Miten kohdata maaninen ihminen?

Jos maanisessa tilassa olevalta ihmiseltä puuttuu sairaudentunto, hoitoon saattamisessa tarvitaan usein pakkotoimia. Vaikeassa maniassa psykiatrinen sairaalahoito on välttämätöntä.

Maanisen ihmisen kohtaaminen

Kun kohtaat maanisen ihmisen, ole rauhallinen, selkeä ja hanki apua. Kuvitus Joonas Väänänen

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Kevätvalo ja energiaa riittää. Tuntuu siltä kuin kaikki olisi mahdollista. Ei väsytä, vaikka yöunet jäävät pariin tuntiin. Pankkikortti laulaa ja luottokortti vinkuu. Tuntuu hyvältä ostella uusia vaatteita, maastopyörä ja kesämökkikin olisi aika kiva. Kummallista, etteivät läheiset innostu kaikista loistavista ideoista. Tulee riitaa puolison, sukulaisten ja ystävien kanssa.

Tältä saattaa tuntua maniajakson alkuvaiheessa. Ihminen kokee olevansa elämänsä parhaassa vireessä vailla minkäänlaista sairaudentuntoa.

Mainos

– Usein mania alkaa keväällä valon määrän lisääntyessä. Jos ei koe itseään sairaaksi, lääkehoitoon sitoutuminen on vaikeaa, kertoo psykoterapeutti Päivi Björn Psykoterapiakeskus Vastaamosta.

Maniajakso alkaa usein äkillisesti ja saattaa kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin. Maanisessa vaiheessa ihminen toimii harkitsemattomasti ja tekee asioita, jotka terveenä eivät tuntuisi järkeviltä. Hän saattaa käyttää rahaa holtittomasti, hakeutua harkitsemattomiin ihmissuhteisiin tai käyttäytyä sosiaalisesti poikkeavasti.

Nukkuminen on turhaa

Maniajakso alkaa usein unentarpeen vähenemisellä. Unta ei riitä kuin pariksi tunniksi tai tuntuu siltä, ettei sitä tarvitse lainkaan. Olotila on pirteä joka tapauksessa.

Maaninen ihminen saattaa uskoa suoriutuvansa tehtävistä, joihin hänellä ei ole koulutusta eikä osaamista. Hän saattaa kertoa tarinoita, joissa ei ole totuuden siementäkään. Hänellä voi olla myös harhaluuloja ja aistiharhoja. Pahimmillaan mania johtaa psykoosiin.

Maanisesti käyttäytyvä voi purkaa yliaktivisuuttaan työhön, liiketoimiin, harrastuksiin tai arkisiin askareisiin. Hän saattaa tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, mutta mikään niistä ei valmistu. Sivustaseuraajasta toiminta näyttää sähläämiseltä.

– Ihminen saattaa olla ärtynyt ja aggressiivinen. Joskus nämä ovat manian ainoita oireita. Hänellä voi olla pakonomaisen puhumisen tarve, mutta puhe on sekavaa, asiasta toiseen poukkoilevaa. Hänen kanssaan voi olla vaikeaa olla vuorovaikutuksessa, Päivi Björn kertoo.

Mainos

Jos maaninen vaihe on vaikea, elämä saattaa mennä pahasti umpisolmuun. Parisuhde päättyy, työt loppuvat tai velat kasvavat suuriksi.

– Ensin menee lujaa, tuntuu kaikkivoipaiselta, mutta lopulta tulee romahdus. Tällöin itsemurhariski kasvaa korkeaksi. Jotta ei tekisi itselleen mitään, tarvitaan tehostettua hoitoa yleensä psykiatrisella osastolla. Maanisen potilaan koko elimistö ja aivot ovat ylikuormittuneessa tilassa, koska hän ei ole levännyt, nukkunut eikä ehkä syönytkään. Koko keho on äärimmäisessä stressitilassa.

Perintötekijät vaikuttavat

Maanisuus johtuu yleensä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Yleensä siihen sairastutaan nuorena, mutta se voi puhjeta missä iässä tahansa. Perintötekijät vaikuttavat sairastumiseen. Myös lapsuuden traumaattiset kokemukset ja stressaavat elämäntilanteet altistavat sairaudelle.

Sairastuneilla on todettu poikkeavuuksia keskushermoston välittäjäaineissa sekä aivojen rakenteessa ja aineenvaihdunnassa. Jos vanhemmalla tai sisaruksella on kaksisuuntainen mielialahäiriö, sairastumisriski on 5–10-kertainen muihin verrattuna.

– Jos suvussa on kaksisuuntaista mielialahäiriötä, kannattaa seurata omia mielialan vaihteluja ja välttää liiallista stressiä, Päivi Björn ohjeistaa.

– Nuorilla miehillä armeija on riskipaikka kaksisuuntaisen mielialahäiriön puhkeamiselle. Aikuistuminen ja stressi altistavat sille.

