Lähihoitaja Hanna Jokinen sai Queen Silvia Nursing -palkinnon – ”Haluan, että hoitajat voivat vapaammin valita työvuoronsa”

Kansainvälinen Queen Silvia Nursing -palkinto on kohottanut lähihoitaja Hanna Jokisen ammatillista itsevarmuutta. Hänen voittoideansa on uudenlainen henkilöstöpooli, joka yhdistää vakituisen työsuhteen edut ja vuokratyön joustavuuden.

Hanna Jokinen seisoo Ruotsin kuninkaanlinnan salissa kukkakimppu kädessään.

Hattulalainen Hanna Jokinen palkittiin syyskuussa Tukholmassa kuninkaanlinnassa, kun kuningatar Silvia jakoi Queen Silvia Nursing Award 2024 -palkinnot. Hoitoalan palkinto jaetaan vuosittain luoville, alan ongelmia ratkoville ideoille. Kuva: Yanan Li / Swedish Care International

Teksti Saija Kivimäki

Minkälaisella idealla voitit Queen Silvia Nursing -palkinnon?

Ideani on antaa vakituisina varahenkilöinä työskentelevien lähihoitajien valita itse omat työvuoronsa. Käytännön toteutuksena voisi olla verkko- tai kännykkäsovellus, jossa hoitajat voisivat valita tarjolla olevista vuoroista itselleen kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivat. Vastaavanlaisia sovelluksia on käytössä vuokrafirmoilla jo nyt, ja sama vuorojen valinnan vapaus pitäisi mielestäni olla myös työsuhteisilla hoitajilla. Keikkailun tuoma vapaus houkuttaa monia, mutta helposti unohtuu, että rekrytointifirman kautta työskennellessä ei välttämättä ole oikeutettu palkalliseen sairauslomaan tai vuosilomaan.

Mainos

Haluan, että hoitajat voivat vakituisessakin työsuhteessa vapaammin valita, missä ja milloin tekevät töitä. Varsinkin hyvinvointialueilla työssäkäyntialueet ovat todella laajoja, ja työntekijän jaksamista tukee, jos hän tietää edes vähän etukäteen, minne on menossa töihin. Ideoimani työntekijäpooli ei vastaa kovin hyvin äkillisiin poissaoloihin, mutta isolla työnantajalla on aina myös ennalta tiedossa olevia sijaistarpeita.

Miten olet edistänyt idean toteutumista?

Kerroin ideastani aikoinaan oman työnantajani henkilöstöhallintoon ja sain siitä hyvää palautetta. Ideaa ei torpattu, mutta päätökset tehdään ylemmällä tasolla ja muutoinkin olemme tilanteessa, jossa kaikki rekrytoinnit ovat jäissä.  Aluevaltuutettuna tein yhdessä valtuustoryhmämme kanssa alkukesästä aloitteen, että ideoimaani varahenkilöstöpoolia kokeiltaisiin hyvinvointialueella. Voi olla, että taloustilanne ei nyt ole otollinen kehittämiselle ja uusille kokeiluille, mutta ei idea ole yhdestä vuodesta kiinni ja siihen voidaan palata myöhemmin. Uskon, että myös työnantaja hyötyy siitä, että sijaiseksi saadaan oma työntekijä, jolle työpiste on kenties entuudestaan tuttu.

Palkintoon kuuluu vuoden mittainen lähettiläsaika, jonka aikana voittajat pääsevät muun muassa opintomatkoille. Mitä lähettiläsaika on sinulle antanut?

Sain kuulla palkinnosta marraskuussa, ja lähettiläsaika alkoi virallisesti vuoden alussa. Palkinto jaetaan seitsemässä maassa. Olemme tavanneet toisiamme ja edellisten vuosien voittajia, mikä on ollut hieno mahdollisuus verkostoitua. Meitä on sparrattu, koulutettu ja kannustettu aktiivisuuteen myös somessa. Olen saanut valtavan ammatillisen itsetuntobuustin. Jos pystyn keskustelemaan englanniksi tekoälyn käytöstä kotihoidossa, pystyn vaikka mihin!

Mainos

Henkilökohtaisesti sain rohkeutta irtisanoutua. Työskentelin tehostetussa palveluasumisessa yli 20 vuotta ja olin pidempään haikallut uutta työtä. Minulla on nyt tammikuuhun asti määräaikainen työsuhde kotihoidon työnjärjestelijänä, ja luotan siihen, että uusia tilaisuuksia tulee vielä eteeni.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta lähettiläsmatkalla?

Palkintoseremonia järjestettiin syyskuussa Tukholman kuninkaanlinnassa. Kuningatar Silvia puhui tilaisuudessa hoitajista todella kauniisti ihmisen arvokkuuden vaalijoina ja tarinankertojina, jotka pitävät kiinni muistisairaiden menneisyydestä. Se oli todella koskettavaa, jopa voimaannuttavaa. Kuningatar Silvia on hurmaava mutta samaan aikaan maanläheinen ja itsestään numeroa tekemätön, vielä 80-vuotiaanakin viimeisen päälle lady korkokengissä. Suomessa hoitajien työtä ei nosteta missään yhä isosti esiin. Ajoittain on ollut jopa hämmentävää, että kuka tahansa tavallinen lähihoitaja voi päästä mukaan tällaiseen. Haluaisin, että mahdollisimman moni innostuisi lähettämään ideansa mukaan kilpailuun.

Kuka on Hanna Jokinen?

  • Lähihoitajana Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Aluevaltuutettu Kanta-Hämeen aluevaltuustossa ja kunnanvaltuutettu Hattulassa.
  • Ammattiliittojen keskusjärjestö STTK:n edustajiston jäsen.
  • Vuoden 2023 Queen Silvia Nursing -palkinnon voittaja. Vuosittain jaettava kansainvälinen palkinto myönnetään hoitotyötä ja erityisesti vanhusten- ja muistisairaiden hoitoa kehittävälle keksinnölle tai idealle. Palkinto jaettiin suomalaiselle lähihoitajalle toista kertaa.
  • Tutustu Hannan lähettiläsaikaan Instagramissa: @hanna_qsna23

Lue myös

Ensimmäinen Queen Silvia Nursing -palkinnon voittanut lähihoitaja Karoliina Tiura: ”Taide tuo hoitotyöhön läheisyyttä”

SuPerin varapuheenjohtajaehdokas esittäytyy – Hanna Jokinen: ”Liiton pitää olla vahva ja sen pitää näkyä”

Tutkija Mia Roos: ”Toivoisin näkeväni enemmän positiivista uutisointia lähihoitajan työstä”

Sinua voisi kiinnostaa myös

Mielenterveyden edistämistalkoille olisi tilausta – Sairauspoissaolot ovat kasvaneet huimasti

Talousvalmentajan vinkit talouden hallintaan – Venyykö hoitajan sentti?

Onko aika ajanut perinteen ohi? Päiväkotikuvauksista on tullut lastenhoitajia kuormittavaa hurlumheitä