Lääkäri-Anni: ”Sisällön tuottaminen someen on nykyajan kansanterveystyötä”

Lääkäri Anni Saukkolan mielestä tutkimukseen perustuva, avoimempi puhe terveydestä on parasta lääkettä verkossa leviävään huuhaa-tietoon.

Lääkäri-Anni tavoittaa sosiaalisessa mediassa varsinkin nuoria aikuisia. "Tärkeää on myös samaistuttavuus. Olen ammattilainen mutta elän tai olen itse elänyt yleisön kanssa samaa ikävaihetta", Anni Saukkola pohtii. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Teksti Saija Kivimäki

Pian julkaistavassa tietokirjassasi kerrot antavasi vastauksia ovenripakysymyksiin. Mitä ne ovat?

Ovenripakysymykset ovat usein arkaluonteisia kysymyksiä, jotka potilas ottaa puheeksi lääkärin vastaanotolla lähtiessä, kun vastaanotolle tulon varsinainen syy on käsitelty. Vaikka terveydestä ja mielenterveydestä puhutaan yhä avoimemmin, on paljon asioita, joista ei puhuta ja jotka vaivaavat ihmisiä. Olen huomannut, että tällaisten aihepiirien ympärille kerääntyy herkästi väärää tietoa.

Mainos

Minkälaisista terveysaiheista ei puhuta riittävän avoimesti?

Mielenterveys, ylipaino, seksuaaliterveys, kuukautisongelmat ja muut niin sanotut naisten vaivat ovat tyypillisesti aiheita, joita ei aina ole helppo ottaa puheeksi. Kannattaa muistaa, että lääkäreille ja muillekin alan ammattilaisille voi puhua luottamuksellisesti kaikesta terveyteen liittyvästä.

 

Terveydenhuollon ammattilaiset sairastuvat siinä missä muutkin, mutta asiasta puhutaan vain vähän. Mistä sinä olet saanut rohkeutta kertoa omista mielenterveysongelmistasi?

Se on ollut osa sairauden prosessia ja toipumista. Olen käynyt keskusteluja itseni kanssa ja pohtinut, mitä ammatti-identiteetille tekee se, että mieli on särkynyt. Olen halunnut testata, miten nämä pohdinnat otetaan vastaan, ja murtaa käsitystä siitä, että lääkärit olisivat yli-ihmisiä. Sen hyväksyminen, että minunkin mielelläni on rajat enkä ole immuuni mielen sairauksille, on auttanut jaksamaan. Vaikka avun vastaanottaminen voi olla ammattilaiselle vaikeaa, minusta se on korkean ammattitaidon merkki. Ongelmat ovat myös rakenteellisia. Ihmisen jaksamiseen vaikuttaa paljon se, arvostetaanko mielenterveyttä työpaikalla, esimerkiksi millaiset työolot ja työterveyshuollon sopimukset kunnilla on.

 

Pitäisikö muidenkin sote-ammattilaisten puhua avoimemmin omasta terveydestään?

Ei ole mikään itseisarvo, että kaikkien pitää olla kuuluttamassa omia asioitaan. Riippuu ihmisestä, mikä on kenellekin luontevaa. Minä olen kertonut tiettyjä asioita, jotka ovat yksityisiä, mutta rajannut esimerkiksi perheen ja ihmissuhteet julkisuuden ulkopuolelle. Lääkärin kliinistä työtä sitoo myös vaitiolovelvollisuus.

 

Mikä Lääkäri-Annin tehtävä on sosiaalisessa mediassa? Et voi tehdä perinteistä lääkärin työtä eli antaa diagnooseja tai kirjoittaa reseptejä seuraajillesi.

Sisältöjen tuottaminen sosiaaliseen mediaan on mitä suurimmassa määrin lääkärin työtä. Näen, että se on nykyajan kansanterveystyötä. Siinä missä ennen laadittiin ruokaympyräjulisteita julkisten tilojen seinille, nyt pitää olla TikTok-video, joka tavoittaa nuoren yleisön.

 

Kuinka suurena ongelmana pidät digilaiteriippuvuutta?

Addiktiot ovat aihe, joka puhuttaa nuoria paljon. Vastaanotolle ei juurikaan tulla someriippuvuuden takia, mutta lieveilmiönä se tulee esiin. Monella on vaikeuksia rajoittaa oman ruutuajan käyttää, ja varsinkin nuorilla se on usein yhtenä osaongelmana mielenterveyden häiriöihin. Tiedetään, että esimerkiksi kehonkuva vääristyy herkästi ihmisillä, joilla ei ole sosiaalisia kontakteja somen ulkopuolella.

 

Miten itse pidät huolta, ettei some vie mennessään?

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tasapainoilua. Yritän joka päivä tehdä ihania ja mukavia asioita, jotta vapaa-aika olisi aidosti vastapainoa työlle. Sosiaalinen media on minulle harrastus. Se on tarkoituksella ollut vähemmällä silloin kun elämässä on ollut muuta ja kun olen esimerkiksi keskittynyt kirjoittamiseen tai aloittanut uudessa työpaikassa. Uskon, että seuraajat ymmärtävät tämän ja saavat enemmän itsekin, kun sisältö on autenttista ja hyvällä fiiliksellä tehtyä.

 

Kuinka paljon saat kielteistä palautetta?

Koronapandemian aikana negatiivisen palautteen määrä on lisääntynyt. Olen saanut osani asiantuntijoihin kohdistuvasta häirinnästä ja vihapuheesta. Vaikka näitä viestejä tulee huomattavasti vähemmän kuin myönteistä palautetta, ne vetävät mielen matalaksi. Mikään ei oikeuta asiatonta tai laitonta toimintaa, mutta ymmärrän, että kukin meistä reagoi korona-ajan epävarmuuteen ja uhkiin omalla tavallaan. Some antaa helpon väylän välittää ilkeitä viestejä, ikään kuin asia sillä korjaantuisi. Ihmisillä on myös paljon vääriä käsityksiä. Moni uskoo väärään tietoon esimerkiksi rokotteista.

 

 

Anni Saukkola

  • lääkäri, somevaikuttaja.
  • Tiedenaiset-yhteisön perustaja.
  • Mielenterveyden keskusliiton valitsema Hyvän mielen lähettiläs 2022.
  • Tietokirja Tabut, myytit ja terveys (WSOY) julkaistaan huhtikuussa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Minne hoitajien työaika katoaa? Erikoissairaanhoidossa tehdyt mittaukset kertovat karut tulokset

Koti vai kodinomainen? Vanhuus on erilaista kotona ja palvelutalossa

Pientä lasta naurattaa ”pieaju” – Aikuinen voi osallistua lasten ilonpitoon, vaikkei aina ymmärtäisi sitä