Suora kysymys: Työpaikkani lakkautetaan, voiko työnantaja irtisanoa työsopimuksen?

Hyvinvointialueiden mittavien säästötoimien seurauksena työpisteitä on lakkautettu tai toimintoja supistettu. Muutoksilla voi olla isoja vaikutuksia lähihoitajien työhön.

Tarkista työsopimuksesi ennen kuin hyväksyt uuden työntekopaikan. Kuva: Mostphotos

Teksti Elina Kujala

Hyvinvointialue osoitti minulle uuden työpaikan, koska yksikkömme lakkautettiin. Työmatkani pitenee merkittävästi, enkä haluaisi hyväksyä uutta työpaikkaa. Mitä voin tehdä?

Pyri vielä neuvottelemaan asiasta työnantajasi kanssa. Kannattaa tarkistaa, onko työnantajalla sellaisia avoimia paikkoja, jotka sopisivat sinulle. Jos on, voit ehdottaa työnantajalle tällaiseen paikkaan siirtymistä.

Mainos

Mikäli yhteisymmärrykseen ei päästä, voidaan asiaasi tutkia tarkemmin. Otathan siinä tapauksessa yhteyttä luottamusmieheesi ja SuPerin sopimusedunvalvontaan ennen kuin hyväksyt tai hylkäät työnantajan osoittaman uuden työpaikan. Otathan huomioon, että siirrosta kieltäytyminen voi johtaa työsuhteesi päättymiseen ja tapauksesta riippuen myös karenssin asettamiseen.

Työpaikkani hyvinvointialueella lakkautetaan. Voiko työnantaja irtisanoa työsopimukseni?

Työnantaja ei saa irtisanoa työsopimusta, jos työntekijä voidaan sijoittaa tai kouluttaa toisiin tehtäviin hyvinvointialueella. Työntekijälle täytyy tarjota irtisanomisen vaihtoehtona ensisijaisesti hänen työsopimuksensa mukaista tai sitä vastaavaa työtä.

Jos tällaista työtä ei ole, työntekijälle on tarjottava muuta hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. Työnantajan on järjestettävä työntekijälle sellaista uusien tehtävien edellyttämää koulutusta, jota voidaan pitää tarkoituksenmukaisena ja kohtuullisena sekä työntekijän että työnantajan kannalta.

SuPerin asiantuntijat vastaavat SuPer-lehdessä työtä koskeviin kysymyksiin. Tällä kertaa kysymyksiin vastasi SuPerin juristi Elmeri Eteläaho.

Ole tarkkana sopimusasioissa

Useilla hyvinvointialueilla on mittavien säästötarpeiden takia jouduttu käymään yt-neuvotteluita, ja superilaisten työpaikkoja on lakkautettu tai toimintaa supistettu. Sen seurauksena työntekijöitä on siirrettävä toisiin työpaikkoihin hyvinvointialueen sisällä.

Mainos

Parasta olisi, että työntekijälle löytyy uusi sopiva työpaikka työnantajan kanssa neuvottelemalla. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, joudutaan arvioimaan sitä, minkälaista työtä työnantajan on tarjottava työntekijälle. Uuden työn ja työntekopaikan tulisi mahdollisimman hyvin vastata työntekijän työsopimuksen ehtoja ja hänen aikaisempaa työtään.

Tärkeää on, että muutoksen vaikutukset käydään selkeästi yhdessä läpi. Toiseen työpaikkaan siirtyminen saattaa tarkoittaa työtehtävien muuttumista, mikä voi puolestaan vaikuttaa myös työntekijän palkkaan. Työnantajalta kannattaa pyytää kirjallinen ilmoitus työsuhteen ehtojen yksipuolisesta muuttamisesta. Ilmoituksesta täytyy käydä ilmi muutettavat ehdot sekä se, millä perusteella muutokset toteutetaan ja milloin ne tulevat voimaan. Jos työnantaja muuttaa työsuhteen ehtoja yksipuolisesti irtisanomisperusteella, voi muutos tulla voimaan aikaisintaan irtisanomisajan kuluttua, jollei muuta sovita.

Menikö hankalaksi?

Jos työpaikka lakkautetaan tai sen toimintaa supistetaan ja työntekijä kieltäytyy siirtymästä muualle tai jos muuta työtä ei ole tarjolla, työnantajalla on useimmiten oikeus irtisanoa työntekijän työsopimus.

Sen takia olisi tärkeää, että kaikille löytyisi uusi sopiva paikka työnantajan kanssa neuvottelemalla. Jos työnantajan tarjoamat vaihtoehdot eivät tunnu sopivilta, voi itsekin ehdottaa työnantajalle muita paikkoja. Kannattaa tarkistaa, onko työnantajalla sellaisia avoimia paikkoja, jotka sopisivat sinulle. Jos on, työnhakuilmoituksista on hyvä ottaa talteen kuvakaappaukset.

Mainos

Työntekopaikan muuttaminen ei edellytä kokonaan uuden työsopimuksen tekemistä. Työsopimukseen voidaan myös lisätä esimerkiksi liite, jossa mainitaan uusi työntekopaikka ja mahdolliset uudet työtehtävät. Ennen työnantajan tarjoamien asiakirjojen allekirjoittamista kannattaa tarkistaa, ettei työsuhteen muita ehtoja heikennetä. Omaan luottamusmieheen ja SuPerin sopimusedunvalvontaan kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos jokin asia mietityttää.

Ennen kuin sanot ”kyllä” uudelle työntekopaikalle

  • Tarkista työsopimuksestasi, mitä on sovittu työntekopaikasta, -alueesta ja työtehtävistä. Uuden työn tulisi vastata mahdollisimman hyvin työsopimuksen ehtoja ja aikaisempaa työtä.
  • Pyydä työnantajalta selvitys muutoksen perusteista sekä voimaantulosta.
  • Pyydä työnantajalta selvitys muutoksen vaikutuksista palkkaan, työtehtäviin ja muihin työsuhteen ehtoihin.
  • Ole yhteydessä omaan luottamusmieheesi, jos tarvitset neuvoja ja tukea asian selvittelyssä.

Mainos

Lue myös: ”Kaksi tuntia lisää työmatkoihin, ei kiitos!” – Hyvinvointialueiden säästöt tarjoavat pienten paikkakuntien lähihoitajille vain huonoja vaihtoehtoja

Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta