1. Selkäranka on ihmisen pystyssä pitävä rakenne. Se muodostuu kolmesta osasta: kaularangasta, rintarangasta ja lannerangasta, ja rangan osat puolestaan muodostuvat nikamista. Hoitotyössä kumarassa asennossa työskentely, potilaiden nostaminen ja siirtäminen kuormittavat erityisesti selkää.
2. Selkäkipu on kamala vaiva, mutta jos yhtään lohduttaa, niin se on yleistä ja menee yleensä melko pian ohi. Selkäkipua potee neljä viidestä aikuisesta elämänsä aikana ja tavallisesta selkäkivusta toipuminen vie hyvin hoidettuna yleensä päiviä tai enintään viikkoja. Iskiaksesta toipuminen kestää kauemmin.
3. Pilates, jooga ja erilaiset jumpat tekevät hyvää selän liikkuvuudelle. Jos ei ole aikaa jumppaan, jo muutama syvä hengityskierto liikuttaa ja huoltaa selkää päivän aikana. Kuntosaliharjoittelukin toimii, jos treeni ohjataan nimenomaan selälle. Selän hyvinvointi ei kuitenkaan ole kiinni lihasvoimasta. Yleinen ohje on, että vaikka selkä olisi kipeä, sänkyyn ei pitäisi jäädä makaamaan. Liike on lääke.
4. Jumpan ja humpan lisäksi kannattaa opetella rentouttamaan selkä, sillä silloin lihaksiston aineenvaihdunta pysyy normaalina. Helppo kikka lepuuttaa selkää on mennä lattialle makaamaan, nostaa jalat tuolille 90 asteen kulmaan ja antaa lihasten rentoutua. Tee tästä jokailtainen tapa ja selkä kiittää.
5. Lempeä liike ja särkylääke tehoavat useimmissa tapauksissa, mutta jos selkä juilii jatkuvasti ja särky pahenee, tai jos kipuun liittyy kuumetta ja tietää satuttaneensa selkänsä jossakin, täytyy suunnata lääkäriin. Myös alaraajojen tunnon ja voiman muutokset sekä ulostamisen tai virtsaamisen ongelmat vaativat pikaista lääkärin arviota.
Terveystalo & fysioterapeutti Jouni Peltolan haastattelu, UKK-Instituutti, Selkäkanava.fi
Lue lisää selän terveydestä:
Toispuoleisen alaselkäkivun syy saattaa olla SI-nivelen häiriö – SuPer verkkolehti (superlehti.fi)
Alaselkäkipua? Siihen auttavat usein aika ja liike – SuPer verkkolehti (superlehti.fi)