Mikä on pieni, vaaleanpunainen, mansikkakarkin tuoksuinen putkilo?
Se ei välttämättä ole huulirasvatuubi, vaan yläkoululaisen penaalista takavarikoitu sähkötupakka eli vape.
Sähkötupakan käyttö on viime vuosina noussut ilmiöksi Suomen yläkouluissa. Kun vuonna 2021 THL:n Kouluterveyskyselyyn vastanneista kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaista 2,3 prosenttia kertoi käyttävänsä sähkösavukkeita päivittäin, vuonna 2023 näin vastasi jo 6,6 prosenttia. Päivittäin jotain tupakkatuotetta käyttävien osuus kipusi samalla ajanjaksolla 7,6 prosentista 10,7 prosenttiin.
– Huolestuttavinta on, että sähkötupakkaa näkyy jo alakouluissa, kertoo ennaltaehkäisevän työn ohjelmapäällikkö Camilla Roivas Myllyhoitoyhdistyksestä.
Sähkösavuke on paristolla tai akulla toimiva laite, jolla höyrystetään laitteen säiliössä olevaa, nikotiinipitoista nestettä. Usein neste sisältää myös makuaineita, vaikka sekä nikotiinia että makuaineita sisältävien vape-nesteiden myynti on Suomessa kiellettyä. Näitä tuotteita tuodaan kuitenkin Suomeen esimerkiksi Ruotsista.
Lapsille ja nuorille tuotteet päätyvät usein välittäjien kautta.
– Nuoret eivät mene minnekään vape-kaupan eteen norkoilemaan ja kysymään, hakisiko joku heille. Suurin kaupankäyntikanava on nykyisin sosiaalinen media, esimerkiksi Snapchat, Roivas kuvailee.
Haittoja ei vielä tiedetä tarkasti
Sähkötupakka sisältää vähemmän syöpää aiheuttavia aineita kuin perinteinen, poltettava tupakka. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sen käyttö olisi vaaratonta.
– Sähkötupakan pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei vielä tunneta tarkasti, koska se on ollut markkinoilla niin vähän aikaa. Tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä, että myös sähkötupakan hengittäminen vaurioittaa keuhkoja, Camilla Roivas sanoo.
Sähkösavukkeissa käytetään propyleeniglykoli- tai glyserolinesteitä, joiden turvallisuudesta keuhkoihin hengitettynä ei ole tarkkaa tietoa. Lisäksi aerosoliin voi liueta laitteesta raskasmetalleja, kuten lyijyä. Lyijy on erityisen vaarallista lapsille ja nuorille, koska se häiritsee aivojen kehitystä.
Vapessa käytetyt makunesteetkin ovat haitallisia, sillä ne sisältävät keinotekoisia kemikaaleja, jotka voivat höyrystyessään vaurioittaa keuhkoja. Puhumattakaan nikotiinista, joka heikentää verenkiertoa ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.
– Lapsille ja nuorille ei todellakaan kannata välittää sellaista viestiä, että vape olisi jotenkin turvallisempi ja parempi vaihtoehto kuin tupakka, Roivas painottaa.
Sähkötupakalla eroon tupakasta?
Sähkösavukkeet kehitettiin noin 20 vuotta sitten tupakasta vieroittumisen tueksi. Viime vuosina ne ovat kuitenkin levinneet myös sellaisten lasten ja nuorten käyttöön, jotka eivät ole koskaan muita tupakkatuotteita maistaneetkaan.
Camilla Roivas myöntää, että 40 vuotta sauhutelleelle tupakoitsijalle siirtyminen sähkötupakkaan voi olla terveydelle edullinen valinta. Ainakaan hän ei enää hengitä keuhkoihinsa tervaa ja häkää.
– Tupakoinnin lopettamisen tueksi on kuitenkin tarjolla muitakin, tehokkaampia keinoja.
