Bonbonit, bosat, daisarit, hinkit, ilo-omenat, kannut, kärpäslätkät, lollot, puskurit, pystärit, riipparit, ryntäät, samanthafoxit, tissit, tisulit…Rakkailla rinnoilla on monta nimeä.
Ihmisillä on syntyessään nännit. Lapsilla ja miehillä ei ole rauhasrakkuloita. Rintarauhasrakkulat alkavat kehittyä tytöillä 8–13 vuoden iässä, suomalaisilla tytöillä keskimäärin himpun vajaa 11-vuotiaana.
Kasvun saa aikaan estrogeeni. Murrosiässä rintojen kasvu kestää kolmesta viiteen vuoteen. Kouluterveydenhoitajan pakeilla on hyvä käydä, jos rinnat eivät ole alkaneet kasvaa vielä 13-vuotiaana.
Kasvun aikataulua sekä rintojen muotoa ja kokoa säätelevät pitkälle perintötekijät. Ympäristötekijöillä on vaikutusta siihen, mitkä geenit kytkeytyvät päälle ja milloin.
Myös poikien rinnat voivat kasvaa. Kolmasosalla murrosikäisistä pojista on gynekomastia, mikä tarkoittaa miesten ja poikien rintojen kasvua. Sen sijaan niin sanotuilla man boobseilla eli miestisseillä ei ole tekemistä varsinaisen rintojen kasvun kanssa, vaan ne johtuvat pääosin korkeasta rasvaprosentista.
Perinnöllisyys määrää muodon
Rinnat sisältävät rauhaskudosta, joka muodostuu maitokäytävistä, maitorakkuloista ja sidekudoksesta. Pari-kolmekymppisellä rinnat ovat yleensä kiinteät, sillä rauhaskudosta on runsaasti.
–Hedelmällisen iän jälkeen tapahtuu involuutio, eli maitorauhaset surkastuvat ja rintakudos korvautuu rasvakudoksella, rintasyöpärekonstruktioon erikoistunut plastiikkakirurgi Helena Puonti kertoo.
Muotoon vaikuttaa ennen kaikkea sidekudoksen rakenne, joka on pitkälti perinnöllinen ominaisuus.
– Nuorellakin rinnat voivat roikkua, etenkin, jos ne ovat isot. Joillakin ihmisillä sidekudostuki on pehmeämpää, ja iho on ohutta ja helposti venyvää, Puonti sanoo ja jatkaa: – Myös pienet rinnat voivat olla malliltaan niin sanotusti tippuvat.
Vaihdevuosi-iän hormonikorvaus hoito hidastaa involuutiota.
– Tällöin rinnat pysyvät entisellään tai voivat jopa vähän kasvaa.
On tavallista, että paino vaihtelee aikuisena. Rinnoissa on paljon rasvakudosta, joten myös rasvaprosentti vaikuttaa rintojen kokoon ja muotoon.
– Laihtuessa rasva lähtee ensimmäiseksi sieltä, mihin ylimääräinen on kertynyt, joillakin se on rinnat ja toisilla lantio. Tässä on paljon geneettistä vaihtelua. Sen sijaan, jos rinnoissa on todellista rintarauhasen liikakasvua, ei laihduttaminen pienennä rintojen kokoa juuri lainkaan.
Maan vetovoimaa vastaan voi (yrittää) taistella välttelemällä painon jojoilua. Kudokset venyvät ihmisen lihoessa ja löystyvät laihtuessa. Pidemmällä tähtäimellä runsaan ylipainon lisäksi juuri edestakaisin tapahtuva muutos saa rinnat riippumaan.
Markkinointilupauksista huolimatta voiteilla tai muilla valmisteilla ei saa kohotettua rintoja. Plastiikkakirurgiset toimenpiteet ovat ainoa keino saada pitkäaikaisia tuloksia.
Hormonivaihtelut muuttavat kokoa
Rintojen koko vaihtelee kuukautiskierron mukaan.
