Näitä työhön liittyviä asioita lähihoitajat kysyvät eniten – ”Moni kysymys jäisi kysymättä, jos hoitoalan epäkohdat korjattaisiin”

Yleiset työsuhteisiin liittyvät asiat nousevat kärkeen kysytyimpien kysymysten joukossa, joiden puitteissa SuPerin jäsenet ottavat yhteyttä liiton edunvalvontaan. Osa kysymyksistä paljastaa kuitenkin hoitoalalle tyypilliset haasteet: mitoitusongelmat ja pätkätyöt.

sairausloma-ajan palkka

Sairauslomiin liittyvät kysymykset ovat kärkipäässä SuPerin asiantuntijoille esitettyjen kysymysten listalla. Kuva Ingimage.

Teksti Sonja Kähkönen sonja.kahkonen@superliitto.fi

SuPerin edunvalvontaan tulee vuosittain kymmeniätuhansia hoitoalan työhön ja työsuhteisiin liittyviä yhteydenottoja. Tyypillisesti kysymykset koskevat yleisiä työsuhteeseen liittyviä asioita.

– Työpaikat vaihtuvat, irtisanoutumiset ovat siihen liittyvä luonnollinen asia, vuosilomia vietetään joka vuosi ja välillä sairastutaan, SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen listaa.

Keväällä ja kesällä kysytään paljon vuosilomista, kun taas syksyllä ja talvella flunssakauden käynnistyttyä tulee piikki sairauslomiin liittyvissä kysymyksissä. Sen sijaan esimerkiksi työsopimukseen liittyvissä asioissa yhteyttä otetaan pitkin vuotta.

Nämä 6 työsuhteisiin liittyvää kysymystä ovat kysytyimpien listalla

1. Olen saanut uuden työpaikan – kuinka pitkä irtisanomisaika minulla on?

Jäsenet haluavat usein varmistaa, onko hoitovapaalla tai opintovapaalla irtisanoutuminen mahdollista tai voiko määräaikaisesta työsuhteesta irtisanoutua. Toisaalta kysymyksiä herää myös silloin, kun työnantaja on käynnistänyt irtisanomistoimenpiteet tuotantotaloudellisista syistä tai työkyvyn menettämisen vuoksi.

Mainos

2. Mitä tehdä, kun en saa vuosilomaa haluamaani ajankohtaan?

Joskus työntekijöillä on virheellinen käsitys siitä, että loman saa aina siihen ajankohtaan, johon sitä hakee. Työnantaja voi kuitenkin lain ja työehtosopimuksen rajoissa päättää, mihin vuosiloma ajoittuu.

3. Mikä on normaalia ylityötä ja mikä on harmaata ylityötä?

Toisinaan jäsenet haluavat tarkistaa, onko työnantajan tekemä työvuorolista lain ja työehtosopimuksen mukainen ja täyttyvätkö esimerkiksi päivä- ja viikkolevot. Lisäksi tarkistetaan, onko listalla ylitöitä vai ei. Teemu Hiilisen mukaan harmaata ylityötä esiintyy edelleen hyvin paljon. Haasteena on se, että ylityö kuuluu henkilökohtaisen sopimusoikeuden piiriin. Jos siis työntekijä suostuu työnantajan ehdotukseen ja vaihtaa työvuoronsa tunti tunnista -sopimuksella, ei tilanteeseen voi jälkikäteen puuttua.

4. Kuinka paljon minulla on palkallista sairauslomaa?

Sairausloman osalta kysymyksiä herää tyypillisesti silloin, kun työnantaja ilmoittaa, ettei maksa sairausloma-ajalta palkkaa.

5. Onko työsopimuksen sisältö kirjattu oikein?

Monet jäsenet haluavat tarkistuttaa työsopimuksensa SuPerin asiantuntijoilla. Näin varmistetaan, että kirjatut asiat ovat oikein ja työntekijän edun mukaiset.

6. Miten pääsen eroon määräaikaisesta työsuhteesta?

Määräaikaisesta työsuhteesta irtisanoutumisesta tulee paljon kysymyksiä SuPeriin. Määräaikaisuus on yleensä sitova, ellei sopimuksessa ole irtisanomislauseketta.

Jos henkilöstömitoitukset saataisiin kuntoon, jäisi moni kysymys kysymättä

Yleisten kysymysten lisäksi SuPerin asiantuntijoille tulee paljon kysymyksiä, jotka liittyvät sosiaali- ja terveysalalle tyypillisiin epäkohtiin.

– Moni kysymys jäisi kysymättä, jos hoitoalan epäkohdat, kuten määräaikaisten ketjutukset ja mitoitusongelmat korjattaisiin. Työpöydälläni on nytkin ratkottavana tapaus, jossa ketjutukset ovat jatkuneet vuodesta 2008 saakka, Teemu hiilinen toteaa.

Hän uskoo, että henkilöstömitoituksen saattaminen oikealle tasolle johtaisi parempaan työvuorosuunnitteluun, jolloin esimerkiksi kotihoidolle tyypilliset epäinhimilliset työvuorot jäisivät pois.

– Kaikella tällä olisi paljon positiviisia vaikutuksia. Todennäköisesti myös sairauslomat vähenisivät hoitoalalla.

SuPerin uudesta verkkopalvelusta löydät vastauksen 400 yleisimpään työhön liittyvään kysymykseen, joita hoitoalan työntekijät ovat kysyneet SuPerin asiantuntijoilta. 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Miten sovin työnantajan kanssa työnteosta osatyökyvyttömyyseläkkeellä?

Epäselvyyksiä ylitöiden korvaamisesta – Lähihoitajan palkoista puuttui lähes 6 600 euroa

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?