Painoindeksi ei aina paljasta ylipainoa – viisi faktaa BMI:stä

Painoindeksi on yleisesti käytetty ja joissain tapauksissa toimiva väline kertomaan, onko ihmisen paino terveellisissä rajoissa. Sillä on kuitenkin puutteensa, ja usein vanha kunnon mittanauha on luotettavampi terveyden mittari.

Kehonpaino ei aina kerro, onko ihminen ylipainoinen vai ei. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Mikä on painoindeksi?

Painoindeksi (BMI, Body Mass Index) on vakiintunut, eri puolilla maailmaa käytettävä tapa suhteuttaa ihmisen paino tämän pituuteen. Se lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Netin ilmaisilla laskureilla painoindeksin voi laskea helposti osaamatta kaavaa. Painoindeksiä tarvitaan, sillä ihmiset ovat eripituisia, eikä pelkkä paino kerro, onko ihminen ylipainoinen vai ei. Indeksin keksi belgialainen matemaatikko 1830-luvulla. Suomessa se on ollut terveydenhuollon käytössä 1980-luvulta.

Mainos

Miten normaalipaino määritellään?

Painoindeksillä määriteltynä normaalipaino on lukujen 18,5 ja 25 välillä. Tällä alueella katsotaan ihmisen terveyden olevan parhaimmillaan. Raja on väljä. Esimerkiksi 165-senttisen ihmisen normaalipaino on indeksin mukaan noin 51 kilosta 68 kiloon.

Voiko painoindeksiin luottaa?

Painoindeksi ei erottele sukupuolta, ikää eikä rasvan ja lihasten osuutta. Isot lihakset lisäävät ihmisen painoa ja siksi esimerkiksi kehonrakentajilla painoindeksi voi näyttää reippaasti ylipainoa, vaikka rasvakudosta ei olisi normaalia enempää. Lapsilla kehon suhteet ovat erilaiset, joten painoindeksin laskeminen edellä mainitulla kaavalla pätee vain aikuisiin. Vanhuksilla painoindeksi voi olla maltillisesti yli normaalin, sillä ikääntyessä lihavuuden haitallinen vaikutus heikkenee.

Kertooko painoindeksi totuuden terveydestä?

Pitkään on ajateltu, että painoindeksi arvioi kehon rasvamäärän usein alakanttiin. Viime vuosina on saatu tutkimusnäyttöä, että asia saattaa olla päinvastoin: painoindeksiltään alle 25 joukossa on runsaasti ihmisiä, joilla on pienen lihasmassan takia kehossaan suurempi rasvamäärä. Julkisuudessa ilmiöstä on käytetty nimeä laihat lihavat.

Mitä muita tapoja on selvittää, onko ihmisen paino terveellisen rajoissa?

Kehonkoostumusmittauslaitteet pystyvät erottelemaan kehosta rasvan ja lihasmassan osuuden, mutta useimpien laitteiden mittaustulos ei ole kovin tarkka. Keskivartalolle kerääntyneen, vaarallisen rasvan määrästä saa kotikonstein suuntaa yksinkertaisesti mittaamalla vyötärönympäryksen, sillä ihmisen pituus vaikuttaa vyötärönympärykseen vain vähän. Vyötärölihavuuden rajana pidetään naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä.

 

Lähteet: André Heikius: Painotohtori. Pudota painoa pysyvästi (Tammi 2019)
kaypahoito.fi, terveyskirjasto.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Minne hoitajien työaika katoaa? Erikoissairaanhoidossa tehdyt mittaukset kertovat karut tulokset

Koti vai kodinomainen? Vanhuus on erilaista kotona ja palvelutalossa

Pientä lasta naurattaa ”pieaju” – Aikuinen voi osallistua lasten ilonpitoon, vaikkei aina ymmärtäisi sitä