– Rinta ja sen miljoonat maitorakkulat täyttyvät nesteestä kierron puolivälissä, mikä kasvattaa rinnan kokoa. Kierron jälkipuolella munasarjassa toimivan keltarauhasen hormonieritys voimistaa arkuutta ja turvotusta. Neste tyhjenee ja turvotus laskee kuukautisvuodon jälkeen, Helena Puonti kertoo.
Hormonaalinen yhdistelmäehkäisy simuloi lievää raskaustilaa.
– Se voi aiheuttaa vähäistä rintojen kasvua ja turvotusta. Myös hormonikierukka voi käytön alussa aiheuttaa rintojen turvotusta, mutta se yleensä korjaantuu ajan myötä.
Herkkä iho kaipaa kosteutusta
Rintojen ja dekolteen alueen iho on ohutta. Aikojen saatossa rintoja on hellitty muun muassa unikkovedellä, ruusuöljyllä, kamferilla, sadevedellä ja emakon maidolla.
Nykytiedon valossa aurinko- ja kosteusvoide riittävät vallan mainiosti.
Rintojen ja nännien ihoa kannattaa kosteuttaa, jotta iho ei kuivu. Tähän tarkoitukseen on olemassa erikoistuotteita, mutta perusvoide ajaa asian.
Aurinkovoidetta on hyvä käyttää, vaikka ei rannalla yläosattomissa makoilisikaan.
Ihmisen keho ja iho – rinnat mukaan lukien – voivat paremmin, kun syö terveellisesti ja liikkuu tarpeeksi.
– Tupakointi kuivattaa ja vanhentaa ihoa ja voi muuttaa sen sävyn kellertäväksi, Puonti kertoo.
Atooppinen ihottuma voi ilmaantua myös rinnoille, hoidoksi riittää yleensä mieto kortisonivoide.
Puontin mukaan ihon pinnan kautta annosteltavat kollageenituotteet eivät olennaisesti vaikuta ihon sidekudoksen laatuun.
– Sen sijaan ihon sisään injisoidut sidekudoskasvua lisäävät kasvutekijät, joita ovat esimerkiksi oman veren verihiutaleet (PRP eli platelet rich plasma) voivat parantaa ihonalaisen sidekudoksen laatua. Injektioita voidaan antaa lääketieteellistä syistä, jos rinnoissa on esimerkiksi arpimuutoksia.
Tunto säilyy läpi elämän
Useimmat naiset kokevat rintansa erogeenisiksi eli niiden koskettaminen otollisessa tilanteessa tuntuu nautinnolliselta ja kiihottaa. Erityisesti nänni on herkkä kosketukselle, ja se jäykistyy, kun nainen on kiihottunut. Jöpötys voi johtua myös kylmästä tai kankaan kosketuksesta.
Rintoja hyväiltäessä aivoissa erittyy oksitosiinia, jota kutsutaan mielihyvähormoniksi. Rintojen koskettaminen voi siis tuntua hyvältä koko kehossa ja mielessä. Oksitosiinia erittyy myös imettäessä.
On myös täysin ok, että rintojen koskettelu ei tunnu hyvältä, etenkään jos rinnat ovat hyvin herkät tai jos nainen ei koe rintojaan erogeenisinä.
Vaihdevuodet eivät vaikuta rintojen tuntoherkkyyteen.
– Ihon tunto riippuu tuntohermopäätteiden määrästä ja kunnosta. Ihon vanhenemiseen ja tiettyihin sairauksiin, kuten neuropatioihin, voi liittyä ihotunnon alenemaa, mutta se ei johdu hormonivaihtelusta, Puonti kertoo.
Oman kehon hyväksyntä kaunistaa
Länsimainen kauneusihanne suosii tällä hetkellä isoja, mutta terhakkaita ja symmetrisen pyöreitä rintoja. Harvalla on sellaiset luonnostaan.
Rintojen paljastelu on yksi tapa hakea huomiota esimerkiksi somessa ja julkisuudessa. Kaikkialla maailmassa rintoja ei kuitenkaan mielletä seksuaalisiksi ja rinnat paljaana kulkeminen on normaalia.
Isoja rintoja korostavien bikinikuvien ristipaineessa pienirintainen voi kokea itsensä epänaiselliseksi. Pienillä rinnoilla on kuitenkin monia terveyshyötyjä. Niistä havaitsee helpommin kyhmyt ja rintasyöpäriski on pienempi. Niska-hartiakipujakin voi olla vähemmän, eikä kiinteitä rintoja tarvitse tukea niin paljon liikkuessa.
Hyvä ryhti vaikuttaa oleellisesti rintojen ulkonäköön. Treenaaminen kasvattaa rintalihasta ja samalla rinnatkin voivat kohota.
– Ulkonäköpaineet ovat kovat, etenkin nuorilla ihmisillä. Ihanteet ovat liian yksipuolisia, kaunis voi olla monella tavalla. Kun ihminen hyväksyy oman kehonsa ja rintansa, niin muutkin hyväksyvät, Puonti vakuuttaa.
Kyhmy ei aina tarkoita syöpää
Rinnat voivat tuntua kipeiltä ja turvonneilta ilman, että kyse olisi mistään vakavasta. Noin 75 prosenttia kaikista rintarauhaseen liittyvistä vaivoista on hyvänlaatuisia. Yleensä syynä ovat hormonivaihtelut.
Noin kolmanneksella naisista on rinnoissaan fibrokystisia muutoksia eli mastopatiaa. Tällöin maitotiehyisiin on muodostunut nesteen täyttämiä rakkuloita eli kystia ja sidekudosjuosteiden määrä on lisääntynyt.
Fibroadenoomat ovat hyvänlaatuisia, yleensä liikkuvia kyhmyjä. Niitä on jopa 5-10 prosentilla naisista, yleisimmin nuorilla. Rinnassa voi olla myös pehmeitä rasvapatteja eli lipoomia. Huonosti istuvat rintaliivitkin voivat aiheuttaa aristusta.
Raskaus tuplaa rinnan painon
Moni tutustuu omiin rintoihinsa kunnolla vasta raskauden ja imetyksen myötä. Raskauden loppupuolella rinnan koko ja paino voivat jopa kaksinkertaistua. Myös nännit tummenevat.
Maidontuotannon saa aikaan prolaktiini. Sen pitoisuudet nousevat jo heti raskauden alkuvaiheessa.
Imettäminen voi olla ihanaa ja ihan kamalaa, usein molempia. Nänni menee herkästi rikki varsinkin alussa, mutta sitä voi hoitaa voiteilla ja suojata rintakumilla.
– Jos rinta on mastopaattinen eli siinä on paljon sidekudoslisää, maitotiehyet voivat tukkiutua. Imetyksen alkaessa nämä tukokset tulevat esille maidon tyhjenemishäiriöinä, Puonti sanoo.
Tiehyttukoksessa rintaa aristaa ja punoittaa, siinä voi voi tuntua muhkura, lämpökin voi nousta.
– Ongelmaan auttaa yleensä rinnan tyhjentäminen esimerkiksi pumppaamalla. Myös ultraäänihoidosta voi olla hyötyä.
Rintatulehduksessa eli mastiitissa oireet ovat samankaltaiset kuin mastopatiassa, mutta se on usein stafylokokki- tai streptokokkibakteerin aiheuttama. Mastiitti on harvinainen muulloin kuin imetyksen aikana.
Raskaus ja imetys eivät välttämättä aina tarkoita roikkuvia rintoja. Muoto voi palautua napakaksi, vaikka nainen synnyttäisi useamman lapsen ja imettäisi heitä.
– Tämä edellyttää kuitenkin runsasta liikuntaa ja hyvää painon hallintaa, jolloin myös sidekudoksen rakenne pysyy hyvänä, Puonti sanoo.
