”Kun menin seitsemännellä luokalla TET-harjoitteluun palvelutaloon, tykästyin työhön heti. Sen jälkeen olen työskennellyt kesät vanhusten parissa. Kaksi kesää on kulunut virikeohjaajana. Olen halunnut kerryttää työkokemusta ja saada omaa rahaa. Töiden hakeminen on vaatinut sinnikkyyttä. En ole luovuttanut ennen kuin olen saanut mieleisen paikan.
Tämän kesän työskentelen 15 kehitysvammaisen kodissa Rinnekotien Lastutien asumisyksikössä Vantaalla. Olen saanut kattavan ja kiireettömän perehdytyksen tähän työhön. Suuntaudun todennäköisesti vanhustyöhön, mutta haluan saada työkokemusta monipuolisesti.
Olen avarakatseinen ihminen, mutta olin kuullut puhuttavan kehitysvammaisista ikävästi. Näen ihmisen persoonan, oli diagnoosi mikä tahansa. En kohtaa kehitysvammaa vaan ihmisen yksilönä.
Olen huomannut, kuinka aitoja ihmisiä tässä kodissa asuu. He elävät tavallista elämää rutiineineen, vaikka tarvitsevatkin arjessa apua. Ihastelen sitä, kuinka he osaavat iloita pienistä asioista. Riemu voi syntyä vaikkapa jäätelöstä tai puhtaista lempisukista. Asukkailla on vilpitön ilo ja valo. Heiltä voi oppia sen, että onnellisuus koostuu pienistä arkisista asioista. Olen ymmärtänyt heidän avullaan myös, että rakkauteen ja elämään ei tarvita aina sanoja.”
Lue myös:
Lähihoitajaopiskelija Aino-Maria Vihelä: ”Lasten kanssa on helppo olla”
Lähihoitajaopiskelija Inka Kovanen: ”Vanhainkoti on minun juttuni”
Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua