Ensimmäinen Queen Silvia Nursing -palkinnon voittanut lähihoitaja Karoliina Tiura: ”Taide tuo hoitotyöhön läheisyyttä”

Lähihoitaja Karoliina Tiura voitti Suomen ensimmäisenä lähihoitajana Queen Silvia -palkinnon. Tiuran voittajaidea auttaa hoitajia ymmärtämään muistisairaita asiakkaita.

Kuva: Marjaana Malkamäki

Teksti Jenna Parmala

 

1. Minkälaisella idealla voitit palkinnon?

Voitin palkinnon idealla muistelu- ja värityskirjasta, jota hoitaja ja potilas voivat täyttää yhdessä. Viime vuonna käymäni muistihoitajan koulutus oli minulle tärkeä kokemus. Ymmärsin, miten merkityksellinen validaatio-menetelmä on, jokaisen hoitajan tulisi opiskella edes sen perusteet. Hoitajan kannattaa mennä mukaan muistisairaan maailmaan ja rohkaista häntä muistelemaan. Olen itse käynyt koulutuksen jälkeen äärettömän kauniita keskusteluja asiakkaideni kanssa ja tutustunut heihin paremmin. Muistellessa asiakas saa vahvistusta identiteetilleen ja itsetunnolleen ja aivotkin saavat virkistystä. Yhteinen muistelu myös selvästi vähentää asiakkaiden käytösoireita.

Mainos

Työskentelen lähihoitajan töideni ohella taiteilijana. Sain idean muistelu- ja värityskirjaan asiakkaasta, joka piirsi ovenkarmeihin, se herätti kipinän kirjan värityskuviin. Taide on tärkeä itseilmaisun keino muistisairaallekin. Se voi myös auttaa hoitajaa luomaan henkilökohtaisen suhteen asiakkaaseen. Näiden ajatusten pohjalta syntyi idea täytettävästä värityskirjasta, jonka kuvista, muistoista, runoista ja laulunsanoista hoitaja voi keskustella asiakkaan kanssa. Kuvitan teoksen itse, vanhan ajan tunnelmaa huokuvilla kuvilla.

Parhaimmillaan hoitosuhde muistuttaa ystävyyssuhdetta.

2. Minkälainen merkitys läheisellä hoitosuhteella on muistisairaalle?

Läheinen hoitosuhde on hyvin tärkeä. Erityisesti elämän loppupuolella hoitajasta voi tulla asiakkaalle merkityksellinen kuuntelija. Olen työssäni kotihoidossa huomannut, että hoitajien vaihtuvuus vaikuttaa suoraan asiakkaiden hyvinvointiin. Kun hoitaja ei ole tuttu, asiakas saattaa vetäytyä omaan maailmaansa. Ajattelen, että parhaimmillaan hoitosuhde muistuttaa ystävyyssuhdetta, siinä on sellaista luonnollista läheisyyttä, mitä säännölliset tapaamiset ihmisten välille luovat. Kun hoitosuhde on pitkä, myös hoito on yksilöllisempää. Toivon, että muistokirja voisi auttaa myös keikkailevia hoitajia luomaan läheisemmän suhteen asiakkaisiin. Muistojen jakaminen rentouttaa asiakasta ja antaa hänelle kuulluksi tulemisen kokemuksen.

Mainos

3. Miten ideaasi kehitetään nyt eteenpäin?

Täytyy sanoa, että kilpailun voittaminen oli minulle aikamoinen järkytys. Mutta järkytystä seurasi innostus! Edessä on virallinen palkintotilaisuus Tukholmassa kuninkaanlinnassa ja pääsen myös tapaamaan kansainvälisiä asiantuntijoita ja viemään muistokirjan kehitystyötä eteenpäin. Tuntuu mahtavalta olla ensimmäinen suomalainen kilpailun voittanut lähihoitaja. Tällä tavalla lähihoitajien äänet saadaan kuuluviin ja kenties hoitotyön arkikin alkaa muuttua.

Jos taiteen ottaa osaksi hoivaa, se palauttaa hoitotyöhön takaisin inhimillisyyttä ja henkilökohtaisuutta.

4. Minkälaisia rajoja taiteen ja hoivan yhdistelmän avulla on mahdollista ylittää?

Teen itse aamuvuoroja ja käyn noin kolmentoista asiakkaan luona aamun aikana. Minulla on siis hieman enemmän aikaa yhteisille keskusteluille, kuin kiireisimmillä kotihoitajilla. Nykyään hoitajille usein sanotaan, että aikaa saa käyttää vain hoitotyöhön. Jos taiteen ottaa osaksi hoivaa, se palauttaa hoitotyöhön takaisin inhimillisyyttä ja henkilökohtaisuutta. Pidän siitä ajatuksesta, että pakolliseen hoitotyöhön voisi kuulua myös yhteisiä keskusteluja muistoista ja muistokirjan täyttämistä.  Taiteen avulla hoitaja voi oppia asioita myös itsestään, samalla kun asiakkaaseen muodostuu aikaisempaa syvällisempi ja henkilökohtaisempi ihmissuhde.

Mainos

5. Minkälaisia vinkkejä antaisit kilpailuun osallistuville lähihoitajille?

Kaikilla lähihoitajilla on ideoita siitä, miten hoitotyötä voisi kehittää ja parantaa. Ideat kannattaa kirjoittaa ylös ja lähteä kehittämään niitä rohkeasti eteenpäin. Tällaisten kilpailujen avulla meidän on mahdollista yrittää vaikuttaa hoitotyön todellisuuteen.

Mainos

Kuka?

  • Karoliina Tiura, 31
  • Valmistunut lähihoitajaksi Pirkanmaan ammattiopistosta vuonna 2011.
  • Työskennellyt vuodesta 2016 lähihoitajana Hervannan kotihoidossa Tampereella.
  • Kouluttautunut muistihoitajaksi vuonna 2022.
  • Voitti Queen Silvia Nursing Award -palkinnon 23.12.2022. Palkintona on voittajaidean toteutus, 6000 euroa sekä kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia. Karoliinan idea muistisairaan muistokirjasta toteutetaan vuoden 2023 aikana.
  • Seuraa Karoliinan vuotta Queen Silvia Nursing -palkinnon saajana Instagramissa: @qsna_karoliina22
  • Tutustu Karoliinan taiteeseen Instagramissa: @artbykaroliinatiura

Sinua voisi kiinnostaa myös

Valmiina jouluun: Joulutus voi mennä överiksi

Valmiina jouluun: Joulunaika on yhtä juhlaa

Valmiina jouluun: Lasten jouluilo tarttuu