Sairaudessa on kaksi alatyyppiä. Tyypin 1 kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä masennus- ja maniajaksot vaihtelevat. Tyypin 2 kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä on masennusta ja hypomanioita. Hypomaniassa yliaktiivisuus on lievempää ja ihminen tunnistaa oman tilansa paremmin kuin maniassa. Potilaalla voi olla myös sekamuotoinen jakso, jolloin on masennusta ja yliaktiivisuutta.

– Maanis-depressiivisyyden tasoissa on eroja. Lievimmillään mania ja depressiivinen vaihe ovat kertaluonteisia. Vakavimmillaan kaksisuuntainen mielialahäiriö on koko elämän kestävä krooninen sairaus, jossa vaikea depressio ja mania vaihtelevat. Useimmilla ikä tasoittaa mielialavaihtelua.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalla voi olla myös jokin muu psykiatrinen sairaus, kuten ahdistuneisuus-, persoonallisuus- tai syömishäiriö tai hän saattaa kärsiä päihderiippuvuudesta.

Lääkitys tasoittaa mielialaa

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tärkeintä on loppuelämän kestävä lääkitys. Ongelmana on usein se, että maniavaiheessa ihminen kokee itsensä terveeksi ja saattaa lopettaa lääkkeiden käytön.

– Siksi on tärkeää, että potilaalla on riittävästi tietoa sairaudestaan. Hänen pitää ymmärtää lääkkeiden ottamisen välttämättömyys, vaikka olo tuntuisi hyvältä. Olennaista on oppia tunnistamaan, milloin alkaa mennä liian lujaa ja milloin on liian toivoton olo. Hoitoa kannattaa hakea mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Päivi Björn kertoo.

Lääkehoidon avulla useimmat voivat elää normaalia elämää: opiskella, käydä töissä ja olla läheisissä ihmissuhteissa. Sairaudesta ei kuitenkaan parane koskaan.

– Maanisten ja depressiivisten jaksojen sykli säilyy, vaikka käyttäisi lääkitystä säännöllisesti. Lääkitys tasoittaa masennus- ja vauhtihuippuja, jolloin ei välttämättä tarvitse sairaalahoitoa lainkaan.

Hoitona voidaan käyttää myös psykoterapiaa.

– Siitä on apua varsinkin masennusvaiheessa. Vauhtivaiheessa asiakas saattaa kokea, ettei psykoterapialle ole tarvetta tai hän ei ehdi tulla paikalle.

Pidä toivoa yllä

Maniavaiheessa ei välttämättä tunnista omaa tilaa, jolloin hoitoon saattamisessa tarvitaan pakkotoimia.

– Jos maaninen ihminen ei suostu lähtemään psykiatriseen päivystykseen, täytyy soittaa hätänumeroon. Puhelimessa tulee selittää, mikä on tilanne, esimerkiksi hän ei ole nukkunut viikkokausiin ja on aggressiivinen. Paikalle saapuvat yleensä lääkäri ja poliisi. Lääkäri voi kirjoittaa B1-lausunnon, jolloin viedään suljetulle osastolle tahdosta riippumatta, Päivi Björn kertoo.

Björn kehottaa käyttäytymään rauhallisesti ja puhumaan selkeästi manias-sa olevalle potilaalle.

– Provosointia pitää välttää. Häntä voi rauhoitella, että kaikki menee hyvin ja kaikki järjestyy vielä.

Sairaalajakson jälkeen tarvitaan avohoitoa ja läheisten tukea. Jos elämä on maniavaiheessa mennyt pahasti solmuun, täytyy hankkia tukea asioiden ratkaisemiseen.

– Esimerkiksi velkaneuvonnasta voi selvittää, onko mahdollisuutta päästä velkajärjestelyyn. Hoitajien ja muiden auttajien täytyy ylläpitää toivoa ja muistuttaa, että asiat järjestyvät yksi kerrallaan. Potilaan tai asiakkaan pitää saada tuntea, että häntä autetaan.

Maniaa voidaan hoitaa

• Maniassa mieliala on kiihtynyt ja ihminen toimii yliaktiivisesti.
• Maanisuus liittyy yleensä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, jota sairastaa arvioilta noin prosentti suomalaisista.
• Psyykelääkkeet, huumeet ja neurologiset häiriötilat voivat myös aiheuttaa maanista oireilua.
• Kaksisuuntainen mielialahäiriö on useimmiten krooninen.
• Sairaudessa esiintyy masennus-, hypomania-, mania- ja sekamuotoisia sairausjaksoja.
• Useimmilla on enemmän masennusjaksoja kuin maanisia jaksoja.
• Sairaus voi olla välillä vähäoireinen tai jopa oireeton.
• Lääkehoidolla voidaan mielialaa tasata. Lääkkeinä käytetään litiumia, tiettyjä epilepsialääkkeitä ja psykoosilääkkeitä.
• Kun lääkitys on tasapainossa, voi elää normaalia elämää.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Valmiina jouluun: Joulutus voi mennä överiksi

Valmiina jouluun: Joulunaika on yhtä juhlaa

Valmiina jouluun: Lasten jouluilo tarttuu