Käräjäoikeus: Hyvinvointialue laski laittomasti lähihoitajan pätevyyslisää

Lähihoitajan palkkaa laskettiin liikkeen luovutuksen yhteydessä. Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan korvauksia yli 7 000 euroa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lähihoitaja aloitti työskentelyn yksityisessä sosiaalipalvelualan yrityksessä alun perin opiskelijana kesällä 2011. Valmistuttuaan hän jatkoi työskentelyä samassa yrityksessä. Työsopimusta laadittaessa työnantaja huomioi, että hoitajalla oli ennestään pitkä työkokemus toimistotyöstä. Osaamisesta oli kotihoidossa hyötyä kirjausten tekemisessä, asiakkaiden tukihakemusten täyttämisessä ja muissa toimistotöissä. Työnantaja arvosti osaamista ja tarjosi lähihoitajalle noin 200 euron suuruisen henkilökohtaisen pätevyyslisän.

Pätevyyslisästä sovittiin hoitajan työsopimuksessa. Se nousi vuosien mittaan työehtosopimuksissa sovittujen yleiskorotusten myötä. Vuoden 2020 loppuun mennessä se oli noussut jo hieman yli 270 euroon.

Vuoden 2021 alussa yritys siirtyi liikkeen luovutuksella kuntayhtymälle ja edelleen vuoden 2023 alussa hyvinvointialueelle. Kuntayhtymä ja myöhemmin hyvinvointialue laskivat lähihoitajan palkanlisää, mutta teknisellä laskutoimituksella kokonaispalkkaan ei tullut muutoksia.

Työnantaja teki muutoksen yksipuolisesti kertomatta siitä lähihoitajalle, mitä se ei olisi saanut tehdä.

Palkan alentaminen oli laitonta

Neuvottelut työnantajan kanssa eivät tuottaneet tulosta, joten kiista ratkaistiin lopulta oikeudessa. Käräjäoikeus katsoi, että liikkeen luovutuksen jälkeen lähihoitajan palkan olisi pitänyt nousta tehtäväkohtaisen taulukkopalkan ja kokemuslisän korotusten myötä, eikä työnantajalla ollut oikeutta tehdä näitä ”korotuksia” pienentämällä henkilökohtaista palkanlisää. Lähihoitaja sai säilyttää hänelle aiemmin myönnetyn pätevyyslisän osana palkkaansa.

Mainos

Käräjäoikeus tuomitsi hyvinvointialueen maksamaan lähihoitajalle puuttuvaa henkilökohtaista pätevyyslisää yhteensä hieman yli 7 000 euroa viivästyskorkoineen.

Työsuhteen edut säilyvät liikkeen luovutuksessa

  • Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen. Työntekijöiden työsuhde jatkuu samana ja yhdenjaksoisena.
  • Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen entisin työsuhteen ehdoin.
  • Työsopimuksessa sovitut työsuhteen ehdot säilyvät ennallaan.
  • Työnantajan tarjoamat luontoisedut, esimerkiksi lounassetelit tai kattavampi työterveyshuolto, päättyvät työnantajan vaihtuessa.
  • Liikkeen luovutus ei edellytä uusien työsopimusten tekemistä. Jos työsopimukset kuitenkin uusitaan, tulee aina varmistua siitä, ettei uusilla työsopimuksilla heikennetä työntekijän työsuhteen ehtoja.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Onko työnantajan otettava huomioon työntekijöiden lomatoiveet?

Työnantaja unohti maksaa palkanlisiä sairausloman ajalta – lähihoitajalle lähes 400 euroa

SuPer sai jäsenilleen viime vuonna yli 600 000 euroa korvauksia