Hoivajätti osti keväällä 2015 Turun seudulla toimivan tehostetun palveluasumisen yksikön, jossa työskennelleet viisi lähihoitajaa siirtyivät uudelle omistajalle vanhoina työntekijöinä. Työsuhteiden edut ja palkka pysyivät ennallaan. Yrityskaupan jälkeen yksikköön palkattiin kolme uutta hoitajaa, joista kaksi aloitti työnsä syksyllä 2015 ja kolmas syksyllä 2019. Kaikki lähihoitajat tekivät samaa työtä, mutta kolmelle myöhemmin aloittaneelle palkka määriteltiin matalamman palkkaluokan mukaiseksi.
Asian selvittäminen eteni käräjäoikeuteen, jossa työnantaja vetosi muun muassa siihen, että yhtiön heikko liiketoiminta oli estänyt palkkaerojen tasaamisen.
Käräjäoikeuden viime syksynä antaman tuomion mukaan työnantajalla oli ollut velvollisuus toimia aktiivisesti työntekijöiden palkkaeron korjaamiseksi, mitä se ei ollut tehnyt. Työnantaja määrättiin maksamaan kolmelle lähihoitajalle vahingonkorvauksia yhteensä lähes 39 000 euroa.
Palkkaero on poistettava kohtuullisessa ajassa
Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa käsitellyssä tapauksessa arvioitiin, mikä on työnantajalle kohtuullinen aika poistaa palkkaerot. Kun kolmen lähihoitajan tapauksessa nostettiin kanne, työnantaja oli maksanut samaa työtä tekeville lähihoitajille eri suuruista palkkaa yli kuusi vuotta.
Samaa tai samanarvoista työtä tekeville työntekijöille on maksettava samaa palkkaa. Työnantajan on kohtuullisessa ajassa pyrittävä korvaamaan palkkaero. ”Kohtuullista aikaa” ei ole laissa tarkoin määritelty vaan se vaihtelee tapauskohtaisesti. Tavallisesti kohtuullisena aikana on pidetty muutamaa vuotta, mutta oikeudessa jopa viisi vuotta on katsottu kohtuulliseksi ajaksi. Arviointiin on vaikuttanut esimerkiksi se, millaisiin toimiin työantaja on ryhtynyt palkkaeron poistamiseksi.
Lue myös: Työnantaja maksoi samasta työstä eri palkkaa – lähihoitajille yli 40 000 euroa korvauksia
Lähihoitajille maksettiin vuosia eri palkkaa – hovioikeus tuomitsi työnantajan korvauksiin