Aiheettomia varoituksia jaetaan aiempaa helpommin – Luottamusmiestä syytettiin liian pitkästä puhelusta yöhoitajalle

Aiheettomia varoituksia jaetaan nykyisin aiem­paa helpommin. Niitä satelee myös luottamusmiehille. Työntekijän on kuitenkin hyvä muistaa, että hänellä on oikeutensa varoitusuhan edessäkin.

varoitus työntekijälle

Luottamusmiehet ovat saaneet varoituksia sellaisistakin asioista, joista muita työntekijöitä ei välttämättä huomauteta. Kuva Joonas Väänänen.

Teksti Esa Pesonen

SuPerin edunvalvontayksikkö saa paljon yhteydenottoja, joiden aiheena ovat työntekijöille annetut varoitukset. Valitettavan usein varoituksen taustalla on ollut se, että henkilö on tuonut esiin epäkohtia työpaikallaan. Varoitukset johtavat joskus irtisanomisiinkin.

Varoitusten määriä ja syitä ei tilastoi kukaan. Kunnollista tutkimustakaan työpaikkojen varoituskäytännöistä ei ole tehty Suomessa. Työoikeuden asiantuntijat pitävät silti selvänä, että kiristyvän työtahdin vuoksi varoitusten määrä on pikemminkin nousussa kuin laskussa.

Aiheettomat varoitukset tuttu asia

Attendon TSN-pääluottamusmiehelle ja liittohallituksen jäsenelle Ulla Tantulle aiheettomat varoitukset työntekijöille ovat tulleet valitettavan tutuiksi. Näin on käynyt sekä hänen omassa työssään että paikallisen Lahden seudun yksityissektorin ammattiosastossa, jonka jäsenet ovat ottaneet Tanttuun yhteyttä.

– Luottamusmiehet saavat varoituksia sellaisista asioista, joista muita työntekijöitä ei välttämättä huomauteta.

Mainos

Hänen mielestään peli on koventunut yksityisillä palveluntuottajilla. Tavoitteena on joskus saada työntekijä irtisanotuksi. Syyt varoituksille ovat kirjavia.

– Syitä on haettu myöhästelystä, epäasiallisesta käytöksestä ja tehtävien laiminlyönnistä. Jopa nukkumisesta työvuoron aikana on syytetty. Eniten kuitenkin epäasiallisesta käytöksestä, Tanttu huomauttaa.

Syyt varoitukseen joskus mielikuvituksellisia

Jotkut varoitusten syyt ovat suorastaan mielikuvituksellisia. Eräs luottamusmies sai varoituksen koiran ruokkimisesta työpaikalla. Toista luottamusmiestä varoitettiin liian pitkän puhelun soittamisesta yöhoitajalle.

Syyksi johtajien antamiin erikoisiin varoituksiin Tanttu epäilee vallankäyttöä. Johtaja haluaa olla se, joka sanoo viimeisen sanan.

– Ei sellainen johtaminen toimi nykypäivänä. Yhteentörmäyksiä tulee, jos esimies toimii autoritäärisesti, Tanttu alleviivaa.

Tanttu muistuttaa, että omasta mielestään asiattoman varoituksen työntekijä voi vain kiistää. Varoitusta ei voi estää antamasta. Luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu tai muu luotettava henkilö kannattaa ottaa mukaan varoituksen tiedoksiantotilaisuuteen. Jos sellainen vain löytyy työpaikalta.

– Luottamusmiehiä ei ole kaikilla työpaikoilla varsinkaan yksityisillä työnantajilla. Edes työsuojeluvaltuutettuja ei välttämättä löydy, vaikka heidän toimintansa on lakisääteistä.

Hoitaja joutui esimiehen silmätikuksi

Kuusamolainen Krista Poutanen sai esimieheltään aiheettomia varoituksia entisessä työpaikassaan vanhusten palvelutaloyksikössä. Lopulta hänet irtisanottiin kuluvan vuoden tammikuussa.

Ongelmat alkoivat heti kun uusi esimies tuli hänen työpaikalleen joulukuussa 2017. Krista joutui esimiehensä silmätikuksi.

– Minulla on poliittista taustaa ja olemuksessani oli varmaan jotain sellaista, mikä ärsytti häntä.  Olen puhelias ja ulospäinsuuntautunut. Ehkä hän halusi masentaa minut, Poutanen pohtii syitä kohtalolleen.

Poutanen kertoo olleensa aiemmin elämässään perusterve ihminen, mutta joutui sairaslomalle viime kesänä kahdeksi kuukaudeksi. Nyt hän on tehnyt entisestä esimiehestään rikosilmoituksen. Syynä kunnianloukkaus.

– Irtisanomiseni oli laiton ja näytän sen toteen yhdessä SuPerin kanssa. Kiusaamiseni oli jatkuvaa.

”Minusta haluttiin päästä eroon”

Poutasen tuntuma on, että aiheettomilla varoituksilla hänet yritettiin saada itse irtisanomaan itsensä.

Ensimmäisen varoituksensa Krista sai viime maaliskuussa, vain neljän kuukauden jälkeen uuden esimiehen saapumisesta. Syinä varoitukseen mainittiin muun muassa nukkuminen työvuorossa ja myyjäisten järjestäminen ilman esimiehen lupaa.

– Missään vaiheessa en ole saanut tietooni edes päivämäärää, jolloin olisi nukkunut työvuorossa. Yksikön WhatsApp-ryhmästä oli myös kaiveltu viestejäni asiayhteyksistä irrottaen, Poutanen ihmettelee.

Toisen varoituksen Krista sai viime kesänä. Silloin Poutasta syytettiin jo ”piilojohtamisesta”, työkavereiden provosoimisesta ja annettujen ohjeiden laiminlyömisestä. Näitäkään syytteitä ei ole pystytty yksilöimään.

– Olen vain ollut työkavereiden puolella koko ajan. Asukkaiden omaiset eivät ole valittaneet minusta. Minusta on vain haluttu päästä eroon.

Irtisanomisen syinä mainitut syyt olivat jo niin utopistisia, että syitä jopa vaihdettiin kuulemistilaisuuden jälkeen.

– Ymmärtäisin kaiken tämän kohtelun, jos olisin huono hoitaja, mutta en ole huono hoitaja.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta