Parodontiitti jyllää ikenissä ja vaikuttaa koko elimistöön – Katso vinkit hampaiden huolelliseen puhdistukseen

Hampaan kiinnityskudossairauden hyvä hoito on tärkeää hampaiden säilyttämiseksi. Lisäksi piilevä parodontiitti voi pahentaa monia muita sairauksia.

Parodontiitti

Parodontiitin merkittävin aiheuttaja on puutteellinen suuhygienia. Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Vehmanen

Moni mieltää, että hampaita kannattaa puhdistaa ennen kaikkea niiden reikiintymisen estämiseksi. Todellisuudessa selvästi yleisin ongelma suun terveydessä on parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus. Sitä sairastaa jopa kaksi kolmesta aikuisikäisestä – ja heistä hyvin moni täysin tietämättään.

Parodontiitissa suun bakteerien aiheuttama tulehdus alkaa hajottaa sidekudoksia, jotka kiinnittävät hampaan ikeneen. Samalla hampaan ja ikenen välisiin ientaskuihin muodostuu hammaskiveksi kutsuttua mineralisoitunutta bakteeripeitettä. Hammaskivi lisää kudoskatoa.

Kerran tuhouduttuaan kiinnitykset eivät enää uusiudu. Kun parodontiitti on edennyt riittävän pitkälle, hammas alkaa heilua ja saattaa lopulta irrota kokonaan.

Mainos

Ylihammaslääkäri, parodontologian dosentti Kimmo Suomalainen Tampereen yliopistollisen sairaalan suu- ja leukasairauksien poliklinikalta toteaa, että parodontiitti on pitkälti elämäntapasairaus.

− Myös perinnöllinen alttius vaikuttaa jonkin verran. Harvinaisessa aggressiivisessa parodontiitissa kudosten tuhoutuminen voi alkaa jo varhaisessa murrosiässä. Mutta useimmiten sairaus etenee vähitellen iän karttuessa ihmisen omien tottumusten vuoksi.

Tupakointi riskitekijä

Selvästi merkittävin parodontiitin aiheuttaja on puutteellinen suuhygienia. Huolimattomasti puhdistetuttujen hampaiden ienrajassa bakteerit pääsevät lisääntymään häiriöttä.

− Ientaskuihin muodostuu hapettomassa tilassa eläviä bakteerikasvustoja, Kimmo Suomalainen kertoo.

Tupakointi lisää merkittävästi parodontiitin riskiä. Tyypin 2 diabeteksen on havaittu esiintyvän usein yhdessä parodontiitin kanssa, ja erityisesti diabeteksen huono hoitotasapaino altistaa kiinnityskudossairaudelle.

Ennaltaehkäisyn keinot ovat yksinkertaiset: tupakoimattomuus ja hampaiden säännöllinen, huolellinen puhdistaminen.

− Paras väline on sähköhammasharja, jonka tehosta on tutkittua näyttöä. Mutta hyväkin harja yltää vain osaan hampaiden pinnoista. Hammasvälien puhdistamiseen toimivimmiksi ovat osoittautuneet harjatikut, joissa on pieniä silikoniharjaksia, Kimmo Suomalainen sanoo.

Ikenien verenvuoto hampaita puhdistaessa on alkavan parodontiitin ensimmäinen oire. Kimmo Suomalaisen mukaan suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua heti verenvuotoa havaitessaan. Toisinaan merkkinä on lisäksi paha haju tai epämiellyttävä maku suussa.

− Jos hammas liikkuu, hoito alkaa jo olla myöhässä. Muutoin parodontiittia on vaikea havaita itse, sillä se ei aiheuta kipua tai välttämättä mitään muitakaan oireita. Jopa märkivä tulehdus voi tulla ihmiselle itselleen täytenä yllätyksenä.

Yhteys vaikeaan koronaan

Parodontiitin havaitseminen ja hoitaminen ei ole tärkeää ainoastaan siksi, että omat hampaat säilyisivät suussa koko eliniän. Jatkuvasti kertyy lisää tutkimustietoa siitä, millaisin tavoin ikenissä jylläävä infektio vaikuttaa koko elimistöön.

