Millainen kilpailukokemus EuroSkills oli?
Hain mukaan, sillä haluan oppia uutta, kehittyä hoitotyössä ja tavata uusia ihmisiä. Pärjäsin viime vuonna WorldSkills-kilpailuissa Ranskassa ja sen myötä pääsin mukaan Suomen viralliseen ammattitaitomaajoukkueeseen ja EM-kilpailuihin.
Kilpailukokemus on tuonut lisää itsevarmuutta niin omaan osaamiseeni kuin englanniksi kommunikointiin. Tutustuin suomalaisten kilpailijoiden lisäksi muihin lähihoitajalajin kilpailijoihin ympäri Eurooppaa. Kahvihuoneessa meillä oli aikaa jutella kilpailutehtävien välissä, osa kilpailijoista oli tuttuja jo Ranskasta, mutta mukana oli myös uusia osallistujia. Pidän edelleen yhteyttä joidenkin kilpailijoiden kanssa.
Kilpailuihin valmistuin opettajieni avustuksella, sain paljon kannustusta.
Miten juhlit voittoa?
Mitalikahveja on juotu moneen kertaan niin perheen ja ystävien kanssa, nopeasti laskettuna ainakin neljä kertaa.
Edustin Puolassa Yrkesakademin Österbottenia, valmistuin sieltä lähihoitajaksi kaksi vuotta sitten. Entisellä koulullani Pedersöderen Bennäsissä järjestettiin voittoni kunniaksi juhlatilaisuus, jossa paikalla olivat rehtori, opettajat ja opiskelijoita.
Vaihdoin työpaikkaa heti kilpailun jälkeen, ja uudessa työpaikassani on kyselty kilpailusta ja vanhat työkaverit ovat onnitelleet voiton jälkeen.
Millaista työtä teet?
Aloitin syyskuussa Carl & Carolina -hoivakodissa Vaasassa. Se on pieni säätiön ylläpitämä paikka, viihdyn tosi hyvin. Aiemmin olen työskennellyt muun muassa Folkhälsanin hoivakodissa Pietarsaaressa ja Vaasan keskussairaalassa kirurgisella osastolla. Työn ohella opiskelen sairaanhoitajaksi.
Miten olet hyödyntänyt kilpailun oppeja työssäsi?
Kilpailutehtävät opettivat paljon uutta ja konkreettista sairauksista, niiden oireista sekä etenkin lääkityksestä ja erilaisten lääkkeiden sivuvaikutuksista.
Mieleen painuvin tehtävä oli alaraajahalvauspotilaan auttaminen sängystä pyörätuoliin. Nostotekniikka oli sellainen, että potilas istui sängynlaidalla, hänen jalkansa lepäsivät minun jalkojeni päällä, potilas auttoi ylävartalollaan ja tällä tekniikalla hänet oli helppo avustaa sängyn vieressä odottavaan pyörätuoliin.
Toivon, että pääsen kokeilemaan tätä nostotekniikkaa joku päivä työssäni. Jokin aika sitten tapasin myös potilaan, jonka avannepussin osasin vaihtaa näppärästi, sillä se oli ollut yksi kilpailutehtävistä.
Mitä haluaisit sanoa hoitoalaa harkitsevalle?
Omat kokemukseni niin vanhusten hoivasta kuin erikoissairaanhoidosta ovat paljon positiivisempia kuin mitä mediasta voisi päätellä hoitoalan olevan. Uutiset maalaavat melko synkän kuvan alasta, mikä on harmi, sillä tämä on niin paljon enemmän!
Toivon, että oppisopimuskoulutuksesta puhuttaisiin nykyistä enemmän. Suoritin omat opintoni oppisopimuksella Ahlbäck Hemmet -hoivakodissa Pietarsaaressa. Oppisopimus yhdistää työn ja opiskelun ja samalla saa myös palkkaa.
Lähihoitajan työ ei ole tuotantotyötä, päinvastoin, vastuut ja tehtävät ovat monipuolisia ja päivät vaihtelevia. Hoitoala tarjoaa todella paljon mahdollisuuksia erilaisiin tehtäviin, myös jatko-opintoihin, jos siltä tuntuu. Työ on ihmisläheistä ja työvuoron jälkeen voi lähteä hyvällä omallatunnolla kotiin, kun voi kokea tehneensä merkityksellistä työtä toisten ihmisten eteen. Toki toisinaan on stressiä ja kiirettä, mutta en usko, että täysin stressitöntä työtä tai työpaikkaa on millään alalla.
Itse hain lähihoitajaopintoihin ystäväni esimerkin innostamana. Olen myös aina halunnut työskennellä ihmisten parissa – en ole katunut valintaani.
Linn Ahlskog
- Voitti kultaa Health and Social Care -lajissa syyskuussa EuroSkills-kilpailussa Puolassa.
- Valmistui lähihoitajaksi vuonna 2021, osaamisalana sairaanhoito ja huolenpito. Töissä Carl & Carolina -hoivakodissa Vaasassa.
- EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon EM-kilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna Puolassa. Suomesta kilpailuun osallistui 25 kilpailijaa, jotka ovat korkeintaan 25-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan.