Hallituksen esityksen mukaan alle 20 hengen yrityksissä työskentelevien irtisanomisen kriteereitä tulisi keventää. SuPer ei hyväksy näitä suunnitelmia, sillä monia superilaisia työskentelee pienissä sote-alan yrityksissä, joiden määrä todennäköisesti vielä kasvaa sote-uudistuksen myötä.
– Palkansaajien asemaa ei enää voi heikentää, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola painottaa.
– Maassamme on runsaasti pieniä yksityisiä sote-alan työpaikkoja, joissa on muutamia superilaisia töissä. Näiden ihmisten työsuhdeturva heikkenisi entisestään, jos maan hallituksen suunnitelmat toteutuisivat. Jo tällä hetkellä näillä työpaikoilla ilmenevät ongelmat työllistävät liittomme edunvalvojia.
Paavolan mukaan pienen yrityksen työnantaja voisi uuden lain myötä irtisanoa esimerkiksi työntekijän, joka ei suostu vuoronvaihtoon tai tulemaan kesken vuosiloman töihin.
– Yritys voi todeta, että tällaisesta kieltäytyminen aiheuttaa sille tuotannollis-taloudellisen ongelman. Tai, että henkilö ei ole pätevä tai sopiva, koska ei ymmärrä yrityksen ideologiaa.
Järjestölliset toimet
SuPer aikoo ryhtyä järjestöllisiin toimiin, mikäli hallitus aikoo heikentää työsuhdeturvaa. Se, mitä nämä järjestölliset toimet ovat superilaisittain, selvinnee ensi viikolla. STTK:ssa ja SAK:ssa sekä muutamassa liitossa ovat olleet esillä ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.
Maan hallitus on jatkanut irtisanomista helpottavan lakimuutoksen valmistelua, koska sen mukaan lakimuutoksella olisi myönteisiä työllisyysvaikutuksia. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin olleet näistä vaikutuksista kokonaan toista mieltä.