Tutkimuksissa sähkötupakkaa käyttävät ovat onnistuneet vieroittumaan nikotiinista harvemmin kuin ne, jotka eivät sitä käyttäneet. Sähkösavukkeen avulla tupakoinnin lopettaneet jäivät usein sähkösavukkeen käyttäjiksi.
– Tavoitteena pitäisi kuitenkin olla, että ihminen vieroittuu nikotiinista kokonaan. Ei pitäisi olla pysyvä tila, että ihminen ylläpitää nikotiiniriippuvuutta jollain toisella välineellä, Roivas huomauttaa.
Markkinointi osuu ja uppoaa
Miksi vapesta sitten on tullut niin iso ilmiö lasten ja nuorten keskuudessa? Yksi syy on varmasti se, että tuotteiden markkinointi on kuin varkain suunnattu juuri alaikäisille.
– Ensimmäiset sähkötupakat näyttivät tupakalta. Siitä on tultu pitkä matka siihen, miltä ne tällä hetkellä näyttävät, Roivas toteaa.
Nykyisin markkinoilla on kirkkaan värisiä, lasten leluja muistuttavia vape-putkiloita. Makuina on tarjolla esimerkiksi vaniljaa, melonia ja persikkaa. Roivaksen mielestä on ilmiselvää, että tuotteista on tarkoituksella tehty houkuttelevampia nuorille.
– Markkinointi osuu ja uppoaa nuoriin, hän kiteyttää.
Toki nuoret ovat aina halunneet kapinoida ja kokeilla jotakin kiellettyä. Myös kaveriporukan paine voi saada nuoret käyttämään sähkötupakkaa.
Roivas kehottaakin vanhempia keskustelemaan aktiivisesti asiasta oman lapsen tai nuoren kanssa.
– Kannattaa miettiä yhdessä, miten lapsi tai nuori voisi toimia, jos vaikkapa paras kaveri vapettaisi. Jos hän joutuu ensimmäistä kertaa pohtimaan, miten toimia, kun hänelle tarjotaan vapea, nämä tilanteet vievät usein mukanaan.
Valvontaa tarvitaan enemmän
Camilla Roivas toivoo, että koko yhteiskunnassa herättäisiin vapen aiheuttamiin haittoihin. Ennaltaehkäisevää työtä tarvitaan, mutta se ei yksin riitä.
– Tiukkaa valvontaa tarvitaan enemmän. Jos joku jää kiinni tupakkatuotteiden välittämisestä alaikäisille, seuraamusten tulisi olla tuntuvia, hän sanoo.
Tietoa aiheesta pitää tuottaa lapsille ja nuorille, mutta myös aikuisille. Ongelmaan on vaikea puuttua, jos sitä ei edes tunnisteta.
Myös lainsäädännön tulisi pysyä uusissa tupakkatrendeissä mukana. Nyt niin ei aina ole käynyt, mikä näkyy esimerkiksi nikotiinipussien myynnin vapautumisena vähittäiskauppaan, kun Fimea ei enää luokitellut niitä lääkkeiksi.
Tavoitteena on, että Suomi olisi savuton ja nikotiiniton maa vuonna 2030, eli alle viisi prosenttia aikuisväestöstä käyttäisi silloin tupakka- tai nikotiinituotteita.
– Nyt olemme menossa väärään suuntaan, Roivas toteaa.
Jutun lähteenä on käytetty Duodecimin Terveyskirjaston artikkelia Sähkösavukkeet, sähkötupakka.
Mikä ihmeen vape?
- Sähkötupakka eli vape on paristolla tai akulla toimiva laite, jolla höyrystetään laitteen säiliössä olevaa, nikotiinipitoista nestettä.
- Vape on lyhenne englannin kielen sanasta vaporizer, joka tarkoittaa höyrystintä.
- Usein neste sisältää myös makuaineita, vaikka sekä nikotiinia että makuaineita sisältävien vape-nesteiden myynti on Suomessa kiellettyä.
- Sähkösavuketta käyttävillä on havaittu tutkimuksissa yhtä voimakasta nikotiiniriippuvuutta kuin poltettavia savukkeita käyttävillä.