Kesälomien jakamiseen ei ole selkeitä sääntöjä. Suurin osa vuosilomapäivistä sijoitetaan lomakaudelle touko-syyskuun välille, ja työnantajan on kuultava työntekijöiden toiveita lomia jakaessaan. Työnantajalla on kuitenkin oikeus päättää, milloin lomat pidetään.
SuPerin sopimusasiantuntija Tuula Nieminen muistuttaa, että toiveiden huomioiminen on hyvää henkilöstöjohtamista.
– Työnantajan on hyvä muistaa työntekijöiden tasapuolinen kohtelu. Valitettavasti on tilanteita, joissa kaikkia lomatoiveita ei voida toteuttaa, esimerkiksi silloin kun useampi työntekijä toivoo lomaa samaan aikaan.
Lomat on jaettava oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi määräaikaisilla työntekijöillä on samat oikeudet kesälomaan kuin vakituisilla työntekijöillä. Sama pätee perheellisiin ja perheettömiin työntekijöihin.
– Niin ei voi toimia, että toisten lomatoiveita kuunnellaan ja toisten ei.
Työnantajan on kerrottava, millä perusteella lomapäätökset tehdään. Jos perustelut koetaan oikeudenmukaiseksi, on helpompi hyväksyä loman ajankohta, vaikka se ei juuri sillä kertaa olisikaan sattunut toiveiden mukaan.
– Joillain työpaikoilla lomat kiertävät. Se koetaan usein tasapuoliseksi, koska jo etukäteen tiedetään, milloin on loma. Silloin myös ”hyviä” lomaviikkoja osuu vuorollaan jokaiselle.
Vähintään kaksi viikkoa putkeen
Kesäloman saa lähtökohtaisesti pitää yhtäjaksoisesti, ellei työnantajalla ole tuotannollista perustetta loman jakamiselle. Sosiaali- ja terveysalalla peruste täyttyy valitettavan usein esimerkiksi sijaispulalla tai mitoitusvaatimuksilla. Jos loma on jaettu useampaan osaan, työntekijällä on joka tapauksessa oikeus pitää kesälomakaudella yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa lomaa.
Työnantajan on ilmoitettava loman ajankohta viimeistään kuukautta ennen loman alkua. Poikkeuksellisissa tilanteissa loma voidaan vahvistaa viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkua. Jos näin tapahtuu, siihen on oltava perusteltu syy.
– Työntekijöiden jaksamisen kannalta on parempi, että lomat vahvistetaan ajoissa, jotta omaa vapaa-aikaa ehtii suunnitella.
Vahvistettua vuosilomaa tai työvuorolistalla olevaa lomaa ei työnantaja voi perua. Työntekijät voivat toki halutessaan keskenään sopia lomapäivien vaihtamisesta.
Kuinka paljon lomaa kertyy?
- Vuosilomapäivät lasketaan lomanmääräytymisvuoden mukaan (1.4.–31.3.)
- Lomaa kertyy 2 päivää per kuukausi, jos työsuhde on 31.3. mennessä kestänyt alle vuoden, ja 2,5 päivää per kuukausi, jos työsuhde on maaliskuun loppuun mennessä kestänyt vähintään vuoden. Lisäksi edellytyksenä on, että työtä on tehty vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa.
- Työehtosopimuksessa on voitu sopia pidemmästä lomasta.
- Lomapäivät kertyvät myös esimerkiksi vanhempainvapaan, tilapäisen hoitovapaan, sairausloman ja lomauttamisen aikana.
Lähde: tyosuojelu.fi
Lue myös:
Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua