Lähihoitajalle raskaussyrjinnästä korvaukseksi 8 000 euroa

Työnantaja ei suostunut solmimaan uutta työsopimusta raskaana olevan lähihoitajan kanssa mutta palkkasi samaan aikaan uusia työntekijöitä.

Työelämässä syrjintä raskauden takia on tavattoman yleistä. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Superilainen lähihoitaja oli työskennellyt kaupunginsairaalassa noin vuoden määräaikaisissa työsuhteissa. Kun hoitajan äitiysvapaa lähestyi, hän ei saanut enää uutta työsopimusta, vaikka työvoiman tarve työpaikalla ei ollut vähentynyt.

Hoitajan työt päättyivät kuukautta ennen äitiysloman alkua. Samaan aikaan työnantaja palkkasi uusia työntekijöitä.

Mainos

Lähihoitaja otti yhteyttä pääluottamusmieheen, joka yritti neuvotella työnantajan kanssa jatkoa työsopimukselle. Työnantaja ei suostunut tähän, ja asia siirtyi SuPerin hoidettavaksi. Vasta kun liitto nosti asiasta kanteen käräjäoikeuteen, työnantaja suostui sopimaan asian ja maksaman lähihoitajalle korvausta 8 000 euroa.

 

Epävarmat työsuhteet altistavat raskaussyrjinnälle

Tasa-arvolaki kieltää työntekijän syrjinnän raskauden tai perhevapaan perusteella. Silti on tavallista, että tieto työntekijän raskaudesta vaikuttaa työsuhteeseen. SuPeriin tulee lähes viikoittain yhteydenottoja raskaussyrjintäepäilyistä.

Määräaikaisessa työsuhteessa raskaussyrjinnän riski on isompi kuin vakituisessa työsuhteessa. Myös osa-aikaisena, vuokratyössä tai nollasopimuksella työskentelevillä riski on suurempi.

Mainos

Jos raskaana tai perhevapaalla olevan määräaikaisen työntekijän työsopimus päättyy, työnantajan on osoitettava, että se on johtunut jostain hyväksyttävästä syystä. Esimerkiksi ylimääräiset palkkakulut tai se, että määräaikaiselle työntekijälle on hankittava sijainen, eivät ole hyväksyttäviä syitä.

 

Syrjinnästä voi saada hyvitystä

Työnantaja syyllistyy syrjintään myös silloin, jos hän rajoittaa työsuhteen kestoa raskauden tai perhevapaan takia. Raskaus ei myöskään saa olla syy siihen, että pätevin hakija jätetään palkkaamatta tai että työsopimus puretaan koeaikana.

Syrjinnästä on mahdollista vaatia hyvitystä. Kanne on nostettava kahden vuoden kuluessa, työhönottotilanteessa vuoden kuluessa tapahtuneesta. Koska kanneaika on lyhyt, kannattaa ottaa yhteyttä luottamusmieheen heti, jos epäilee tulleensa syrjityksi raskauden takia. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä, yhteyttä voi ottaa suoraan SuPeriin.

Mainos

Lue myös: Lähihoitaja, onko toiveena raskaus? Katso raskaana olevan hoitajan muistilista

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta