Naistenpäivä ei ole vain ruusuja, vaan ennen kaikkea tekoja tasa-arvon puolesta

Suomi on globaalisti tarkasteltuna yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, mutta täälläkin tekemistä riittää. Naisten keskiansiot ovat Suomessa keskimäärin noin 84 prosenttia miesten keskiansioista eli 16 prosenttia pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Palkkaeroja ei voi hyväksyä. Niillä on vaikutus naisten heikomman ansiokehityksen ohella myöhemmin esimerkiksi heikompaan eläkekertymään.

Sote-ala sekä varhaiskasvatus ovat tunnetusti huomattavan naisvaltaisia aloja. Koko sote-sektorin työllisistä noin 90 prosenttia on naisia.

Naiset käyttävät maailmalaajuisesti kolme kertaa aikaa palkattomaan koti- ja hoivatyöhön kuin miehet. Naiset ovat myös miehiä heikommin edustettuina poliittisen ja taloudellisen vallan piireissä.

Naistenpäivä on siis paljon enemmän kuin ruusu tai suklaarasia. YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Työelämän tasa-arvo kaikilla tasoilla on ollut SuPerin johtotähti koko liiton olemassaolon ajan, vuodesta 1948.

SuPer on esittänyt yhdessä Tehyn kanssa sote-alalle viiden vuoden pelastusohjelmaa, jolla peruspalkkatasoa nostetaan 3,6 % vuosittain normaalien ostovoimaa turvaavien sopimuskorotusten lisäksi. Tällä ohjelmalla hoitajien palkkaus saataisiin samapalkkaisuusvaatimusten tasolle viiden vuoden kuluessa.

Lue täältä SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan verkkokolumni Naisvaltainen hoitoala ansaitsee pelastusohjelman.

Hyvää naistenpäivää naisille, miehille ja muunsukupuolisille!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Valmiina jouluun: Joulutus voi mennä överiksi

Valmiina jouluun: Joulunaika on yhtä juhlaa

Valmiina jouluun: Lasten jouluilo tarttuu