Lähihoitajasta on yrittäjäksi – Jalkojenhoitaja Marita Länsmans ei kadu päätöstään

Lähihoitaja Marita Länsmans kannustaa tekemään rohkeita siirtoja työuralla. Hän ryhtyi pitkän hoitajan työrupeaman jälkeen yrittäjäksi.

Jalkojenhoitajan työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Kuva: Jukka Järvelä

Teksti Minna lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Loviisalainen lähihoitaja Marita Länsmans perusti toiminimen ja alkoi jalkojenhoitajaksi vuonna 2014. Hän oli työskennellyt sitä ennen sairaalassa ja muistisairaiden kodissa 80-luvun lopusta lähtien.

– Kun kaksi yrittäjäveljeäni kuulivat suunnitelmastani, he epäilivät, olenko ihan sekaisin. He ihmettelivät, miksi luovun kuukausipalkasta. En ole katunut päätöstä hetkeäkään. Tein vuosikymmeniä kolmen viikon listaa. Nyt saan itse päättää työajoista ja lomista.

Länsmans opiskeli oman työnsä ohessa jalkojenhoidon ammattitutkinnon ja kävi yrittäjäkurssin vuonna 2014.

– Valmistuin huhtikuussa 2014 ja perustin toiminimen heti toukokuussa. Tein jalkojenhoitoa ensin oman työn ohessa. Vähensin pikkuhiljaa tuntimäärää työpaikallani ja nyt tammikuussa heittäydyin kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Länsmans opiskeli pari vuotta sitten myös lähihoitajatutkintoon kuuluvan jalkojenhoidon osaamisalan. Hän kuuli, että sen suorittaneet vapautuvat arvonlisäverosta. Tämän osaamisalan suorittaneet lähihoitajat voivat olla terveydenhuoltoalan yrittäjiä. Jos on opiskellut vain jalkojenhoidon ammattitutkinnon, yritys rekisteröidään kauneudenhoitoalalle, jolloin joutuu maksamaan arvonlisäveron.

Yrittäjänä on aikaa kohtaamiseen

Marita Länsmans työskentelee useimmiten arkisin kello kahdeksasta neljään. Hän käy tekemässä hoitoja vanhusten ja vammaisten asumisyksiköissä sekä asiakkaiden kotona.

– Vanhukset tykkäävät siitä, että tulen tekemään hoidon kotiin. Samalla voin jutella asiakkaan kanssa kaikessa rauhassa. Hoitotyössä samanlaiseen kohtaamiseen ei ole aina aikaa.

Länsmans selvittää ennen hoitoa asiakkaan perussairaudet ja allergiat. Diabeetikoiden jalkojen tunto voi olla puutteellinen. Siksi hoidossa pitää olla erityisen varovainen. Jos on esimerkiksi aktiivisessa vaiheessa oleva syöpä, suonikohjuja tai diabetes, ne ovat este hieronnalle. Monivaiheinen jalkahoito räätälöidään yksilöllisesti.

– Tutkin jalat, tarkistan kenkien sopivuuden, teen jalkakylvyn tai puhdistan jalat, leikkaan ja hion kynnet, poistan kovettumat, hoidan känsät, rasvaan jalat ja mahdollisesti hieron jalat lopuksi.

Kynsisieni on yleensä sitkeä. Onko jalkojenhoitajalla siihen toimivaa taikaa?

– Yleensä se vaatii sisäisen lääkekuurin. Olen huomannut, etteivät apteekin käsikauppavalmisteet ole kovin tehokkaita.

Lähihoitajilla on vaihtoehtoja

Yrittäjä Marita Länsmansin työpäivä jatkuu vielä neljän jälkeen kotona välinehuollolla.

– Pesen välineet ensin pesuaineella, huuhdon ja kuivaan ne. Sitten laitan ne kahdeksaksi minuutiksi ultrapesuriin. Sen jälkeen huuhdon ja kuivaan ne jälleen. Lopuksi laitan välineet instrumenttiuuniin 180 asteeseen tunniksi.

Yrittäjän työhön kuuluvat paperityöt, joita Länsmans urakoi iltatöinä kerralla enemmän. Kullanarvoisena hän pitää taitavaa kirjanpitäjää. Yrittäjän ei kannata tehdä kaikkea itse.
Länsmans on tyytyväinen siihen, että uskalsi perustaa yrityksen. Asiakkaita on ollut niin paljon, ettei hoitotyön keikoille ole ollut tarvetta.

Hän haluaa kannustaa muitakin hyppäämään omasta työstä rohkeasti pois, jos kaipaa uusia haasteita.

– Olen nähnyt työhönsä niin kyllästyneitä hoitajia, etteivät he jaksa enää edes tervehtiä. Jos työ tökkii, voi vaihtaa työpistettä tai voi kurssittaa itseään. Uuden oppiminen virkistää aina. Lähihoitajilla on vaihtoehtoja.

 

Jalkojenhoitoon erikoistuu harva lähihoitaja

– Vuonna 2017 jalkojenhoidon osaamisalan suoritti vain 17 opiskelijaa.
– Opiskelijat valmistuivat Jyväskylän aikuisopistosta, Jämsän ammattiopistosta, Lapin ammattiopistosta, Sataedusta ja Stadin aikuisopistosta.
– Vuonna 2017 jalkojenhoidon ammattitutkinnon suoritti 182 opiskelijaa.

Tilastot: Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen tilastopalvelu Vipunen

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keikkaa pukkaa – Eläkeläishoitajalle riittää töitä

Jos hoitaja katoaa kesken työpäivän, kukaan ei välttämättä osaa kaivata häntä – 6 vinkkiä turvalliseen kotihoitoon

Satu Sieppi opiskeli uuden ammatin 57-vuotiaana – Hammashoitaja on ennakoinnin ammattilainen