Kuiva, kylmä ilma sekä viima koettelevat perusterveidenkin hengitysteitä. Tavallisia oireita ovat ”vesinuha” ja hengityksen vinkuminen.
– Suosittelen käyttämään huivia kaulalla ja suun edessä kovilla pakkasilla. Suojaaminen esilämmittää ilmaa ennen kuin se päätyy keuhkoihin, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tuuli Heinikari sanoo.
Heinikari muistuttaa influenssarokotuksen tärkeydestä.
– Suosittelen sitä kaikille, erityisesti hengityssairauksista kärsiville.
Ilmankosteus vaikuttaa oireiluun
Lämmityskaudella myös sisäilma on kuivaa, moni kokee sen lisäävään ärsytysoireita hengitysteissä ja limakalvoilla.
– On yksilöllistä, mikä ilmankosteus on itselle sopiva. Itse asiassa toiset kokevat kuivan ilman miellyttävämmäksi hengittää, ja he saavat oireita kosteasta ilmasta. Myös ilman lämpötila vaikuttaa kokemukseen, Heinikari muistuttaa.
Jos pitää kosteasta ilmasta, ilmankostutin on hyvä apu. Sen ei kannata pulputtaa täysillä 24/7, sillä liian kostea sisäilma voi aiheuttaa rakenteisiin home- ja kosteusvaurioita, joista voi seurata vakavia terveysongelmia.
Pienpoltto heikentää ilmanlaatua
Talvisin ilmanlaatua heikentää puun pienpoltto. THL:n mukaan puunpolton savut ovat merkittävimpiä ilmansaasteita pientaloalueilla. Kotiin voi hankkia sisäilmanpuhdistimen, jos asuinalueen piiput sylkevät paljon savua.