Loman aikana suositukset muuttuivat. Kun kotihoidossa työskentelevä hoitaja palasi takaisin Suomeen, matkailijoita suositeltiin jäämään omaehtoiseen karanteeniin.
Työnantajana toiminut kuntayhtymä edellytti hoitajalta karanteenia ja ilmoitti, että se olisi palkaton tai siihen tulisi käyttää vuosilomapäiviä.
Hoitaja otti yhteyttä pääluottamusmieheen, joka yritti neuvotella työnantajan kanssa työntekijälle palkkaa karanteenin ajalta. Työnantaja ei suostunut tähän.
Hoitajalla ei ollut varaa ottaa koko karanteeniaikaa palkattomaksi, joten hän haki karanteenin ajaksi osin vuosilomaa ja piti osin palkatonta vapaata.
Työnantajan palkanmaksuvelvollisuus säilyi
Kun asiaa ei saatu ratkaistua paikallisesti työpaikalla, se siirtyi SuPerin edunvalvonnan hoidettavaksi.
Työnantajalla on työsopimuslain mukaan palkanmaksuvelvollisuus, jos työnteko estyy työnantajasta johtuvasta syystä. Jos työnteko estyy työnantajasta ja työntekijästä johtumattomasta syystä, työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus enintään 14 päivän ajalta.
Lähihoitaja ei ollut itse aiheuttanut karanteenia, koska matkalle lähtiessä karanteenisuositusta ei ollut.
SuPerin yhteydenoton jälkeen työnantaja suostui vaatimuksiin ja palautti hoitajan vuosilomapäivät karanteenin ajalta sekä maksoi palkattomilta päiviltä palkkaa.
Lue myös:
Voinko matkustaa lomalla ulkomaille? Entä pitääkö siitä ilmoittaa työnantajalle? Huomioi nämä
Lue lisää SuPer-voittoja SuPerin verkkosivuilta.