Kirjaatko väkivaltatilanteet ylös? Työsuojelupäällikkö Johanna Pulkkinen: ”Hoitotyössä väkivaltaan turtuminen lisää väkivaltaa.”

Väkivaltatilanteet täytyy käsitellä, ettei niihin totuta, sanoo työsuojelupäällikkö Johanna Pulkkinen. SuPerin työsuojelupäivillä hoitotyön väkivallasta puhunut Pulkkinen on tutkinut hoitajien tapoja ehkäistä väkivaltatilanteita hoitotyössä. Hänen mielestään hyviä käytäntöjä pitäisi jakaa enemmän. 

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Hallitsetko tilanteen? Tämä kysymys hoitajan on esitettävä itselleen työpaikalla päivittäin, työsuojelupäällikkö ja filosofian tohtori Johanna Pulkkinen toteaa.

– Hoitajan on kuunneltava herkällä korvalla itseään. Mikäli ilmassa on väkivallan uhkaa ja tunne tilanteen hallinnasta katoaa, hoitotoimenpide on parempi keskeyttää.

Pulkkinen sanoo, että monelle hoitajalle väkivalta on jatkuva osa työarkea. Sen vuoksi työntekijät eivät välttämättä edes raportoi kaikista uhkatilanteista.

– Hoitoalan perisynti on hyväksyä väkivalta osaksi hoitoalan arkea. Tutkimusten mukaan väkivallan hyväksyminen työpaikalla turruttaa väkivaltaan ja sehän vain lisää väkivallan kokemuksia. On tärkeää teroittaa, että väkivalta ei ole normaalia tai hyväksyttävää. Vaikka väkivallan uhkaa ei voi aina vähentää, väkivaltaa ei tarvitse sietää.

Pulkkinen toteaa, että potilaiden aggressioita voidaan kyllä yrittää ymmärtää, mutta sitä ei tarvitse hyväksyä. Tyypillisesti väkivaltatilanteet korostuvat vanhustenhoidon, kehitysvammaisten ja esimerkiksi lastensuojelun piirissä.

– En leimaisi näitä aloja väkivaltaisiksi, mutta esimerkiksi muistisairauksia sairastavilla aggressiivinen käytös on yleisempää ja riski väkivaltaan on sen vuoksi korkeampi.

Mainos

Miten sinun työpaikallasi ehkäistään väkivaltatilanteita?

Vastaa SuPer-lehden kyselyyn aiheesta: https://q.surveypal.com/Kysely-superilaisille–Vakivalta-hoitotyossa

Määräaikainen on altis vaaratilanteille

Pulkkinen muistuttaa, että tilanne ei ole kaikilla sote-alan työpaikoilla huono.

– Usein huonot uutiset leviävät alalla kulovalkean tavoin, mutta hyvät uutiset jäävät kertomatta. Kaipaisimme enemmän tietoa toimivista käytännöistä.

Ratkaisut väkivallan ehkäisemiseksi voivat olla hyvinkin luovia.

Pulkkinen kertoo vammaisyksiköstä, jossa jatkuvasti hoitajien hiuksiin tarttunut potilas aiheutti vaaratilanteita.

– Hoitajat keksivät laittaa päähänsä pipot niin, ettei heidän hiuksiinsa päässyt enää käsiksi.

On tyypillistä, että väkivallan uhkaa esiintyy työpaikoilla asiakaskohtaisesti. Kun asiakkaan käytöskuvio tunnetaan, siihen on myös helpompi valmistautua.

Alttiimpia vaaratilanteille ovat määräaikaiset ja nuoret hoitajat, jotka eivät vielä tunne työympäristöä hyvin.

–  Tästä syystä erityisesti nuorten ja sijaisten perehdytykseen sekä koulutukseen tulisi kiinnittää erityistä huomioita.

Moniammatillisuus hoitajan tukena

Hyvä ennakointi voi tarkoittaa turvallista päivärytmin noudattamista ja sitä, että hoitajat toimivat odotusten mukaisesti ja rauhallisesti.

– Väkivaltaista käytöstä voi edeltää esimerkiksi potilaan tai asiakkaan turhautuminen ja se, ettei hän koe tulevansa kuulluksi tai ymmärrä, mitä tapahtuu.

Usein aggressioita syntyy esimerkiksi vaatteita vaihdettaessa varsinkin, jos hoidettava ei ymmärrä, miksi hänen vaatteitaan riisutaan.

Tällaisissa tilanteissa hoitajan on hyvä opetella joustamaan. Oma turvallisuus on tärkeämpää kuin se, että suihkupäivä onnistuu. Mikäli tilanne pitkittyy, se yritetään ratkaista moniammatillisesti, esimerkiksi mielenterveyden ammattilaisia konsultoimalla.

– Usein myös yhteydenotto omaisiin auttaa paljon. Voi käydä ilmi, että asiakas nukkuu aina paljain jaloin ja siksi sukkien pukeminen ennen nukkumaanmenoa saa hänet potkimaan.

Mainos

Lisää luovia ratkaisuja

Pulkkinen kehottaa pohtimaan, mitä omalla työpaikalla voisi tehdä, että työ olisi turvallisempaa. Väkivaltatilanteita koetaan vähemmän työpaikoilla, joissa riskit on arvioitu. Kun Pulkkinen selvitti omassa väitöstutkimuksessaan hoitajien keinoja väkivaltatilanteiden ehkäisyyn, vastauksia tuli tuhansia.

– Erityisesti kehitysvammapuolella oltiin edistyksellisiä väkivaltatilanteiden hallinnassa.

Jotta työntekijät voivat kehittää hallinnan tunnetta, työkulttuurin on oltava kohdillaan.

– On erityisen tärkeää, ettei hoitajia syyllistetä väkivaltatilanteista. Tämä vaatii esihenkilöltä taitoa. Myös työntekijän on osattava kertoa tapahtuneesta väkivaltatilanteesta keskittymättä syyllisyyteen. Jos tapahtumaketju saadaan purettua osiin, tilanteeseen on helpompi keksiä yhdessä ratkaisuja.

 

Ehkäise väkivaltatilanteita työpaikalla

  • Arvioi riskit. Mitkä ovat mahdolliset riskitilanteet? Missä tilanteissa riski on kohonnut?
  • Tee riskitilanteisiin menettelytapaohjeistus: Kaikkien pitää tietää miten toimitaan haastavassa tilanteessa.
  • Varmista, että sinulla on riittävä koulutus esimerkiksi fyysiseen rajoittamiseen.
  • Pidä huolta että se, jolla ei ole vielä koulutusta, ei mene vaaralliseen tilanteeseen.
  • Uhkaavan tilanteen jälkeen on aina pohdittava mikä siihen johti.
  • Olisiko tilanteen voinut ennaltaehkäistä? Pitääkö jotain muuttaa?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keikkaa pukkaa – Eläkeläishoitajalle riittää töitä

Jos hoitaja katoaa kesken työpäivän, kukaan ei välttämättä osaa kaivata häntä – 6 vinkkiä turvalliseen kotihoitoon

Satu Sieppi opiskeli uuden ammatin 57-vuotiaana – Hammashoitaja on ennakoinnin ammattilainen