Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneiden tulee hakea ammattioikeuksien rekisteröintiä sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki) että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Suosikki).
– Rekisteröityminen molempiin, Terhikkiin ja Suosikkiin, on tärkeää, jotta työnantaja pystyy varmistamaan, että olet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö. Myös varhaiskasvatuksessa työskentelevän lähihoitajan kannattaa rekisteröityä, esimerkiksi jos myöhemmin aikoo toimia sosiaalihuollon tehtävissä, asiantuntija Elina Ottela SuPerista sanoo.
Molempiin rekistereihin haetaan Valviran sähköisen asioinnin kautta tai paperihakemuksella liitteineen.
Kaksi erillistä hakemusta
Hakemukset voi tehdä samanaikaisesti sekä Suosikkiin että Terhikkiin sähköisen asioinnin kautta.
– Huomioithan, että yksi hakemus ei riitä, vaan molempiin rekistereihin täytyy tehdä oma hakemuksensa, Ottela muistuttaa.
Valviran sähköinen asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista, joten kannattaa varata lähettyville pankkitunnukset, myös mobiilivarmenne ja organisaatiokortti käyvät.
Palvelussa hakija perustaa itselleen asiointitilin, johon voi myöhemmin kirjautua. Sähköistä asiointia käytettäessä ei tarvitse toimittaa henkilöllisyyden osoittavia asiakirjoja Valviraan.
Hakemuksen tekeminen on helppoa ja ohjeita saa asioinnin edetessä kullakin sivulla erikseen. Vahvistus tulee omaan sähköpostiin. Siinä on mainittu hakemuksen jättöpäivä, diaarinumero sekä linkki, josta oman hakemuksen käsittelyä voi seurata.
Hakemuksen käsittelyaika on maksimissaan 30 vuorokautta. Sähköisessä hakemuksessa on etunsa paperiseen verrattuna: – Jos olet tehnyt hakemukset sähköisesti, voit esittää työnantajalle dokumentin tästä, Ottela sanoo.
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, 50 euroa per päätös. Veroilmoituksessa rekisteröintimaksut kannattaa ainakin ilmoittaa tulonvähennys-kohdassa.
Onko jotain muuta ajankohtaista, mitä pitäisi muistaa?
Vastavalmistuneen ja uudessa työpaikassa aloittavan on hyvä tietää, että työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus perehdyttää uusi työntekijä, siitä ei saa luistaa esimerkiksi kiireeseen vedoten.
– Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan perehdyttämään työntekijän työhön ja työolosuhteisiin sekä työvälineiden oikeaan käyttöön ja turvallisiin työtapoihin, Ottela sanoo ja jatkaa: –Terveydenhuollossa käytetään paljon lääkinnällisiä laitteita, joiden käyttämien ilman perehdytystä saattaa johtaa vaaratapahtumaan. Perehdyttäminen koskee kaikkia, myös kesätyöntekijöitä ja sijaisia. Erityisen tärkeää on perehdyttää työuraansa aloittavat nuoret työntekijät.
Kolmantena tärkeänä asiana Elina Ottela haluaa muistuttaa elinikäisestä oppimisesta.
– Onnea valmistumisesta! Muista kuitenkin, että ammattitaito kehittyy pikkuhiljaa käytännön työtä tehdessä ja sen ylläpitäminen vaatii jatkuvaa opiskelua.