Kytkös tyypin 2 diabetekseen toimii myös siten, että hoitamaton parodontiitti vaikeuttaa verensokerin saamista tasapainoon.

− Lisäksi parodontiitin on todettu olevan selkeästi yhteydessä sydän- ja verisuoni- sekä munuais- ja maksasairauksien riskiin. Suun tulehdustila siis näyttäisi kuormittavan merkittävästi koko kehoa, Kimmo Suomalainen arvioi.

Viimeisen vuoden aikana on myös saatu alustavia viitteitä, että koronaviruksen vaikeaan tautimuotoon sairastuneilla henkilöillä olisi keskimääräistä useammin hoitamaton parodontiitti. Kimmo Suomalaisen mukaan aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tietoa.

Puhdistus on parasta hoitoa

Ajoissa aloitettu mekaaninen hoito pysäyttää parodontiitin tehokkaasti.

Jos ienrajaan ja -taskuihin on muodostunut hammaskiveä, se poistetaan suun terveydenhuollossa. Muutoin hoitoa voi toteuttaa pitkälti omatoimisesti arjessa. Tärkein keino on säännöllinen ja huolellinen hampaiden puhdistaminen. Lisäksi voi käyttää bakteerien kasvua vähentävää suuvettä.

− Tehoava hoito on siis erittäin edullista. Hammasharja on siinä tärkein väline, Kimmo Suomalainen toteaa.

Mikrobilääkitystä käytetään parodontiitin hoidossa harvoin. Ennen lääkityksen aloittamista bakteerikannasta tulisi ottaa näyte.

− Valitettavasti kehon muiden infektioiden hoitoon yleisesti käytetyt antibiootit eivät auta parodontiittiin, vaan ne saattavat päinvastoin heikentää suun terveyttä, Kimmo Suomalainen toteaa.

Hänen mukaansa lähihoitajat ovat ammattikuntana avainasemassa parodontiitin havaitsemisessa ja hoitamisessa esimerkiksi vanhustyössä.

− Hoitajilla tulisi olla riittävästi aikaa auttaa asiakkaita hampaiden puhdistamisessa niin kotihoidossa kuin palveluasumisessakin. Purskuttelukykyistä henkilöä voi avustaa myös suuveden käyttämisessä. Suun terveydestä huolehtiminen on aivan olennainen osa iäkkäiden hyvää hoivaa, Kimmo Suomalainen sanoo.

Jos asiakkaan ikenissä on verenvuotoa, asia kannattaa kirjata potilastietoihin. Näin tilanne voidaan tarkistaa suun terveydenhuollossa.

Harjatikku on hammaslankaa tehokkaampi

  • Hampaiden puhdistaminen vähintään kahdesti päivässä vähentää parodontiitin riskiä.
  • Sähköharja on tehokkaampi kuin perinteinen manuaalinen harja.
  • Myös hammasvälit tulee puhdistaa. Pienet hammasväliharjat tai harjatikut poistavat bakteereja ienrajasta paremmin kuin hammaslanka.
  • Päivittäinen purskuttelu klooriheksidiiniä, eteerisiä öljyjä tai setyylipyridiinikloridia sisältävällä suuvedellä vähentää mikrobeja ja tulehdusta. Antimikrobisia suuvesiä ei kuitenkaan suositella jatkuvaan käyttöön, vaan niitä voi käyttää esimerkiksi muutaman viikon kuurina.

Nämä altistavat parodontiitille

  • puutteellinen suuhygienia
  • huonossa hoitotasapainossa oleva tyypin 2 diabetes
  • tupakointi
  • merkittävä ylipaino

 

Lue myös: Hampaiden reikiintymisen voi estää – Viisi vinkkiä suunhoitoon

Sinua voisi kiinnostaa myös

Iältään nuori, mutta keho on vanha – Kalenteri-ikä ja biologinen ikä eivät kartu samaa vauhtia

Pahempaa kuin PMS – Vakava kuukautishäiriö vaikuttaa tuhansien naisten elämään

Ikenet kasvaa ja kieli kuivuu – Lääkkeillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia suun terveyteen