Mikä on lasten astma?
Astma on keuhkosairaus, jossa keuhkoputkiston limakalvo on tulehtunut. Tulehdus ärsyttää limakalvoa, lisää limaneritystä ja supistaa keuhkoputkia. Lasten astman tyypillisiä oireita ovat hengitysvaikeudet ja uloshengityksen vinkuminen.
Kaikilla astmaa sairastavilla lapsilla hengitys ei vingu vaan oireena on pitkäkestoinen yskä. Yleensä astma alkaa leikki- tai kouluiässä. Osalla oireet ilmenevät jo aikaisemmin infektioihin liittyvänä hengitysvaikeutena tai pitkittyneenä yskimisenä.
Kuinka yleistä astma on lapsilla?
Astma on yleisin lapsuusiän pitkäaikaissairaus. Sitä esiintyy 5-10 prosentilla lapsista. Melko usein se helpottaa murrosiässä, mutta taipumus astmaan säilyy. Pitkäaikaisen astman riskiä kasvattavat vanhempien astma ja lapsen omat allergiat.
Mistä lasten astma johtuu?
Lapsilla astma on yleensä allergista astmaa, jonka syntyyn on sekä perinnöllisiä syitä että ympäristöstä johtuvia tekijöitä. Astman puhkeamisen riskiä ja oireita pahentavat monet elinympäristön ärsykkeet, esimerkiksi siitepöly, eläinpöly, tupakansavu ja ilmansaasteet. Monilla oireet ovat pahimmillaan juuri keväisin siitepölyaikaan.
Myös kylmä, kuuma tai kostea ilma ja rasitus voivat pahentaa astman oireita. Sisätilojen home- ja kosteusvaurioilla on niin ikään todettu yhteys astman syntyyn ja pahenemiseen.
Miten allergia liittyy astmaan?
Allergisen astman ja muiden allergisten oireiden taustalla on elimistön ominaisuus herkistyä ympäristön ärsykkeille. Monilla astmaa sairastavista on myös allerginen nuha tai atooppinen ihottuma.
Lapsilla oireilu alkaa usein ihottumana tai ruoka-aineallergiana ja kehittyy myöhemmin hengitystieallergiaksi ja astmaksi. Kaikkien allergiaoireiden hoitaminen helpottaa myös astman oireita.
Miten lasten astmaa hoidetaan?
Astmaa sairastavan lapsen lääkityksestä päättää ja hoidon tehoa seuraa yleensä lastenlääkäri. Astmalääkkeitä käytetään joko säännöllisesti päivittäin tai jaksoittaisesti esimerkiksi siitepölykauden ajan tai infektioiden yhteydessä.
Nykyaikaisilla lääkkeillä oireet saadaan hyvin hallintaan niin, että lapsi pystyy elämään normaalisti ikätovereidensa tavoin. Liikunta ei paranna astmaa, mutta sitä suositellaan helpottamaan oireiden kurissa pysymistä.
Lähteet: duodecim.fi, hengitys.fi, hengitysliitto.fi, hus.fi, terveyskirjasto.fi