Syövätkö lapset riittävän monipuolisesti päiväkodissa?

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Vanhemmat esittävät monenlaisia toiveita siitä, millaista ruokaa päiväkodissa pitäisi tarjota. Ravitsemusterapeutti, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäisen mukaan vaatimukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

Yksi haluaa täysmaitoa juomaksi ja voita leivälle, toinen vaatii rasvatonta maitoa ja margariinia. Jotkut vastustavat viikoittaista kasvisruokapäivää, toiset vaativat päivittäistä vegaaniruokaa. Luomua se olla pitää, joku esittää. Eikä sokeria saa olla missään, yksi pyytää.

Lyytikäisen mielestä vanhempien ei tarvitsisi olla näin huolissaan päiväkotien ruoan laadusta.

– Ruokalista suunnitellaan tarkkaan terveyttä edistävän ruokavalion suositusten pohjalta lapsille sopivaksi.  Tarjolla on vaihtelevasti liha-, kala- ja kasvisruokia, salaatteja, leipää ja ruokajuomaa, eli aina kunnon aterioita.

Ravitsemusterapeutin mukaan päiväkodeissa suurempi murhe on se, miten lapset saataisiin nauttimaan ruokailuhetkistä ja miten he oppisivat syömään monipuolisesti. Lapset ovat luontaisesti ennakkoluuloisia uusia makuja kohtaan.

Monissa päiväkodeissa on luotu myönteistä suhtautumista ruokaan Saperen avulla. Se on ruoka- ja ravitsemuskasvatusmenetelmä, jossa lapsi saa tutustua rauhassa ruoka-aineisiin kaikkien aistien avulla. Saperessa uskotaan, että lapsi oppii pitämään siitä, minkä hän tuntee ja tietää.

Kasvikset tulevat tutuiksi, kun maistellaan sormiruokia tai dippikasviksia. Isommat lapset voivat pilkkoa kasviksia aamu- ja välipalalle. Metsä- ja toriretkellä voidaan puhua marjoista, poimia tai ostaa niitä ja valmistaa niistä piirakka retken jälkeen.

Tärkeää on se, että lapsi saa tutustua ruokaan iloisesti ilman pakotteita. Tavoitteena on se, että lapset oppivat pitämään terveellisestä ruoasta.

Lue lisää vinkkejä lasten ruokailuhetkiin marraskuun SuPer-lehdessä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Voiko surun vaatimaa myötätuntoa opetella vai vaatiiko se henkilökohtaisen surukokemuksen?

Näitä ominaisuuksia asiakkaat ja potilaat arvostavat lähihoitajissa – ”Täällä on eräs hoitaja, joka hoitaa kuin äiti lastaan”

Me olemme niiiin tylsiä!