Luottamusmiehen tieto karttuu tekemällä

Luottamusmies edustaa työntekijöitä neuvotteluissa työnantajan kanssa ja etsii rakentavat ratkaisut työntekijöiden kysymyksiin. ”Ei tässä silti tarvitse olla mikään ihmehenkilö, joka osaa heti vastata kaikkiin kysymyksiin. Jokaisesta selvitetystä asiasta oppii lisää”, sanoo Päivi Nordström, Jämsän Terveyden TSN:n luottamusmies.

Luottamusmies Päivi Nordström

Luottamusmiehen tehtävä on jatkuvaa oppimista, sanoo Päivi Nordström. Kuva: Päivi Nordström

Teksti Henriikka Hakkala

Päivi Nordström on toiminut superilaisena luottamusmiehenä jo viitisentoista vuotta. Kuntapuolelta hän siirtyi yksityiselle sektorille, kun Jämsässä tehtiin kuntaulkoistus.

Päivi ryhtyi aikoinaan luottamusmieheksi, kun edellinen luottamusmies jäi eläkkeelle ja alkoi jutella, että sinähän tätä voisit jatkaa.

– Ajattelin kyllä silloin, että enhän minä tiedä mistään mitään. Kun ensimmäistä kertaa lähdin Jämsästä Helsinkiin johonkin koulutukseen, olo oli kuin Liisalla ihmemaassa.

Tikkurilan asemalla SuPerin heijastin paljasti kuitenkin toisen samaan koulutukseen matkaavan superilaisen, ja niin luottamusmiehet suuntasivat koulutukseen yhdessä.

– Me hoitajathan olemme avoimia ja sosiaalisia. Sillä tavalla sitä äkkiä loi itselleen verkoston ja paljon SuPer-tuttavia, ystäviäkin.

Koulutuksissa kannattaa käydä

Päivi Nordströmiä naurattaa ajatus, että luottamusmiehen tehtävä voisi joskus olla kokonaan hanskassa. Tehtävä on jatkuvaa oppimista, jota Päivi ajattelee myös oman osaamisen kartuttamisena.

– Minulla on kahdeksan koulutuspäivää vuodessa ja käytän kyllä ne kaikki. Esimerkiksi SuPerin Työmarkkinapäivät ja Henkilöstön edustajien voimavarapäivät sekä TSN:n neuvottelupäivät ovat hirveän hyviä. Minulle ehtii siinä välissä tulla jo ikävä niitä SuPer-ihmisiä.

Superilaisilla luottamusmiehillä on tiiviit verkostot, joissa tietoa ja kokemuksia jaetaan. Koulutuksissa voi hyödyntää paitsi liiton toimiston ja ulkopuolisten asiantuntijoiden osaamista myös kollegoiden kokemuksia.

– On hirveän tärkeää nähdä kollegoja. Puhumalla heidän kanssaan saa tietoa siitä, missä me pärjäämme hyvin ja missä taas voisimme kehittää toimintaa toisten onnistumisten mukaisesti.

Vuosien aikana varmuus ja oma osaaminen kasvavat, kun asioita käsitellään.

– Vähitellen sitä sitten tietää vastaukset katsomatta työehtosopimusta.

Luottamusmies on näköalapaikalla

Luottamusmiehelle karttuu tehtävää hoitaessa paljon tietoa siitä, miten asioita työpaikalla sovitaan ja minkälaiset ratkaisut ovat mahdollisia. Liiton toimiston asiantuntijat tulevat nopeasti tutuiksi, eikä avun pyytämisessä tarvitse arastella.

Avoimet keskustelut työnantajan kanssa ovat luottamusmiehelle tärkeitä, ja yhteistyö luottamusmieskollegoiden kanssa on voimavara. Päivi Nordström arvostaa omassa työnantajassaan sitä, että hyvään neuvotteluyhteyteen on pyritty alusta saakka. Kun tahtotila on yhteinen, voi rauhassa olla eri mieltä ilman, että ihmissuhteet kärsivät.

– Ei tarvitse ihmisten olla napit vastakkain, se vie vain turhaan voimia. Kun asioista puhutaan avoimesti, ne saadaan rullaamaan.

Superilaisilla luottamusmiehillä on sosiaalisessa mediassa omat ryhmänsä, joissa tieto liikkuu liukkaasti etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole ja huumori pidetään aina mukana.

– Aluksi tämä voi vähän huimata, mutta kohta jo huomaa, miten paljon kollegoita on tukena ja helppoja kanavia pitää heihin yhteyttä.

SuPerin yksityissektorin luottamusmiesvaalit järjestetään loka-marraskuussa 2019. Ryhdy rohkeasti SuPer-seriffiksi!

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta