ja vihanpurkaukset ja vaikeus hallita omia tunteitaan ovat tyypillisiä. Muita oireita voivat olla esimerkiksi vatsaoireet, pahoinvointi, ripuli, päänsärky, unettomuus ja seksuaalinen haluttomuus. 

Oireet voivat alkaa tai pahentua missä vaiheessa hedelmällistä ikää tahansa. Pahimmillaan ne ovat yleensä 30–40-vuotiailla naisilla. 

– On tavallista, että vaikeat oireet alkavat ruuhkavuosissa. Jos nuorempana on ollut käytössä yhdistelmäpillerit, lastenteon jälkeen naisella voi olla ensimmäistä kertaa luonnollinen kierto. Kun vielä päällä on kuormittava elämäntilanne, olen miettinyt, voisiko yleistyminen johtua siitä. 

Yleisesti ottaen oireet korostuvat tilanteissa, joissa elämän kuormitus on suurempi. Psyykkisillä sairauksilla ja verenpainetaudilla on nähty yhteys voimakkaisiin kuukautisia edeltäviin oireisiin. Vaikeista oireista kärsivillä myös itsemurhariski on korkeampi kuin muilla naisilla. 

Jotain iloa vaihdevuosista 

PMDD liittyy kuukautiskiertoon, mutta sen perimmäistä syytä ei tarkalleen tiedetä. Hormonitoiminta on normaalia, mutta osalla naisista aivot reagoivat siihen poikkeuksellisalla tavalla. Oireet alkavat munasolun irtoamisen jälkeen, kun keho alkaa erittää keltarauhashormonia. Keltarauhashormonin eli progesteronin aineenvaihduntatuotteiden lisäksi oireilulla on nähty yhteys keskushermoston aineenvaihduntajärjestelmän poikkeamiin. 

Eeva Kajalon mukaan vastaanotolle tulevat naiset ovat useimmiten tunnistaneet, että oireilla on ajallinen yhteys kuukautiskierron kanssa. Jos varmuutta ei ole, yhteyttä voi etsiä omatoimisesti kirjaamalla parin kuukauden ajalta muistiin, milloin ja millaisia oireita tulee, ja miten ne sijoittuvat omaan kuukautiskiertoon. Verkossa on paljon ilmaisia ja vapaasti käytettäviä malleja kuukautispäiväkirjan pitämiseen, jotka auttavat tunnistamaan ajallisen yhteyden. 

Mainos

– Kalenteriin merkataan vähintään kahden kierron ajan esimerkiksi ärtyneisyyden ja masentuneisuuden ja toivottomuuden tunteet, vihanpuskat ja mahdolliset itsemurha-ajatukset. 

Vastaanotolla selvitetään myös, ettei oireiden taustalla ole muita sairauksia, kuten masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä. Voimakkaat fyysiset oireet voivat johtua myös endometrioosista ja tämä voi laskea mielialaa. Joskus taustalla voi piillä kilpirauhasen toimintahäiriö. 

Koska oireet liittyvät ovuloivaan kuukautiskiertoon, raskauden ja usein täysimetyksen aikana oireita ei tule. Ja mikä lohdullista, oireilu loppuu vaihdevuosiin. Tosin vaihdevuosien aikana voi olla vaikea tunnistaa, mikä oireilusta on PMS:stä tai PMDD:stä johtuvaa ja mikä vaihdevuosien aiheuttamaa, Kajalo huomauttaa. 

– PMS-oireiden voimakkuudella ei ole yhteyttä vaihdevuosioireisiin. Vaihdevuodet voivat mennä ohi lievillä oireilla, vaikka kuukautisten aikaan oireet olisivat olleet kuinka rajuja tahansa. 

Tieto lievittää tuskaa 

PMDD:tä hoidetaan hormoni- ja mielialalääkkeillä. 

– Suurelle osalle sopii yhdistelmäehkäisyhoito. Jos on taipumusta tukoksiin tai auralliseen migreeniin, vaihtoehtona on ovulaation estävä keltahormoniehkäisy. Osalla naisista hormonivalmisteet aiheuttavat mielialaoireita, jolloin ne eivät ole toimiva vaihtoehto. 

Mielialaoireita voidaan lievittää samoilla SSRI-lääkkeillä, joita käytetään muihinkin mielialasairauksiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen. Lääkityksessä käytetään pienempiä annoksia kuin masennuksen hoidossa ja se ajoitetaan päiviin, jolloin oireita olisi. 

Mainos

– Päivittäin otettava lääkitys ei yleensä ole tarpeen, mutta joskus se voi olla hyödyllistä. Toisilla kierto on epäsäännöllinen ja lääkityksen ajoittaminen siksi vaikeaa. Voi olla myös helpompi muistaa ottaa lääkkeet päivittäin kuin laskea kierron päiviä. Joskus voi olla myös vaikea arvioida, onko kyseessä puhdas PMDD vai ahdistuneisuus tai masennus, joka pahenee ennen kuukautisia, ja silloin jatkuvasta lääkityksestä voi olla hyötyä. 

Rajuista oireista huolimatta lääkehoito ei aina ole ainoa eikä edes välttämätön vaihtoehto. 

– Joillekin hoidoksi saattaa riittää tieto siitä, mistä oireet johtuvat. Tunteita on silloin helpompi sietää ja ne menevät helpommin ohi. Myös läheisten ihmisten on helpompi suhtautua tilanteeseen. 

Oireista ei tarvitse kärsiä 

Vaikka PMDD koskettaa monia naisia, sitä ei silti aina tunnisteta terveydenhuollossa. Oireita saatetaan myös vähätellä. Eeva Kajalo kannustaa luottamaan itseensä oman kehon parhaana asiantuntijana. 

– Nainen hoksaa usein itse moninaisten oireiden yhteyden kiertoon. Työelämässä olevien kannattaa hakeutua työterveyshuoltoon. PMDD on ilman muuta työkykyyn vaikuttava tekijä. Jos kuukautisten tai muun kuukautiskiertoon liittyvän oireilun takia joutuu olemaan pois töistä, se kertoo siitä, että oireet eivät ole hyvässä hoidossa. 

Mikä on PMDD? 

  • Kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö PMDD on PMS:n vaikea muoto. Kirjainlyhenne tulee häiriön englanninkielisestä nimestä premenstrual dysphoric disorder
  • Liittyy kuukautiskiertoon. Oireet ovat tavallisimpia ennen vuodon alkamista ja voivat kestää muutamasta päivästä jopa kahteen viikkoon. 
  • Aiheuttaa voimakkaita psyykkisiä oireita, kuten masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, raivokohtauksia ja toivottomuuden tunnetta.  

PMDD:n itsehoito 

  • Tieto ja itsetuntemus: psyykkisiä oireita on helpompi sietää ja ne menevät nopeammin ohi, kun ymmärtää, mistä ne johtuvat. 
  • Liikunta ja rentoutuminen sekä ylipäänsä itselle hyvää tekevien asioiden tekeminen helpottaa oloa. 
  • Alkoholin ja kahvin välttämäinen saattaa auttaa. 
  • Joillekin helpotusta voivat tuoda siveydenpuuyrtti, B6-vitamiini tai kalkki–D-vitamiiniyhdiste.
  • Turvotukseen auttaa suolan välttäminen. 
  • Itselle sopivimmat keinot löytää vain kokeilemalla. 

PMDD:n lääkehoito 

  • SSRI-lääkkeet ja muut mielialalääkkeet. 
  • Yhdistelmäehkäisy, jossa on sekä estrogeeniä että progestiinia eli keltarauhashormonia, tai pelkkä keltarauhashormoniehkäisy. 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Päänsärkylääkkeiden runsas käyttö voi johtaa viheliäiseen kierteeseen

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse