Tanssita luustoa – terveellisillä elintavoilla voit pienentää omaa osteoporoosiriskiäsi

Luusto haurastuu jokaisella iän myötä. Osteoporoosi puolestaan on sairaus, joka altistaa murtumille.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Suurin osa osteoporoosidiagnoosin saavista on vaihdevuosi-iän ohittaneita naisia. Luukato ei iske yhdessä yössä heti 75-vuotisjuhlien jälkeen, vaan kehittyy vuosien, jopa vuosikymmenten aikana.

Myös miehet ja nuoret naiset voivat sairastua osteoporoosiin. Riskitekijät liittyvät muun muassa endokrinologisiin sairauksiin ja häiriöihin sekä suolistosairauksiin, sen lisäksi syömishäiriöt ja laihduttaminen haittaavat kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymistä suolistosta.

Osteoporoosissa on kyse luuston tavanomaista runsaammasta haurastumisesta. Heikentyneet luun lujuus ja laatu altistavat murtumille. Osteoporoosia sairastava voi saada murtuman jo kaatuessaan tai pudotessaan sängystä.

– Osteoporoosia sairastavalla murtumat paranevat hitaammin ja lopputulos on hauraampi kuin terveellä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Esa Ruuskanen Terveystalosta.

Mainos

Omaan sairastumisriskiinsä voi vaikuttaa elintavoilla ja pitämällä mahdolliset perussairaudet hyvässä hoitotasapainossa. Luustoa ruokkii monipuolinen ravinto, joka sisältää riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia. Avainasemassa on myös säännöllinen ja monipuolinen liikunta, joka pistää luut töihin.

Yli 50-vuotiaista naisista jopa 40 prosentilla on kohonnut riski sairastua osteoporoosiin.

Luu uusiutuu hitaasti

Naisilla luuston massa on lähtökohtaisesti pienempi kuin miehillä. Luun määrä kasvaa kolmekymppiseksi ja alkaa vähentyä neljänkympin korvilla. Tutkimusten mukaan nainen menettää elämänsä aikana hohkaluuaineksestaan 50 prosenttia ja putkiluuaineksestaan 30 prosenttia. Vastaavat määrät miehillä ovat 30 prosenttia ja 20 prosenttia.

Kun luuston aineenvaihdunta on tasapainossa, osteoblastit eli rakentajasolut rakentavat yhtä paljon uutta luuta kuin osteoklastit eli hajottajasolut ”syövät”. Aineenvaihdunta heittää häränpyllyä ja luuston haurastuminen alkaa, kun osteoklastit toimivat tehokkaammin kuin osteblastit.

Mainos

Sairaus tai lääkitys osteoporoosin takana

Osteoporoosi voi olla myös sekundaarista eli toissijaista, jolloin aiheuttajana on jokin muu diagnosoitavissa oleva sairaus, esimerkiksi diabetes, hypertyreoosi eli kilpirauhasen liikatoiminta tai keliakia.

Jotkin lääkkeet, esimerkiksi epilepsialääkkeet tai suun kautta otettavat glukortikoidit altistavat osteoporoosille.

– Nykytiedon valossa astman hoitoon käytettävä inhaloitava kortisoni ei kasvata osteoporoosiriskiä, sillä verenkiertoon imeytyvä määrä on niin pieni, Ruuskanen sanoo.

Naisilla estrogeenin väheneminen vaihdevuosien myötä nopeuttaa luumassan menetystä. Miehillä saman tekee hypogonadismi eli testosteronin puutos.

Tutkimusten mukaan hormonikorvaushoidolla on luustoa suojaava vaikutus.

Murtuma voi olla ensioire

Osteoporoosin ensimmäinen oire voi olla sinänsä vaarattomalta vaikuttaneen kaatumisen yhteydessä syntynyt murtuma.

– Jos liukkaalla kelillä pyllähtää hangessa istualleen, voi osteoporoosia sairastavalle syntyä nikaman kompressiomurtuma, joka oireilee kipuna, Ruuskanen antaa esimerkin.

Osteoporoosi voi paljastua myös sattumalöydöksenä kuvantamisen yhteydessä.

Luukatoon voi viitata myös pituuden selkeä lyhentyminen.

– Lääkärit käyttävät FRAX-riskilaskuria. Jos murtuma tai riskilaskurin tulos antaa syytä epäillä osteoporoosia, voidaan tehdä luuntiheysmittaus, Ruuskanen kertoo.

Luuntiheysmittauksessa röntgenkuvat otetaan lannerangasta ja reisiluun yläosan kohdalta.

Osteoporoosia voidaan hoitaa lääkkeillä. Valmisteesta riippuen ne estävät luun hajoamista ja/tai edistävät luunmuodostusta. Lääkityksen rinnalla olennaista on hyvä omahoito.

Mainos

Osteoporoosia edeltää osteopenia

Osteopenia on osteoporoosin esiaste. Tällöin luun haurastuminen on jo alkanut, mutta se ei ole vielä edennyt osteoporoosiksi asti. Jo tässä vaiheessa murtumia voi tulla helpommin kuin vahvaan luuhun.

Omaa tilannettaan ei valitettavasti ole mahdollista selvittää rutiininomaisesti, ainakaan vielä.

– Suomessa ei hoitosuositusten mukaan tehdä luuntiheysmittauksia seulontatutkimuksina, sillä kyseessä on sädekuormitusta lisäävä tutkimus.

Luiden kolotus voi olla osteomalasiaa

Kuten sanottu, osteporoosi ei ilmoita itsestään kipuilemalla. Sen sijaan aikuisilla D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luun pehmenemistä ja haurastumista. Lasten kohdalla puhutaan riisitaudista. Osteomalasia saattaa oireilla kipuna selässä tai lonkissa, ja sitä voi sairastaa samanaikaisesti osteoporoosin kanssa.

– Osteomalasia on puutostauti, ja yleensä tilanne korjaantuu, kun D-vitamiinin saanti kasvaa, toki pysyviä vaurioita on jo voinut päästä syntymään. Kyseessä on onneksi Suomessa harvinainen tauti, Ruuskanen kertoo.

Kalsium <3 (muutetaan taitossa sydämeksi) D-vitamiini=vahva luusto

  • Kalsium on luuston tärkein rakennusaine.
  • Jos ihminen ei saa riittävästi kalsiumia, elimistö nakertaa sitä luustosta, sillä kalsium on välttämätön mineraali myös muun muassa sydämen, lihasten ja hermoston toiminnalle.
  • Kalsiumia saa erityisesti maitotuotteista. Sitä on myös tummanvihreissä kasviksissa, tofussa ja pähkinöissä. Myös joitakin kasvispohjaisia tuotteita, kuten kaurajuomia täydennetään kalsiumilla.
  • Aikuisen kalsiuminsaantitarve on 800 mg/vrk. Esimerkiksi 2 dl maitoa/piimää/jugurttia, paksu viipale juustoa ja 50 grammaa maitosuklaata sisältää 200 mg kalsiumia, yhdessä appelsiinissa sitä on noin 100 mg.
  • Jos kalsiumia ei saa riittävästi ruoasta, sitä voi ottaa purkista. Kalsium esiintyy luonnossa kalkkina, joten moni puhuu ”kalkkitableteista.”
  • Kalsium ei imeydy suolistosta tehokkaasti ilman D-vitamiinin apua.
  • D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta.
  • Aikuisille suositellaan D-vitaminilisää 10 µg/vrk lokakuusta maaliskuuhun.
  • D-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa kala, kananmuna ja maitotuotteet, mutta ravinto ei ole riittävä D-vitamiinin lähde.

Kokeile kalsiumlaskuria!

Jos et käytä maitotuotteista, kannattaa tarkistaa oma kalsiuminsaantisi. Voit tehdä sen kätevästi kalsiumlaskurilla osoitteessa kaypahoito.fi/nix02083

Hyppinen sallittu, jopa suotavaa

  • Iskutusta ja suunnanvaihdoksia sisältävä liikunta vahvistaa luustoa.
  • Mainioita lajeja luustoterveyden kantilta ovat esimerkiksi tanssi, reipas kävely, juoksu ja pallopelit. Vanha kunnon hyppynaru on tehokas ja edullinen jumppaväline.
  • Hyvä lihaskunto ja tasapaino estävät kaatumista. Niistä huolehtiminen on oleellista etenkin, jos luusto on päässyt haurastumaan tai osteoporoosiriski on kasvanut.

Jutussa käytetty lähteinä: Luustoliiton materiaalit, Luustoliitto.fi, Osteoporoosi, kaypahoito.fi, Luusto lujaksi, kaypahoito.fiD-vitamiini, Lääkärikirja Duodecim

*FRAX tulee sanoista Fracture Risk Assessment Tool

Sinua voisi kiinnostaa myös

Iältään nuori, mutta keho on vanha – Kalenteri-ikä ja biologinen ikä eivät kartu samaa vauhtia

Pahempaa kuin PMS – Vakava kuukautishäiriö vaikuttaa tuhansien naisten elämään

Ikenet kasvaa ja kieli kuivuu – Lääkkeillä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia suun terveyteen