Rintojen rakennuspalikat
- Rinta koostuu rasvakudoksesta ja maitorauhasesta. Siinä on 15–25 erillistä pikkurauhasta eli lohkoa.
- Rasvakudos ja maitorauhanen kiinnittyvät rintakehään rintalihaksen päälle sidekudoksen avulla.
- Nänniä ympäröi nännipiha. Nännissä ja nännipihassa on melaniinia, hikirauhasia, talirauhasia sekä nännipiharauhasia, jotka ovat hikirauhasten ja maitorauhasten välimuoto.
Suurin osa paranee rintasyövästä
- Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa, siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Esiasteita todetaan yli 600 naisella. Miehillä uusia tapauksia todetaan vuosittain 25–30.
- Keski-ikä toteamishetkellä on 60 vuotta, mutta rintasyöpää on nuorillakin naisilla.
- Hormonaalisia riskitekijöitä ovat muun muassa vaihdevuosioireiden pitkäaikainen hormonikorvaushoito, varhainen kuukautisten alkamisikä, myöhäiset vaihdevuodet, synnytysten vähäisyys ja ensisynnytys yli 30-vuotiaana. Nykytiedon mukaan hormonaalinen ehkäisy ei merkittävästi nosta riskiä.
- Elintapojen arvioidaan selittävän noin 30 % rintasyöpätapauksista, keskiössä ovat ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö. Myös tupakointi kasvattaa riskiä.
- Geenivirheet (BRCA1- tai BRCA2-mutaatiot) lisäävät merkittävästi sairastumisriskiä.
- Tavallisin oire on kyhmy. Se on tavallisesti kivuton. Vain erittäin harvoin kyhmy aiheuttaa kipua tai pistelyä rinnassa tai kainalossa.
- Muita mahdollisia oireita ovat ihon tai nännin vetäytyminen sisäänpäin, nännierite, sitkeä ihottuma tai rinnan turvotus ja punoitus.
- Uusi, liikkumaton ja kova kyhmy rinnan tai kainalon alla on aina syy varata aika lääkärille. Myös ”oudot tuntemukset”, kuten kihelmöinti, kuumotus, kutina ja kuukautiskiertoon liittymätön kipu kannattaa tarkastuttaa.
- Suomessa seulotaan 50–69-vuotiaita naisia kahden vuoden välein tehtävin mammografiakuvauksin. Rintasyövistä 40 % löytyy mammografiaseulonnoissa.
- Sairastuneista 91 % on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista. Suurin osa heistä on parantunut pysyvästi. Rintasyöpä voi kuitenkin uusiutua.
Liivit on makuasia
- Liivittömyydestä ei ole haittaa, jos se tuntuu hyvältä.
- Moni kokee, että rintaliivit pitävät ryhdin hyvänä ja näin ollen ehkäisevät niska- ja hartiakipuja.
- Rintojen heiluminen voi tuntua epämukavalta, samoin niin sanottu tissihiki. Rintaliivit tuovat helpotuksen molempiin ongelmiin. Tissihikeä voi hoitaa myös talkilla.
- Rintaliiveillä voi myös muuttaa tilapäisesti rintojen ulkonäköä, esimerkiksi kohottaa tai silottaa muotojaan, jos kokee sen tarpeelliseksi.
Jutussa asiantuntijana toimi rintasyöpärekonstruktioon erikoistunut plastiikkakirurgi Helena Puonti. Hän työskentelee Klinikka Helenassa sekä Terveystalossa.
Lähteet
Rinnat – kaikki mitä niistä tulee tietää, Annika Kaarnalehto, Minerva, 2014
Murrosiän kehitysongelmat tytöillä, Lääkärikirja Duodecim, 2019
Rintojen kasvu miehellä, (gynekomastia), Lääkärikirja Duodecim, 2019
Rintatulehdus, Lääkärikirja Duodecim, 2020
Rintasyövän toteaminen, alatyypit ja ennuste, Lääkärikirja Duodecim, 2020
Kyhmy rinnassa, Lääkärikirja Duodecim, 2020