Näistä ei hiiskuta – aina ei jaksa venyä annettujen koodien mukaan

lähihoitajaopiskelija haasteet

Lähihoitajaopiskelijoille korostetaan hoitotyön tärkeitä periaatteita, mutta joskus sattuu virheitä. Kuva: Mostphotos

Teksti Jukka Järvelä

Opiskelijoille korostetaan säännöllisesti hoitotyön tärkeitä periaatteita: Muista kuntouttava ote. Noudata eettisiä periaatteita. Älä lipsu säännöistä. Olet henkilökuntaa, et kaveri. Viisaita ohjeita on paljon, eivätkä ne ole kovin hankalia omaksua.

Mutta. Aina sattuu virheitä. Joka hetki ei jaksa venyä annettujen koodien mukaan. Olen varmaan ehtinyt rikkoa kaikkia mahdollisia sääntöjä, joista seuraavassa muutama esimerkki. Sovitaanko, että ollaan näistä ihan hissun kissun?

1) Älä anna rahaa. Kävin asukkaan kanssa kaupassa. Lähtö kesti kauan, mutta mukaan löytyi yksi tyhjä limupurkki palautusautomaattia varten. Perillä laskettiin pennosia ja tutkittiin hintoja. Useaan kertaan. Kassalla tuli kuitenkin tepponen: mukaan mahdutettu raksupaketti maksoikin 20 senttiä liikaa ja vähät rahat loppuivat. Asukas oli jo palauttamassa tätä tärkeintä ostosta hyllyyn, kun kaivoin taskunpohjaa ja sanoin, että ”tuossapa pari kymmensenttistä, niin päästään kotiin”.

2) Älä riko ruokailusääntöjä. Oppisopimuspaikassani osa asukkaista ostaa talolta ruokaa, osa ei. Joskus kun ruokaa jää yli, sitä tarjoillaan kaikille. Perunamuusi ja lihapullat kuuluvat ykkösherkkuihin. Kerran odottelin hupenevien herkkukattiloiden äärellä muutamaa viimeistä ruoasta maksanutta, kun erittäin väsynyt ja nuutunut ei-maksaja raahusti viimeisillä voimillaan jakopisteelle: ”Oisko sulla kuule yhtään ruokaa. En oo pariin päivään syöny mitään”. Totta tai ei, pahalta ainakin näytti. Kun ketään muita ei näkynyt lähettyvillä, annoin hoippujalle täsmäannoksen syötävää.

3) Olet ohjaaja, et palvelija. Huoneesta tuli hälytys. Menin ripeästi paikalle. Ruokaa tekemässä ollut asukas kysyi, onko pippuria. Lupasin tarkistaa kaapit ja löysinkin lopulta purkin, jonka kipaisin viemään huoneeseen.

4) Olet ohjaaja, et siivooja. Erään huoneen oven edusta alkoi täyttyä haisevista jätepusseista. Muistutin asukasta asiasta. Myös muut asukkaat haistoivat lemun. Kun meteli asian ympärillä koveni ja mitään ei tapahtunut, kokosin lentoötököitä ympärilleen keränneet kassit jätesäkkiin ja vein ne pihan jätekaivoon.

5) Noudata vierailurajoituksia. Tämä tapahtui aivan ensimmäisinä työpäivinäni. Ulko-ovella tuli vastaan polkupyörää taluttanut ukko monine kasseineen. Hän pyysi toimittamaan itsensä hissillä Arskan luo. Autoin kyläilijää auliisti. Työkaverini seurasivat tapahtumia valvontakameroista, ja sainkin heti kipakan luennon siitä, että asukkaat hakevat tässä talossa vieraansa ulko-ovelta asti itse. Totta. Kyllä minäkin sen tiesin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Oikeaa hoitotyötä, osa 2: Päihdeyksikössä pohdittiin asukkaalle parempaa tulevaisuutta

Lähihoitajaopiskelijan havaintoja: Jos puhuminen rauhoittaa, niin voi rauhoittaa tanssiminenkin

Kotityötilanteissa mitataan ohjaajan ammattitaidon tila: saadaanko ohjattava tekemään normaalielämään kuuluvia asioita