Toispuoleisen alaselkäkivun syy saattaa olla SI-nivelen häiriö

Manuaalinen käsittely lievittää pahimpia oireita, mutta myös säännöllinen kuntoutus on tarpeen.

Teksti Mari Vehmanen

Selkäkivut ovat erittäin yleinen vaiva, ja niistä iso osa saattaa nykytiedon mukaan johtua niin sanotun SI-nivelen ongelmista.

– Arvioidaan, että kaikista selkäkivuista SI-niveleen liittyy jopa 15–25 prosenttia, fysioterapeutti Kati Mäntylä Tule Kuntoon Oy:sta kertoo. Hän on erikoistunut tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa parantavaan manipulatiiviseen fysioterapiaan.

Kehon kaksi SI-niveltä sijaitsevat selkärangan alaosan molemmin puolin. Ne yhdistävät ristiluun suoliluuhun eli toimivat yhtenä tärkeänä linkkinä jalkojen ja keskivartalon välillä.

Mainos

– SI-nivelen tehtävänä on lieventää lantioon kohdistuvaa rasitusta ja jakaa kuormitusta tasaisesti jalkojen ja alaselän välille. Itse nivelen liike on erittäin pientä, korkeintaan millimetrien suuruista, sillä sitä ympäröivät hyvin vahvat nivelsiteet.

Nivelen kipeytymiseen voivat johtaa useat erilaiset syyt. Ongelmien yksi tyypillinen syntymekanismi on pitkään jatkunut lihasten epäsymmetrinen käyttäminen. Välttämättä kyse ei edes ole kovin raskaasta liikkeestä.

– Jos toimistotyötä tekevä nostelee mappeja vuodesta toiseen aina pöydän samalta reunalta, toispuoleista kuormitusta kertyy vähitellen. Tai jonkin mailapelin harrastaja saattaa kiertää aina samaa puolta lantiosta eteen, jolloin toinen puoli kehittyy vahvemmaksi ja liikkuvammaksi, Mäntylä antaa esimerkkejä.

Moninainen oirekuva

Kaikenlainen epätasapaino vatsan, selän, pakaroiden ja jalkojen lihaksissa voi johtaa SI-nivelen ärtymiseen.

– Esimerkiksi jos keväällä aloittaa tauon jälkeen yhtäkkiä kovin innokkaasti lenkkeilyn, tukilihaksistossa ei ehkä riitä heti voimaa toimia oikein. Syntyy virhekuormaa lantion alueelle, ja SI-nivel kipeytyy.

Raskauden aikana nivelsiteiden hormonaalinen löystyminen saattaa tehdä SI-nivelen yliliikkuvaksi ja aiheuttaa särkyä.

Toisinaan ongelmien syynä on tapaturma.

– Jos vaikka astuu metsässä kuoppaan tai lentää talviliukkailla pepulleen, voi syntyä äkillinen virheasento. Toisinaan riittää pelkkä selän yhtäkkinen, varomaton kierto- tai taivutusliike.

Mainos

Osa kivuista johtuu SI-nivelen tulehdustilasta, ja esimerkiksi selkärankareumaa sairastavilla tällaiset säryt ovat yleisiä.

Oireet ovat yhtä moninaisia kuin SI-vaivojen syyt. Kipu on usein toispuoleista ja se voi tuntua viiltävänä alaselässä ja pakaran yläosassa. Särky saattaa myös säteillä syvälle pakaraan, nivustaipeeseen ja reiteen. Kivun puoleisella kyljellä nukkuminen tuntuu usein epämiellyttävältä.

Vartalon painon siirtäminen ärtyneen nivelen puolelle voi saada kivun voimistumaan, minkä vuoksi käveleminen ja juokseminen saattavat pahentaa oireita. Lonkan liikkuvuus voi kaventua ja lantio kääntyä vähitellen virheasentoon.

– Kooltaan pienen nivelen ongelmat siis voivat heijastella hyvin laajasti kehoon ja oireilla monin erilaisin tavoin, Kati Mäntylä summaa.

Tarkkaa havainnointia

Itse on lähes mahdoton erottaa, milloin omat selkäoireet liittyvät nimenomaan SI-nivelen pulmiin. Tehtävä ei ole helppo ammattilaisellekaan.

– Oikeiden johtopäätösten tekeminen edellyttää vankkaa osaamista selän toiminnallisista ongelmista, Mäntylä toteaa.

Tärkeää on ensinnäkin tarkkailla selkäkivuista kärsivää asiakasta visuaalisesti. Erilaisten asentojen ja liikkeiden toispuoleisuus tai kaventuneet liikeradat voivat kertoa SI-nivelen häiriöistä.

– Havainnoin asiakasta erilaisissa asennoissa ja liikkeessä. Saatan pyytää häntä esimerkiksi kävelemään, kumartamaan tai tekemään kyykkyjä.

Toinen tärkeä osa kokonaiskuvan muodostamista on keskustelu asiakkaan kanssa hänen tottumuksistaan ja oireistaan. Mitä henkilö tekee työkseen ja mitä harrastaa? Millaisissa tilanteissa kivut erityisesti vaivaavat ja millaisia ne ovat?

Kaikki tiedot SI-pulmien mahdollisista syistä ovat tärkeitä oikeanlaisen kuntoutuksen suunnittelemiseksi.

Suorista liikerata symmetriseksi

Usein ensiapua pahimpaan kipuun tarjoaa fysioterapeutin tai hierojan antama nivelen manuaalinen käsittely. Se voi olla joko mobilisaatiota tai manipulaatiota.

Mainos

– Mobilisaatiossa pyritään lisäämään kahden eri nivelpinnan liikettä toisiinsa nähden. SI-nivelen alueella tämä voi tarkoittaa esimerkiksi hienovaraista helpottamista hieman isompaan liikerataan. Manipulaatio taas on nopeampaa auttamista oikeaan asentoon.

Pelkkä kertakäsittely ei kuitenkaan poista koko ongelmaa, vaan tarkasti kohdennettu pitkäkestoinen harjoittelu on yleensä tarpeen. Kati Mäntylän mukaan vahvistamista saattaa tarvita aivan tietty osa pakaran tai keskivartalon lihaksista ja tiettyyn liikesuuntaan.

Myös omien asentojen ja liikeratojen tietoinen suoristaminen symmetrisiksi edistää kuntoutumista. Istuessa, seisoessa tai kävellessä täytyy ehkä alkuun keskittyä kovasti siihen, ettei ole vinossa ja anna lantion kiertyä toispuoleisesti.

Vaivat ovat ratkaistavissa

SI-nivelen ongelmien parasta ennaltaehkäisyä on mahdollisimman monipuolinen liikunta, joka pitää keskivartalon ja jalkojen lihakset kunnossa.

–Tarvitaan sekä voimaa että liikkuvuutta. Kumpikaan ei yksin riitä, Kati Mäntylä tähdentää.

Pulmien puhjettua liian sinnikäs treenaaminen saattaa kuitenkin vain pahentaa vaivoja. Jos selkä on jo kipeä, esimerkiksi jääräpäinen kyykkääminen kuntosalilla isojen painojen kanssa vääriä liikeratoja noudattaen on lähinnä haitallista.

Kati Mäntylä rohkaiseekin kääntymään ajoissa ammattilaisen puoleen. Käytännössä aina SI-nivelen vaivat ovat ratkaistavissa.

Hoitoalalla työskentelevät pystyvät Kati Mäntylän mukaan ehkäisemään omia SI-ongelmia esimerkiksi kiinnittämällä huomiota työtapojen symmetrisyyteen. Potilaiden nostamista kannattaa pyrkiä tekemään yhtä usein sängyn tai pyörätuolin kummaltakin puolelta, vaikka toinen puoli yleensä tuntuu itselle luontevammalta.

– Samaa periaatetta voi noudattaa vapaa-ajalla vaikka pihaa haravoidessa ja vaihtaa välillä kättä. Selkä tykkää kehon puolien mahdollisimman tasaisesta kuormittamisesta, Kati Mäntylä sanoo.

Myös potilaiden alaselkäkipuihin on hyvä tarttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja esimerkiksi ohjata heidät selän toiminnallisiin vaivoihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle.

SI-nivel on osa lantiorengasta

  • SI-nivel on yksi osa ihmisen luista lantiorengasta. Se on rustoinen liitos, joka yhdistää risti- ja suoliluut toisiinsa.
  • Lyhenne SI tulee latinankielisistä sanoista sacrum eli ristiluu ja ilium eli suoliluu.
  • SI-nivelen tärkeä tehtävä on jakaa lantioon kohdistuvaa kuormitusta oikein alaselän ja jalkojen välillä.
  • Nivelen luonnollinen liikerata on hyvin pieni.

Ehkäise SI-vaivoja

  • Pidä vatsan, selän ja pakaran lihaksien kunnosta huolta liikkumalla mahdollisimman monipuolisesti.
  • Kun lihakset tuntuvat kireiltä ja väsyneiltä, käy hierojan tai fysioterapeutin suorittamassa faskia- eli lihaskalvokäsittelyssä tai muussa pehmytkudosten manuaalisessa käsittelyssä.
  • Kiinnitä työssä huomiota symmetrisiin asentoihin ja työtapoihin. Vältä jatkuvaa toispuoleista kuormitusta. 

Lue myös:

Alaselkäkipua? Siihen auttavat usein aika ja liike

Onko selkäkipu vaarallista? Nämä selkäkipuun liittyvät väittämät ovat tarua

Tiesitkö tämän selän hyvinvoinnista – 5 syytä rakastaa tervettä selkää

Sinua voisi kiinnostaa myös

Päänsärkylääkkeiden runsas käyttö voi johtaa viheliäiseen kierteeseen

Keliakian hoito vaatii muruntarkkaa dieettiä – Vääränlaisesta ruoasta rajut seuraukset

Hoitamaton geneettinen sydänvika on tikittävä aikapommi – Sadat suomalaiset kantavat geenivirhettä tietämättä siitä itse