Miksi pienipalkkainen hoitaja joutuu ostamaan omat työvaatteensa? SuPerin kysely paljasti, että moni lastenhoitaja stressaantuu työpaikan vaatehankintojen vuoksi

Varhaiskasvatuksen hoitajien palkasta liian suuri osa kuluu edelleen työpaikan vaatehankintoihin. SuPerin asiantuntija huomauttaa, että tällaista käytäntöä ei suvaittaisi miesvaltaisella alalla.

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

SuPerin tekemään varhaiskasvatuksen kyselyyn vastasi helmikuussa 1508 varhaiskasvatuksessa ja kouluissa työskentelevää liiton jäsentä. Kyselyn avulla haluttiin selvittää hoitajien saamaa tukea työvaatteiden hankintaan sekä työpaikkojen varautumista riskitekijöihin, kuten sääolosuhteisiin. Lastenhoitajat ja koulunkäynninohjaajat ovat työssään vuodenaikojen armoilla, sillä ulos lasten kanssa lähdetään joka päivä. Kyselyyn vastanneista 75 prosenttia ilmoitti kokeneensa stressiä työpaikan vaatehankintoihin liittyen.

SuPerin asiantuntija Johanna Pérez kertoo, että vaikka suurella osalla työpaikoista sääolosuhteet nähtiin riskitekijöinä, työnantajat tukivat silti vain hyvin harvoin työntekijöiden vaatehankintoja.

– Hoitajien palkka on pieni ja silti heidän työssään olisi tehtävä vaate- ja varustehankintoja satojen eurojen edestä vuosittain.

Pérez on itse työskennellyt varhaiskasvatuksen hoitajana ja toteaa, että vaatehankintaan liittyvä epäkohta on ollut työnantajien tiedossa jo parikymmentä vuotta.

– Olisi mieletöntä kuvitellakaan, että esimerkiksi rakennustyömiehet joutuisivat itse ostamaan turvakenkänsä ja työasunsa. Varhaiskasvatuksen hoitajien kuitenkin odotetaan tekevän paljon ja laadukkaita hankintoja omasta palkkapussistaan. Kun itse työskentelin aikoinaan eskarilaisten kanssa, minun odotettiin hankkivan työtehtäviin myös esimerkiksi sukset ja luistimet.

Mainos

Myös sisävaatteet hankitaan erikseen

Pérez muistuttaa, että Suomessa hoitajat eivät lähde ulos seisoskelemaan. Vaatekerrat ovat kovilla, koska lasten kanssa leikitään, ryömitään ja heidän tasolleen mennään juttelemaan, kuraisia lapsia myös nostellaan syliin. Lastenhoitajien lisäksi myös koulunkäynninohjaajat ulkoilevat työssään säässä kuin säässä ja tarvitsevat yhtä lailla työstä johtuen erityisen kestäviä ulkovaatteita ja jalkineita.

– Toivoisin, että viimein käsitettäisiin, miten kovilla hoitajien vaatteet varhaiskasvatustyössä ovat.

Harva hoitaja pukeutuu arkivaatteisiinsa työpaikalle silloinkaan, kun ollaan sisällä.

– Tässä työssä roiskevaara on todellinen, Pérez toteaa.

Hoitajien vaatteisiin pyyhitään lasten räkä ja kyyneleet ja niihin osuu ruokaroiskeita. Yleensä hoitajat ostavat myös sisätöihin kulutusta kestäviä vaatteita.

Mainos

Ainutlaatuinen ulkoilukulttuuri

Minkälainen olisi päiväkoti, jossa ulkona ei käytäisi lainkaan? Toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, Suomessa lapset pääsevät varhaiskasvatuksessa ulos päivittäin, Johanna Pérez huomauttaa.

– Suomalainen varhaiskasvatuksen ulkoilukulttuuri on vaalimisen arvoinen ja tärkeä. Suomessa on jopa päiväkoteja, joissa kaikki aika vietetään yhdessä ulkona.

Pérezin mukaan varhaiskasvatuksen tarjoamien ulkoilumahdollisuuksien merkitys on korostunut erityisesti nyt, kun lasten liikkumattomuus muuten lisääntyy.

– Mahdollisuudet säännölliseen ulkoiluun ovat huomattavasti paremmat, kun myös hoitajilla on asianmukaiset vaatteet. Retkeä tulee houkutus siirtää, jos omat saappaat vuotavat.

Yleisempää kuitenkin on, että hoitajat lähtevät ulkoilemaan riittämättömissä varusteissa. SuPerin kyselyyn vastanneista 60 prosenttia ilmoitti vilustuneensa työpaikan ulkoilun aikana.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jos hoitaja katoaa kesken työpäivän, kukaan ei välttämättä osaa kaivata häntä – 6 vinkkiä turvalliseen kotihoitoon

Satu Sieppi opiskeli uuden ammatin 57-vuotiaana – Hammashoitaja on ennakoinnin ammattilainen

Saattohoidon ABC kotihoitoon – Yhä useampi ihminen haluaa kuolla kotona