Miten muutokseen valmistautuminen on edennyt?
Oppilaitoksissa ja valtakunnan tasolla on tehty kovasti työtä. Erilaisia koulutuksia on järjestetty runsaasti. Toivon, että superilaiset työpaikkaohjaajat ovat päässeet näihin koulutuksiin mukaan hankkimaan tuoretta tietoa. Kaikkein suurin muutos on menossa oppilaitoksissa, joissa opettaminen on suuressa murroksessa.
Työnantajat eivät enää saa korvausta työssäoppijoista. Siksi pelkona on, että työpaikat vähentävät opiskelijoiden ottamista. Onko tähän pelkoon yhä syytä?
Tämä on koko koulutusuudistuksen isoin haaste. Oppilaitoksista on tullut viestejä, että nyt on vaikeampaa saada paikkoja työpaikalla tapahtuvaan opiskeluun. Joillakin työpaikoilla työnantajat haastattelevat opiskelijat, jolloin välttämättä kaikkia ei oteta vastaan. Pienillä työpaikoilla sitoutuminen opiskelijaan voi olla vaikeaa. Kun yhteistyöhön päästään, töiden on sovelluttava opiskelijan tilanteeseen ja työpaikoilla on oltava ohjausresursseja. Tilanne on kaiken kaikkiaan haasteellinen.
Kuluuko työpaikkaohjaajalla entistä enemmän aikaa opiskelijan kanssa?
Näin saattaa käydä, mutta oppilaitoksesta tulee aikaisempaa enemmän tukea opettajan kautta. On mielenkiintoista seurata, miten tämä oppilaitoksesta tulevan opettajan uusi rooli työpaikoilla alkaa toteutua.
SuPer antoi monia korjausehdotuksia reformiin. Oliko niistä hyötyä?
SuPerilla oli huoli opiskelijoiden perusvalmiudesta työelämään. Tarkoituksena on, että opiskelijat saisivat riittävän hyvät valmiudet oppilaitoksessa ollessaan. Työpaikoille ei pidä lähteä ilman näitä perusvalmiuksia. Tästä olemme saaneet palautetta superilaisilta hoitajiltakin. Myös oppilaitokset ovat sitä mieltä, että kouluopetukseen pitää panostaa kunkin henkilökohtaisen taustan mukaan. Esimerkiksi juuri peruskoulunsa päättäneellä lähihoitajaopiskelijalla ei juurikaan ole aikaisempaa osaamista alalta eikä häntä voi lähettää kovin nopeasti työpaikalle oppimaan.
Miltä syksy muutoksineen näyttää tällä hetkellä?
Kun oppilaitokset miettivät, minkälaista opetusta missäkin järjestetään, meitä SuPerissa kiinnostaa, miten reformi vaikuttaa työpaikkojen arkeen ja työhön. Ajan saatossa alkaa näkyä, minkälaisilla valmiuksilla uudet opiskelijat saapuvat työpaikoille – vuoden päästä olemme tässäkin viisaampia. Sekin kiinnostaa, miten opiskelijat saavat koulutuspaikkoja työpaikoille ja minkälaista koulutusta niissä pystytään järjestämään samalla, kun hoitajat tekevät päätyötään. SuPerilla on netissä kysely työntekijöille siitä, miten ammatillisen koulutuksen uudistus näkyy työpaikoilla. Siihen kannattaa vastata, jotta kokonaistilanne tarkentuu.