Lähihoitaja Sari Simpanen: ”Työ urologian poliklinikalla vaatii hienotunteisuutta”

Lähihoitaja Sari Simpanen työskentelee Päijät-Hämeen keskussairaalassa urologian poliklinikalla. Vielä opiskeluaikana hän ei voinut kuvitellakaan työskentelevänsä erikoissairaanhoidossa.

Lähihoitaja Sari Simpanen kuljettaa kystoskooppia eli virtsarakontähystintä. Urologian poliklinikalla käytettävien välineiden kanssa on pidettävä erityistä huolta aseptiikasta. Kuva: Anna Autio

Teksti Saija Kivimäki

Kun Sari Simpanen alkaa kertoa työstään, puheessa vilisee valtavasti alan erityissanastoa.

– Botox-pistoksia, Cystofixin ja stenttien laittoja ja poistoja, pienten rakkotuumorien laserointia, skleroterapiaa kivekseen..

Kaikenlaista urologiaan kuuluukin. Ammattilaiselle terminologia on selvää kauraa, mutta maallikkotoimittajalla menee sormi suuhun. Se on selvää, että työtehtävissä liikutaan herkillä alueilla navan alla. 

Mainos

– Botox-pistokset. Hoidetaanko niillä erektiohäiriöitä?

– Virtsankarkailua.

Botuliinihoito on kallista mutta tehokasta. Sitä käytetään yliaktiivisen rakon ja pakkovirtsankarkailun hoitoon silloin kun muut keinot eivät ole tehonneet. Taustalla on usein jokin neurologinen sairaus.

Sarin mielestä työ kuin työ, tekijälleen se on rutiinia. Siinä mitään ihmeellistä.

– Me tehdään kymmenen toimenpidettä päivässä. Jokainen alkaa samalla litanialla: ”Pidä kengät jalassa, riisu housut, käy selällesi tutkimuspöydälle..” Työntekijänä huomio kiinnittyy siihen, minkä takia potilaat ovat tänne tulleet ja miten vaiva hoidetaan. Se tässä työssä kiinnostaa.

Urologian poliklinikalla hoidetaan virtsateiden ja miesten sukupuolielinten sairauksia ja toimintahäiriöitä. Tavallinen diagnoosi on eturauhassyöpä. Virtsaamisvaivoja on sekä miehillä että naisilla. Suurin osa potilaista on iäkkäitä miehiä.

Poliklinikalle saapuminen jännittää monia. Jos potilas odottaa tietoa syöpädiagnoosista, se voi pelottaa. Hoitajalta vaaditaan tilanteissa hienotunteisuutta ja sosiaalista pelisilmää. Monia helpottaa saada yksityiskohtaista tietoa, mitä toimenpiteessä tapahtuu.

– Alakerran asiat on aina vähän noloja. Olen oikeasti sähikäinen, mutta potilaiden läsnä ollessa täytyy käyttäytyä tyynesti ja rauhallisesti.

Askeleen edellä

Hoitajan keskeisiä työtehtäviä urologian poliklinikalla on valmistella potilaat ja avustaa lääkäriä toimenpiteissä. Jälkimmäinen vaatii nopeita hoksottimia.

– Kun lääkäri puhuttelee sinua, kädessä pitää olla saman tien se työväline, jota hän pyytää. Mielellään pitää tietää jo vähän etukäteen, mitä seuraavaksi tarvitaan.

Jokaisella lääkärillä on oma tapansa toimia, ja hoitaja mukautuu siihen.

Mainos

– Tässä työssä on niin paljon sellaista, mistä ei opintojen aikana edes puhuttu. Kaikesta aikaisemmin opitusta ja aikaisemmasta työkokemuksesta on totta kai hyötyä, mutta napakka ja oma-aloitteinen täytyy olla. Koko ajan on oltava valmis oppimaan uutta.

Toimenpiteiden kirjo on viime vuosina kasvanut, kun aikaisemmin päiväkirurgiana tehdyt ympärileikkaukset ja vasektomiat eli miesten sterilisaatiot on siirretty poliklinikalle. Vastaavia muutoksia on tapahtunut muillakin erikoissairaanhoidon alueilla.

Keväällä Petteri Orpon (kok.) hallitus esitti muiden kuin terveydellisistä syistä tehtyjen sterilisaatioiden karsimista pois julkisen sairaanhoidon valikoimista, joten niiden tulevaisuus keskussairaalassa on vaakalaudalla.

Lähihoitajan arvostus on noussut

Sari on tehnyt lähes koko tähänastisen työuransa Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Maailma ja lähihoitajan työ on siinä ajassa muuttunut paljon.

– Valmistuin 18 vuotta sitten vuonna 2006. Silloin sairaanhoitajat olivat halutumpia hoitajia erikoissairaanhoitoon.

