Onko työpaikalla tukalan kuumaa? Kuumatyö edellyttää työnantajalta suojelutoimia

Vapaa-ajalla helteistä voi nauttia, mutta kuumassa työskentely kuormittaa niin kehoa kuin mieltä. Siihen liittyy paitsi terveydellisiä myös työsuojelullisia asioita.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Ulkona voi paahtaa helle, mutta jos ilmastointi ja viilennys toimii, sisällä voi tilanne olla siedettävä, näin ei kuitenkaan aina ole. Sisälämpötila on ulkoista tärkeämpi työn kannalta.

Liian lämpimässä työskentely vaatii elimistöltä erityisponnistelua. Lujille joutuu koko keho, mutta kuumuus sotkee myös pään, sillä se vaikuttaa tarkkaavaisuuteen. Tiedetään, että hoitovirheitä sattuu enemmän helteillä kuin viileällä säällä. Suojavarusteet, maskit, essut ja haalarit lisäävät lämpökuormitusta entisestään. Liiallisesta kuumalle altistumisesta ja nestehukasta voi seurata terveellekin muun muassa tasapainohäiriöitä, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Mainos

28 astetta on raja suojelutoimille – seuraa myös työkaverin vointia

Työnantajan vastuulla on ennakoida ja huolehtia siitä, ettei sisätiloissa tulisi liian tukalaa. Jos lämpötila nousee 28 asteeseen tai sen yli, puhutaan kuumatyöstä, joka edellyttää työnantajalta suojelutoimia.

Työntekijällä on puolestaan vastuu tehdä työnantaja tietoiseksi kuormitustilanteesta ja työpaikan lämpöriskeistä. Ilmoitus esihenkilölle kannattaa tehdä kirjallisena, apuna voi käyttää SuPerin lomaketta Ilmoitus työnantajalle työssä kuormittumisesta.

Jos työnantaja ei tee asialle mitään, voi työntekijä ottaa yhteyttä AVI:n työsuojelupäivystykseen, josta saa neuvoja ja apua.

Työvuoron aikana kannattaa seurata omaa mutta myös työkavereiden vointia, sillä aina ihminen ei itse huomaa muutoksia olotilassaan.

Mainos

Muistilista kuumilla keleillä työskentelyyn

• Yli 28 celsiusasteen lämmössä työntekijän on saatava pitää kymmenen minuutin tauko joka tunti. Tauon pituus kasvaa lämpötilan nousun mukaan.

• Juo lasillinen nestettä 3–4 kertaa tunnissa. Hyvän mineraalitankkauksen saa laimeasta marjamehusta tai urheilujuomasta. Kahvi lisää nesteen poistumista, joten sitä tulisi juoda maltillisesti.

• Syö monipuolisesti. Nappaa välipalaksi vaikka suolapähkinöitä tai suolakurkkua, jos olet hikoillut. Raskaan aterian sijaan kannattaa syödä pieniä määriä ja tasaisemmin.

•Pukeudu väljiin ja hengittäviin vaatteisiin. Hikoilua ei pidä estää.

• Niskaa ja käsivarsia voit viilentää tauoilla esimerkiksi kosteilla pyyhkeillä varsinkin silloin, jos ei pääse viileään tilaan.

• Kevyt liikunta tekee keholle hyvää, ja hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan kuumassa paremmin.

•Viileä suihku ennen nukkumaanmenoa edistää elimistön palautumista.

Juttu on koostettu SuPer-lehdissä aiemmin julkaistuista artikkeleista: Helle ei hellitä, Onko työpaikalla kuuma? Helle huolettaa hoitajia, Hoitovirheiden riski kasvaa helteellä

Aihetta on käsitelty myös SuPerliiton sivuilla.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Jos hoitaja katoaa kesken työpäivän, kukaan ei välttämättä osaa kaivata häntä – 6 vinkkiä turvalliseen kotihoitoon

Satu Sieppi opiskeli uuden ammatin 57-vuotiaana – Hammashoitaja on ennakoinnin ammattilainen

Saattohoidon ABC kotihoitoon – Yhä useampi ihminen haluaa kuolla kotona