Suora kysymys: Kuinka paljon saan lomarahaa?

Lomaraha on ammattiliittojen neuvottelema etu, joka maksetaan loma-ajan palkan päälle. Tavallisesti sen suuruus on 50 prosenttia lomapalkasta.

Lomanviettoa 1970-luvulla. Kuva: Museovirasto

Teksti Saija Kivimäki

Kuinka paljon saan lomarahaa?

Lomaraha ei ole laissa määritelty etu vaan siitä on voitu sopia työehtosopimuksissa tai työsopimuksessa. Lomarahan suuruus on yleensä 50 prosenttia vuosilomapalkasta. Asiasta on sovittu kuitenkin eri työehtosopimuksissa eri tavoin, ja siksi on hyvä tarkastaa työehtosopimuksen kirjaukset lomarahan maksusta. Esimerkiksi hyvinvointialueilla noudatettavan sote-sopimuksen mukaan lomaraha maksetaan heinäkuun varsinaisen kuukausipalkan mukaan. Jos heinäkuussa palkka määräytyy osa-aikaisuuden mukaan, maksetaan lomarahakin osa-aikaisen palkan mukaan.

Mainos

Milloin lomaraha maksetaan?

Lomarahan suuruuteen tai maksuajankohtaan ei ole yhtä oikeaa vastausta vaan asia riippuu siitä, miten asiasta on sovittu työehtosopimuksessa, työsopimuksessa tai paikallisissa neuvotteluissa. Siksi asia on hyvä tarkistaa noudatettavasta työehtosopimuksesta. Esimerkiksi Sote-sopimuksessa on sovittu, että lomaraha maksetaan elokuussa. Myöhäisen maksuajan takia ovat monet työnantajat tehneet paikallisen sopimuksen, että lomaraha maksetaankin aiemmin esimerkiksi touko- tai kesäkuussa. Silloin lomarahan laskentakuukausi ei enää olekaan heinäkuu vaan voi olla esimerkiksi kesäkuu.

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Virve Aho.

Tiesitko? Ennen vanhaan lomarahalla houkuteltiin takaisin töihin

Lomaraha otettiin käyttöön 1970-luvun alussa silloisen Metalliliiton (nykyinen Teollisuusliitto) aloitteesta. Sitä kutsuttiin alun perin lomaltapaluurahaksi ja sen tarkoitus oli kirjaimellisesti taata, että työntekijät palaavat loman jälkeen takaisin töihin.

Tuolloin elettiin muuttoliikkeen aikaa. Kymmeniätuhansia työikäisiä suomalaisia muutti vuosittain Ruotsiin töiden ja paremman palkan perässä. Houkutus lähteä muiden perässä kasvoi lomamatkoilla Ruotsissa ja Ruotsiin lähteneiden lomaillessa Suomessa.

Mainos

Käytäntö levisi nopeasti muille aloille. Nykyisin lomarahan maksaminen on yleinen käytäntö ja se on kaikissa SuPerin neuvottelemissa työehtosopimuksissa. Lomaraha ei enää ole sidottu samaan työhön palaamiseen vaan voimassa olevaan työsopimukseen. Monissa työpaikoissa lomaraha maksetaankin ennen loman alkua lomapalkan yhteydessä.

Jos oma aika on rahaa arvokkaampaa

Monilla työpaikoilla työntekijöillä on mahdollisuus halutessaan vaihtaa lomarahat osin tai kokonaan vapaisiin. Työnantaja ei voi vaatia sitä. Lomaraha on yleensä puolet lomapalkasta, joten vapaan pituus on puolet loman pituudesta, noin kaksi viikkoa.

Pelisäännöt kannattaa tarkistaa ennen vapaisiin vaihtamista, esimerkiksi milloin vapaat on pidettävä, saako ne pitää kokonaisina vapaapäivinä ja miten toimitaan, jos työntekijä sairastuu lomarahavapaan aikana.

Muista nämä lomarahasta

  • Oikeuden lomarahaan voit varmistaa työehtosopimuksesta.
  • Lomarahan maksamisen ajankohdan voit tarkistaa työnantajalta.
  • Veroprosenttia laskiessa kannattaa muistaa, että lomaraha on osa palkkaa ja se lasketaan mukaan vuosituloihin.
  • Työsuhteen päättyessä viimeisen palkan yhteydessä maksetaan lomakorvaus pitämättä jääneistä lomapäivistä ja usein myös siihen mennessä kertynyt lomaraha.

Lähde: duunitori.fi

Mainos

Lue myös: Tunne oikeutesi lomiin – Kuka päättää lomien ajankohdista?

Aiotko vaihtaa lomarahoja vapaaksi? Katso ensin tämä

Myös osa-aikaisella lähihoitajalla on oikeus vuosilomaan

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Miten sovin työnantajan kanssa työnteosta osatyökyvyttömyyseläkkeellä?

Epäselvyyksiä ylitöiden korvaamisesta – Lähihoitajan palkoista puuttui lähes 6 600 euroa

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?