Sittemmin myös lähihoitajien koulutuksen tuoma ammattitaito ja laaja osaaminen on ymmärretty. Muutokseen on vaikuttanut toki myös sairaanhoitajapula. Se on antanut lähihoitajille uudenlaisia työmahdollisuuksia.

– Kaikki vuodeosastot olen kiertänyt, mutta psykiatrian puolelta ei ole minkäänlaista kokemusta eikä päivystyksestä. Päivystysosastolla olen työskennellyt muutamia vuoroja.

Nykyiseen tehtäväänsä Sari päätyi sattumalta.

Mainos

– Työskentelin yli kymmenen vuotta kirurgian osastolla. Nilkka murtui, ja sairausloman jälkeen tulin työkiertoon urologian poliklinikalle. Toimi siirrettiin poliklinikoiden varahenkilöstöön.

Käytännössä viimeiset kolme vuotta on kuitenkin hujahtanut enimmäkseen urologian puolella.

– Olihan sen melkein kuin lottovoitto, että pääsin vuorotyöstä päivätöihin.

Urologian poliklinikalla lähihoitajan ja sairaanhoitajan työnkuvassa ei ole eroja.

– Esittelen itseni aina vain hoitajana. Potilaiden suuntaan eroa ei ole, enkä usko, että työkavereistakaan moni tietää, että olen nimenomaan lähihoitaja.

Jos osastolla annettaisiin potilaille suonensisäisiä lääkkeitä, siihen lupa olisi vain sairaanhoitajalla.

– Meillä kaikki toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa. Lääkkeitä ei muutenkaan käytetä paljoa. Diapameja annetaan, mutta harvemmin. Ne ovat pitkävaikutteisia, joten useimmiten toimenpide on ohi ja potilas ulkona ennen kuin se alkaa vaikuttaa.

Ainoa ero näkyy kuukausittain palkkanauhassa. Lähihoitajan palkka on lähihoitajan palkka myös erikoissairaanhoidossa.

Eteneminen vaatii työtä

Vaikka lähihoitajille on vuosien varrella avautunut sairaalamaailmassa useita ovia, se ei silti ole tarkoittanut sitä, että uralla eteneminen kävisi aivan itsestään.

– Lähihoitajan mahdollisuudet ovat tänä päivänä huikeita, ja paranevat koko ajan. Oma paikkansa on silti osattava lunastaa. Erikoissairaanhoidossa on otettava vastuuta omasta tekemisestä ja oman ammattitaidon kehittämisestä.

Vaihtoehtojen mahdollisuus houkuttaa Saria.

– En todellakaan tiedä, missä itse olen viiden vuoden päästä. Voisin nyt olla töissä vaikka joka päivä eri paikassa, yhtenä päivänä osastolla ja toisena polilla.

Isossa keskussairaalassa uusia haasteita riittää vuosienkin jälkeen.

– Viime syksynä aloin käydä työpaikan salilla. Meillä on työntekijöille ilmainen kuntosali, ollut kaikki nämä vuodet. Näin kauan kesti, että minä löysin sen.

Urologian poliklinikka

  • Poliklinikalla hoidetaan virtsaamisvaivoja ja miesten sukupuolielinten sairauksia – pois lukien sukupuolitaudit
  • Tavallisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ympärileikkaus ja vasektomia eli miesten sterilisaatio. Toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa.
  • Poliklinikalla hoidetaan myös virtsarakko- ja miesten sukupuolielinalueiden syöpiä, kuten eturauhassyöpää.
  • Lähihoitajan tehtäviin poliklinikalla kuuluvat esimerkiksi välinehuolto, potilaiden valmisteleminen toimenpiteisiin sekä toimenpiteissä avustaminen.

Lähihoitajalta vaaditaan

  • Oma-aloitteisuutta
  • Kykyä suunnitella oma työpäivänsä
  • Nopeaa reagointikykyä
  • Hienotunteisuutta
  • Huumorintajuja

Lue lisää lähihoitajista erikoissairaanhoidossa:

Perushoitaja Lissu Gåsman on sairaalamaailman konkari ja haavojen asiantuntija – ”Painehaavojen ehkäisy on koko haavanhoidon ydin”

Leikkaussalissa tehdään tiimityötä potilaan parhaaksi

Meilahden röntgenissä työskentelevillä lähihoitajilla ei ole kahta samanlaista päivää

Lähihoitaja pysyy hengityshalvauspotilaan rinnalla 24/7, vuodesta toiseen

Lähihoitaja kulkee vierellä koko ajan, kun kaihipotilas saapuu Tampereen Silmäkeskukseen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitotyössä voi syntyä trauma – Traumatisoitunut tarvitsee kuuntelijan

Uintia palvelutalon asukkaiden kanssa – Mieleenpainuvimmat kesämuistot

Lähihoitajaopiskelija Peppi Katainen: ”Haluan kohdata ja kuunnella ennakkoluulottomasti”