Jalkojenhoitaja on ongelmien ratkaisija

Jalkojen hoitaminen vaatii tietoa, taitoa ja ongelmien ratkaisukykyä. Lähihoitaja-jalkojenhoitaja Arja Parkkinen pystyy selvittämään esimerkiksi sen, miksi sinnikäs känsä pyrkii tulemaan aina samaan kohtaan.

Lähihoitaja-jalkojenhoitaja Arja Parkkinen tietää jalkojenhoidon niksit. Asiakkaana on Hilkka Pusa. Kuva: Minna Lyhty

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Ikääntynyt ei välttämättä pysty huolehtimaan jalkojensa hoidosta. Syinä voivat olla fyysiset rajoitteet, kuten selän jäykkyys tai käsien vapina. Muistisairas vanhus taas ei enää muista hoitaa jalkojaan. Myös vammaisen jalat saattavat tarvita erityistä huolenpitoa. Näissä tilanteissa tarvitaan lähihoitajan tai jalkojenhoitajan apua.

– Lähihoitajan perustaitoihin kuuluu jalkojen perushoito, kuten ihon ja kynsien hoito. Hoitajan täytyy myös osata ohjata oikeanlaisten sukkien ja kenkien hankkimisessa. Lisäksi tärkeää on tunnistaa sellaiset vaivat, jotka vaativat jalkojenhoitajan tai lääkärin hoitoa, lähihoitaja-jalkojenhoitaja Arja Parkkinen kertoo.

Parkkinen opiskeli jalkojenhoidon ammattitutkinnon ja valmistui vuonna 2017. Opiskeluihin hänet motivoi se, kun hän näki työssään vanhusten jaloissa ongelmia, joiden hoitamiseen lähihoitajan taidot ja välineet eivät riittäneet.

Nykyisin hän työskentelee Joensuussa Siunsoten Koivupihan hoivakodissa. Vakityönsä ohessa hän tekee toiminimellä jalkojenhoitoa vanhusten ja kehitysvammaisten asumispalveluyksiköissä sekä asiakkaiden kotona.

Mainos

Banaaninmuotoinen lesti vaurioittaa jalat

Arja Parkkinen kertoo, että monet jalkavaivat syntyvät vääränlaisista kenkävalinnoista.

– Omaiset saattavat ostaa kengät ilman, että iäkäs sovittaa niitä. He saattavat ajatella, että äidillä on aina ollut kengän koko 38. He eivät tiedä, että jalan koko muuttuu vuosien aikana. Usein vanhuksilla on käytössä liian pieniä kenkiä.

Myös käytettävissä olevat varat vaikuttavat kenkävalintoihin.

– Halvat kengät ovat usein banaaninmuotoisia. Ne aiheut-tavat virheasentoja jo pienille lapsille. Oikeanlaisissa kengissä on suora lesti.

Vanhukset käyttävät sisäkenkinä usein tohveleita. Parkkinen julistaa ne kokonaan pannaan.

– Tohvelit ovat useimmille liian kapeanmallisia. Ne aiheuttavat virheasentoja varpaisiin, joista seuraa kovettumia, hiertymiä ja känsiä. Sisätiloissa tohvelit ovat myös liian kuumat, eivätkä hengitä, jolloin jalat hikoilevat.

Parkkinen suosittelee, että ikääntyneen kengät tilattaisiin yksilöllisten mittojen mukaan kenkäedustajalta tai ostettaisiin osaavan kenkämyyjän avustuksella hyvin varustellusta kaupasta.

– Kenkiä kannattaa sovittaa iltapäivällä, jolloin jalat ovat ehtineet turvota. Jos kengät valitaan aamulla, ne voivat tuntua liian pieniltä illalla. Jos ne ostetaan illalla, ne saattavat aamulla tuntua liian isoilta.

Jalat vaativat jatkuvaa seurantaa

Jalkojen kuntoa pitää seurata perushoidon ohessa. Muutoksia saattaa ilmaantua nopeasti. Hoitosuunnitelmaan olisi tärkeää päivittää tiedot jalkojen kunnosta ja hoitotoimenpiteistä, sillä jalkaterveys vaikuttaa toimintakykyyn.

– Jalkojenhoitajan pitäisi arvioida hoidon tarve vähintään kerran vuodessa. Arviointi pitää tehdä tätäkin useammin, jos ikääntyneellä on diabetes, nivelreuma, nivelrikko, alaraajojen verenkiertohäiriö tai psoriasis, Arja Parkkinen luettelee.

Parkkisen havaintojen mukaan kipuja jaloissa aiheuttavat varpaiden virheasennot, kuten vaivaisenluu ja vasaravarpaat, nivelten liikelaajuuden väheneminen, känsät, kovettumat, syylät ja hautuneet varvasvälit. Jalkojenhoitajalta saa parhaan avun näihin pulmiin. Joskus tarvitaan myös lääkärin hoitoa.

Hoitamattomat varvasvälihautumat voivat aiheuttaa vakavan infektion. Haavat ovat erityisen suuri riski diabeetikolle ja verenkiertohäiriöistä kärsiville. Lähihoitaja voi hyvällä perushoidolla ja esimerkiksi lampaanvillan käytöllä ehkäistä hautumien syntymistä.

Vuodepotilaan jalat hoidetaan niin kuin muidenkin, mutta lisäksi täytyy ehkäistä painehaavojen syntymistä.

– Kantapään ja kehräsluun painehaavoja ehkäistään asentohoidolla, painetta tasaavilla patjoilla ja asentoa tukevilla tyynyillä. Ihon väriä, kuntoa ja lämpötilaa pitää tarkkailla päivittäin. Peitto ja lakana eivät saa puristaa varpaita yhteen tai koukkuun, ettei synny painetta ja asentomuutoksia. Asentotyynyjen käytössä pitää huomioida, ettei polvi- tai nilkkanivel yliojennu ja aiheuta kipua ja toiminnan rajoitteita.

Juttu on julkaistu alun perin SuPer-lehdessä 8/2019.

Jutusta on korjattu asiavirhe 19.8.2019. Alun perin tekstissä neuvottiin sovittamaan uusia kenkiä aamupäivällä. 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Alanvaihtajat Sandra Törnqvist ja Kenneth Johansson eivät kaipaa takaisin kokin hommiin: ”Lähihoitajan jokainen työpäivä on erilainen”

Valmiina jouluun: Joulutus voi mennä överiksi

Valmiina jouluun: Joulunaika on yhtä juhlaa