Ammattitaidon SM-kisoihin valmistaudutaan huolella – Lähihoitajalajin finalistien osaaminen on huippua

Kahdeksan Suomen taitavinta lähihoitajaopiskelijaa mittelivät Suomen mestaruudesta Taitaja2021-kisoissa 18.–20. toukokuuta. Tehtävät laaditaan riittävän vaikeiksi, jotta kilpailijoiden erot osaamisessa tulisivat esiin.

"Finalisti Hilla Kotilainen ja asiakas kotihoidon tehtävässä."

18-vuotias Hilla Kotilainen vei voiton lähihoitajalajissa Taitaja2021-kilpailussa. Kuva: Jaani Föhr/Skills Finland

Teksti Minna Lyhty

– Hyvä kun nyt tuli se taksi, kun minä olen täällä koko päivän oottanut, harmaahiuksinen vanhusta esittävä näyttelijä huokailee, kun kuulee oven käyvän.

Tällaiseen tilanteeseen saapuu Taitaja2021-kilpailun lähihoitajalajin finalisti kotihoidon tehtävässä. Finalisti Erika Ukkonen esittelee itsensä kotihoidon hoitajaksi, mutta muistisairas ei ole paikkaan orientoitunut. Ukkonen kysyy, missä he ovat tällä hetkellä.

– Taksiasemalla tässä istun. Kauan oon oottanut, eikä tuu taksia.

– Kyllä tämä taitaa ihan sinun koti olla.

– Ei ole, ihan outo paikka. Kotia pitäisi päästä.

Finalistin pitää auttaa asiakasta aamutoimissa, antaa lääkkeet ja käyttää muistia tukevia menetelmiä. Esillä ovat valokuva-albumi, muistipeli ja sanaristikko. Tuomarit arvioivat, miten työt sujuvat ja onnistuuko vuorovaikutus. Mutta miten hommat edistyvät, kun muistisairas uskoo olevansa taksiasemalla?

– Minusta tilanne oli hirveä. Näyttelijä osasi eläytyä niin hyvin muistisairaan rooliin. Asiat eivät meinanneet edetä. Käynnin tavoitteena oli muistin kuntouttaminen, mutta sekin oli jo ongelmallista, miten saada asiakas siirtymään sängystä keittiön pöydän ääreen. Hän ei tiennyt, kuka olen ja mitä pitää tehdä. Myös mielialat vaihtelivat. Vaikka koin tilanteen vaikeaksi, sain tehtävästä hyvät pisteet, pronssisijalle sijoittunut Mari Tyykilä kuvaili.

Todentuntuisia tehtäviä

Kotihoidon tehtävissä finalistit tapasivat myös alaraajahalvaantuneen, lonkkaleikkauksesta kotiutuneen ja hemiplegia-asiakkaan.

– Alaraajahalvaantunut asiakas oli minulle haastavin. Potilaalla ei ollut motivaatiota jumppaamiseen. Hän ei uskonut sen auttavan, Aino Raunio sanoi.

Mainos

Jo seitsemättä vuotta tuomarina toiminut, SuPerin opiskelija-asiamies, lähihoitaja Tanja Oksasen mukaan kotihoidon tehtävät olivat tänä vuonna entistä enemmän työelämälähtöisiä. Finalistit tekivät neljä puoli tuntia kestävää kotikäyntiä, mikä vastaa todellisuutta hyvin. Aiempina vuosina kotikäynnille saattoi olla aikaa jopa tunti.

Taitaja2021-kisat erosivat koronapandemian vuoksi aiemmista kisoista, sillä tilana ei ollut messuhalli eikä paikalla ollut satoja katsojia. Kilpailulajit järjestettiin hajautetusti ammatillisissa oppilaitoksissa 13 eri paikkakunnalla. Oulussa Suomen Diakoniaopistossa järjestettyä lähihoitajalajia seurasivat vain tuomarit ja kilpailijoiden valmentajat. Tehtävät olivat kuitenkin yhtä haastavia kuin aiemmin.

Kisapäivinä testattiin muun muassa lääkelaskutaitoja, anatomian ja fysiologian tuntemusta sekä apuvälineiden tunnistamista. Tehtäviä oli myös terveys- ja sosiaalipalveluista, varhaiskasvatuksesta, työhyvinvoinnin tukemisesta, ravitsemuksesta, aseptiikasta ja saattohoidosta. Lisäksi finalistit ohjasivat maahanmuuttajaryhmää.

Vaativaa valmistautumista

Tänä vuonna semifinaalit järjestettiin täysin etänä verkkotehtävinä. Kahdeksan eniten pisteitä saanutta pääsi finaaliin. Yleensä semifinaaleja järjestetään paikan päällä eri oppilaitoksissa.

Aino Raunio selvitti tiensä jo viime vuonna seminaaleista finaaliin, mutta pandemian vuoksi kisoja ei järjestetty.

– Harmitti, mutta päätin osallistua semifinaaleihin uudelleen. Oli mahtava fiilis, kun sain tänä vuonna paikan finaaliin.

Oppilaitokset järjestävät kisaajille valmennusta ennen taitajakisoja. Kilpailutehtävistä saa ennakkoon perustiedot. Harjoittelussa käytetään apuna myös edellisten vuosien tehtäviä. Jotkut saavat treenaamiseen käytetyn ajan osaksi opintojaan, ja vaikka ei saisikaan, ainakin ammattitaito kasvaa ropisten.

– Kilpailuihin osallistuminen on antanut varmuutta työhön. Teoriatietoa on tullut paljon. Minusta on superhienoa, että tällaiset kisat järjestetään. Nuoret pääsevät näyttämään osaamistaan ja tuomaan taitojaan julki, Janna Ahonen sanoi.

Taitaja-kilpailun tulokset

  1. Hilla Kotilainen, Gradia
  2. Krista Jäsperi, Gradia
  3. Mari Tyykilä, WinNova
  4. Janna Ahonen, Kouvolan seudun ammattiopisto
  5. Miina Taipale, Koulutuskeskus Salpaus
  6. Julia Karlstedt, Yrkesakademin i Österbotten
  7. Erika Ukkonen, Savon ammattiopisto
  8. Aino Raunio, Koulutuskeskus Salpaus

 

 

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Aikuisena lähihoitajaksi – Kasvutarinoita ja pakotettuja valintoja

Perustason ensihoitajaopiskelija Tuomas Junnila: ”Ensihoitaja joutuu varautumaan kaikennäköiseen”

Lähihoitajaopiskelija Jessi Räsänen: ”Tykkään auttaa ihmisiä”