Hoitajapulaa on yritetty paikata korotetuilla hälytysrahakorvauksilla, ja nyt työnantajat ovat luopumassa niistäkin

Työnantajat ovat poistamassa korotettuja hälytysrahoja ja muita työvuorojoustoista maksettuja lisiä, vaikka työvoimapula vaivaa edelleen hoitoalaa. Työntekijöille pitää tarjota joustamisesta jokin porkkana, toteaa SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.

hoitajapula

Yleisin työaikajoustoista maksettu lisä on ollut SuPerin selvityksen mukaan korotettu hälytysraha. Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Useat työnantajat aikovat poistaa työaikajoustoista maksamiaan lisiä. Tämä selviää SuPerin tekemästä kyselystä, johon saatiin vastauksia sadasta kunnasta, kuntayhtymästä ja sairaanhoitopiiristä. Yhteensä 65 työnantajaa on maksanut erilaisia lisiä työaikajoustoista. Näistä 41 työnantajaa on yksipuolisesti poistamassa niitä.

Yleisin maksettu lisä on ollut korotettu hälytysraha. Tämän lisäksi työnantaja on maksanut kertakorvauksia, rekrytointilisää, vuoronvaihtokorvausta, lomansiirtokorvausta ja erilaisia ylimääräisiä ylityö- ja lisätyölisiä.

– Korvauksia on maksettu koronatilanteen ja kesällä pahentuneen hoitajapulan vuoksi. Rahallisesti lisät ovat olleet merkittäviä, Teemu Hiilinen sanoo.

Osa työnantajista oli sopinut niin, että ne maksavat lisiä määräaikaisesti vuosilomien ajan. Jotkin työnantajat kuitenkin perustelevat lisien poistamisia sillä, että ne maksavat työnantajalle liikaa.

– Tämä ei ole järkevää. Työnantajat odottavat, että työntekijät joustavat mutta ne eivät ole valmiita maksamaan siitä. Jos hoitajille ei tarjota mitään porkkanaa, joustaminen perustuu yksinomaan hoitajien hyvään tahtoon.

Hoitajilla on mitta täynnä

Viime viikkoina jotkin SuPerin paikalliset ammattiosastot ovat ilmoittaneet hoitavansa normaalit työnsä mutta kieltäytyneet ylityöstä ja vuoronvaihdosta muutaman päivän ajan. Syyksi ammattiosastot ovat kertoneet sen, että työnantaja on ollut vähentämässä hälytysrahoja tai muita lisiä, jotka on neuvoteltu paikallisesti. Päätöksen työtaistelutoimen aloittamisesta ammattiosastot ovat tehneet itsenäisesti.

– Työntekijöiden mitta on nyt tullut täyteen ja he ovat kyllästyneet siihen, että työnantajat tekevät yksipuolisesti päätöksiä lisien poistamisista, Hiilinen toteaa.

Hän painottaa, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kevyt työtaistelutoimi, jonka aikana hoitajat kuitenkin tekevät työnsä normaalin työajan puitteissa.

– Kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat ilmoittaneet, että tämä vaarantaa potilastyön. Jos normaali työaika ei riitä töiden tekemiseen, on se selkeä viesti hoitajapulasta ja siitä, että korotettujen hälytysrahojen kaltaisia kannustimia tarvitaan edelleen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta