Sairastuin lomalla – voiko lomapäiviä siirtää? Huomioi nämä asiat, jos sairastut ennen vuosilomaa tai sen aikana

Työntekijällä on oikeus siirtää vuosilomaa sairastumisensa vuoksi. Vuosiloman siirtämisessä on kuitenkin joitakin rajoituksia. SuPerin juristi Outi Perkiömäki vastaa loman siirtämistä koskeviin kysymyksiin.

Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Kuluuko vuosiloma normaalisti, jos työntekijä sairastuu ennen vuosilomaa tai sen aikana?

Kyllä kuluu. Vuosiloma ei siirry automaattisesti, jos sitä ei ole työnantajalta pyydetty. Työnantajalle on ilmoitettava sairastumisesta välittömästi. Työkyvyttömyydestä on toimitettava lääkärintodistus, jos työnantaja sitä vaatii.

Mainos

Työntekijä voi pyytää vuosiloman siirtoa myös silloin, jos hänellä on etukäteen tiedossa, että hän joutuisi lomansa aikana sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, esimerkiksi leikkaukseen, jonka aikana hän on työkyvytön.

Onko vuosiloman siirtämisessä jotain rajoituksia?

Omavastuupäivät, joista puhutaan myös karenssipäivinä, voivat rajoittaa vuosiloman siirtämistä silloin, kun työntekijä sairastuu loman aikana. Vuosiloma siirtyy tällöin vasta omavastuupäivien kulumisen jälkeen. Ratkaisevaa on, mitä työehtosopimusta työntekijään sovelletaan.

Hyvinvointialueilla ja kunnissa työskentelevillä eli SOTE-sopimuksen ja KVTESin piirissä olevilla työntekijöillä omavastuupäiviä ei ole.  Omavastuupäiviä ei ole myöskään AVAINTESin piirissä olevilla työntekijöillä. Näissä työehtosopimuksissa on siis sovittu, että työntekijällä on oikeus siirtää loma sairastumisensa vuoksi kokonaan.

Sen sijaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) ja yksityisen terveyspalvelualan työehtosopimuksen (TPTES) piirissä olevien työntekijöiden vuosilomasta voidaan pidättää maksimissaan viisi omavastuupäivää. Omavastuupäivät eivät kuitenkaan saa johtaa siihen, että työntekijällä olisi vähemmän kuin neljä viikkoa vuosilomaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei omavastuupäiviä ole, jos työntekijällä on vuosilomaa neljä viikkoa tai vähemmän. Työntekijä saa tällöin siirtää kaiken työkyvyttömyysajalle ajoittuvan vuosiloman.

Jos työntekijä sairastuu jo ennen vuosiloman alkua ja pyytää vuosiloman siirtoa, ei omavastuupäiviä tule.

Miten vuosilomaa siirretään, jos työntekijä sairastuu?

Jos sairastut ennen loman alkua tai sen aikana, ilmoita asiasta viivytyksettä työnantajalle ja pyydä vuosiloman siirtoa. Toimita työnantajalle lääkärintodistus tai muu selvitys työkyvyttömyydestä, jos tämä sitä pyytää. Pyyntö vuosiloman siirtämisestä kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

Mainos

Artikkeli on julkaistu verkkolehdessä alun perin 4.7.2022 ja sitä on päivitetty 27.6.2024 vastaamaan muuttuneita lakipykäliä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Miten sovin työnantajan kanssa työnteosta osatyökyvyttömyyseläkkeellä?

Epäselvyyksiä ylitöiden korvaamisesta – Lähihoitajan palkoista puuttui lähes 6 600 euroa

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?