Tiesitkö? Seksitaudit ovat yhä useammin oireettomia

Hoitamattoman seksitaudin haitat ja riskit ovat samat myös silloin kun kutinaa ja kirvelyä ei ole.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Vaikka valo saa hormonit hyrräämään ja kesä on villin rakkauden aikaa, tartuntatautitilastoissa vuodenaikojen vaihtelu ei ole näkynyt vuosikymmeniin. Seksitautitapauksia todetaan tasaisesti ympäri vuoden, kertoo HUSin sukupuolitautien poliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

– Ihmiset matkustavat ja harrastavat seksiä ympäri vuoden. Syksyllä muistetaan ehkä paremmin käydä testeissä, mutta niissä paljastuneet tartunnat eivät välttämättä ole äskettäin saatuja.

Mainos

Sen sijaan tilastot paljastavat toisen, huolestuttavamman trendit: kaikki tilastoidut seksitaudit ovat viime vuosina yleistyneet. Iso osa tapauksista todetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, mutta tartuntoja on yhä enemmän myös muualla Suomessa. Uusia tartuntoja on etenkin nuorilla aikuisilla.

Syitä yleistymiseen on useita. Koronapandemian hiipuessa tartuntoja alettiin todeta enemmän ja testeissä käytiin aktiivisemmin. Enää tartuntojen määrän kasvua ei voi selittää korona-ajan poikkeusoloilla.

– Asenteet vaikuttavat. Saatetaan ajatella, että taudit eivät kosketa minua ja että ne on helppo hoitaa. Hivin ennaltaehkäisevä lääkehoitoa käyttäviltä saattaa unohtua, ettei se suojaa muilta taudeilta. Hyvä, että turhasta pelosta on päästy pois, mutta onko menty jo toiseen ääripäähän ja unohdettu järkevä suhtautuminen, Hiltunen-Back miettii.

Seksiteitse saatua tartuntaa ei välttämättä edes huomaa, sillä oireet voivat olla lieviä tai niitä ei tule lainkaan.

– Klamydian ja tippurin oireet ovat lähentyneet toisiaan siinä, että ne ovat muuttuneet oireettomammiksi. Se on varsinkin tippurin nykyisen menestyksen taustalla. Kun klassisia oireita ei tule, ei lähdetä lääkäriin.

Tippuritartuntoja todettiin Suomessa pitkään muutamia satoja vuodessa. Toissa vuonna tartuntojen määrä ampaisi lähelle tuhatta, ja viime vuonna niitä todettiin yli 1 300. Tänä vuonna tartuntoja oli kesäkuun alkuun mennessä todettu yli 700. Se ennakoi, että tapausten määrässä tehdään tänäkin vuonna uusi ennätys.

Testiin pääsee ilmaiseksi

Testaamisen tarpeellisuus riippuu omasta käyttäytymisestä.

– Jos käyttää kondomia kaikissa seksimuodoissa eikä altistusta ole, testissä on turha käydä. Jos on riski saada tartunta ja jos asiaa miettii, niin sitten ilman muuta kannattaa käydä eikä jäädä odottamaan oireita.

Testeihin pääsee maksutta terveysaseman kautta. Epäily tartunnasta riittää. Joissain tapauksissa testin voi tehdä myös kotona.

Tartunnan hoitaminen kannattaa aina, sillä haitat ovat samat riippumatta siitä, oireileeko tartunta vai ei. Myös oireeton voi tartuttaa taudin seksikumppaniinsa. Naisilla seksitaudit lisäävät keskenmenon ja lapsettomuuden riskiä. Ne ovat vaaraksi myös sikiölle ja vastasyntyneelle lapselle.

Joskus oireet voivat johtaa harhaan, etenkin jos tartunta on jossain muualla kuin genitaalialueilla. Suuseksissä tarttunut tauti voi oireilla esimerkiksi kurkkukipuna.

– Kun testausta mietitään, täytyy kysyä potilaan seksitapoja, että näyte osataan ottaa oikeasta kohdasta.

Klamydia ja tippuri voidaan todeta samasta näytteestä. Se otetaan tartuntapaikasta, tarvittaessa nielusta tai peräsuolesta. Vaginasta otettu näyte on tarkempi kuin virtsanäyte.

Avoimuus kannattaa

Osana seksitaudin hoitoa on huolehdittava tartuntaketjun katkaisemisesta. Vakituinen seksikumppani tai -kumppanit on hoidettava samalla kertaa. Uuden kumppanin kanssa tartunta on paras ottaa puheeksi ennen seksiin ryhtymistä.

Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa tartunnastaan myös entisille seksikumppaneilleen, jotta nämä osaavat hakeutua testeihin. Tartuntatautilain mukaan yleisimpiä valvottavia seksitauteja ovat klamydia, tippuri ja hiv. Ilmoitusvelvollisuus ei koske herpestä eikä papilloomaviruksia, mutta taudille altistunut ja sitä mahdollisesti oireettomasti kantava mitä luultavimmin haluaa itsekin tietää asiasta.

– Kannattaa miettiä, miten itse suhtautuisi vastaavaan tilanteeseen ja toimia sen mukaan, Eija Hiltunen-Back toteaa.

Yhteydenoton kumppaneihin voi tehdä hoitava lääkäri tai joku muut terveydenhuollon ammattilainen. HUSin sukupuolitautien poliklinikalla tällaisia puheluita tehdään viikoittain.

– Valtaosa puheluun vastaavista on hirvittävän tyytyväisiä, että saavat tiedon altistumisesta. Emme paljasta, kuka potilaista ilmoituksen on tehnyt, mutta tarjoamme tietoa testaamisesta. Samanlaista jäljitystyötä tehtiin koronan aikaan.

Valvottavat tautitapaukset kirjataan tartuntatautirekisteriin, josta saadaan ajantasaisista tietoa tartunnoista. Ulkopuolelle jäävät ne tapaukset, joissa kantaja ei tiedä sairaudestaan. Niiden määrää on vaikea arvioida.

Sairaudet on mahdollista hoitaa

Seksitautidiagnoosi voi olla kiusallinen, mutta hyvä uutinen on se, että tauti tai sen aiheuttamat oireet ovat useimmiten hoidettavissa. Lääkehoidolla voidaan estää tehokkaasti jopa hiv-tartunnan eteneminen ja tarttuminen seksin välityksellä.

Huolta asiantuntijoissa aiheuttaa bakteeriperäisten seksitautien hoidon tulevaisuus.

– Tippurilla on jo maailmalla resistenssejä kantoja niille antibiooteille, joita tippurin hoitoon käytetään.

Virusten aiheuttamia seksitauteja vastaan kehitetään rokotteita, mutta toistaiseksi vain muutamassa tapauksessa se on onnistunut. Suomessa kaikille 6-luokkalaisille tarjotaan nykyisin HPV-rokotetta, joka suojaa tehokkaasti kondyloomaa aiheuttavilta papilloomaviruksilta muttei varsinaisesti ehkäise kondyloomaa. Keväällä ja kesällä 2022 puhuttiin apinarokosta, virusperäisestä sairaudesta, joka leviää fyysisessä kontaktissa oireisen kanssa. Suomessa tapauksia todettiin vain joitain kymmeniä ja tartunnat laantuivat, kun riskiryhmille alettiin tarjota apinarokkorokotetta.

Merkkejä siitä, että jokin uusi seksitauti ilmaantuisi tunnettujen rinnalle, ei Eija Hiltunen-Backin mukaan ole.

– Meillä on ihan riittävästi tekemistä näissä vanhoissa ja tunnetuissa taudeissa.

Yleisimmät seksitaudit


Klamydia
Klamydia on Suomen yleisin bakteerin aiheuttama seksitauti ja se yleisempi naisilla kuin miehillä. Viime vuonna tartuntoja todettiin yli 17 500. Tavallisimmat oireet naisilla ovat poikkeava valkovuoto tai niukka verinen tiputteluvuoto ja kirvely. Suurin osa tartunnoista on oireettomia. Mahdolliset oireet alkavat 1–3 viikon kuluessa tartunnasta.

Kondylooma
Papilloomavirukset (HPV) ovat yleisimmät seksiteitse tarttuvat virukset. Suurin osa suomalaisista saa tartunnan jossain elämän vaiheessa ja se on lähes aina täysin oireeton. Suurin osa tartunnoista myös paranee itsekseen. Papilloomavirukset voivat aiheuttaa kondyloomaa ja kohdunkaulan syöpää. Ne lisäävät riskiä sairastua myös muihin syöpiin. HPV-rokote on ollut kansallisessa rokotusohjelmassa yli kymmenen vuotta. Se ehkäisee syövän esiasteita ja syöpää muttei kondyloomaa.

Sukuelinherpes
Herpes Simplex 1- tai 2-viruksen aiheuttama tulehdus on yleisin sukuelinten haavaumien aiheuttaja. Suomalaisista tartunta on aikuisista noin joka viidennellä suomalaisella, mutta vain pieni osa heistä oireilee. Tartuntakohdan kirvely ja kutina alkaa kahden viikon kuluessa tartunnasta, sen jälkeen ilmestyvät rakkulat. Viruslääkkeillä oireita voidaan lievittää ja tartuttavuutta vähentää.

Tippuri
Gonokokki-bakteerin aiheuttama tippuri on maailmalla yleisempiä seksitauteja. Suomessa tartuntojen määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana, erityisesti alle 25-vuotiailla nuorilla. Tartunta on usein oireeton. Naisilla se voi aiheuttaa alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Nielutippuri voi aiheuttaa kurkkukipua tai polttavaa kirvelyä suussa.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Seksitautien hoito

  • Suomessa yleisimmät seksitaudit ovat joko bakteeri- tai virusperäisiä.
  • Bakteerin aiheuttamia tauteja ovat klamydia, tippuri ja kuppa. Niitä hoidetaan antibiooteilla.
  • Virusten aiheuttamia tauteja, kuten herpestä, hoidetaan viruslääkkeillä. Iso osa viruksista jää elimistöön piilevänä ja ne voivat aktivoitua uudelleen. Lääkkeillä voidaan vähentää tartuttavuutta.
  • Kondylooman aiheuttamia syyliä voidaan poistaa ulkoisesti.
  • Tärkeä osa tarttuvien tautien hoitoa on tartuntaketjujen katkaiseminen. Tartuntatautilain mukaan tartunnan saaneen on ilmoitettava altistumisesta seksikumppaneilleen esimerkiksi klamydiasta, tippurista, kupasta ja hiv:stä.
  • Tehokkain tapa suojautua seksitaudeilta on käyttää yhdynnässä kondomia ja suuseksissä suuseksisuojaa.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittyneitä keuhko-oireita? Sarkoidoosi oireilee monin tavoin

Hyviä unia sukupuolesta riippumatta

Lääkehoito voi aiheuttaa murheita – Tavallista värikkäämmät murot