Voiko työnantaja pakottaa varallaoloon?
Varallaolo tarkoittaa sitä, että työntekijä suostuu olemaan vapaa-ajallaan työnantajan tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua töihin. Työntekijä voi viettää vapaa-aikaansa haluamallaan tavalla, mutta hänen on varauduttava siihen, että vapaa-aika voi keskeytyä ja varallaolo muuttua työajaksi.
Varallaolosta täytyy aina sopia etukäteen ja sen pelisäännöt on tehtävä selväksi. Työntekijän on tiedettävä esimerkiksi, missä ajassa hänen on viimeistään saavuttava työpaikalle ja minkälaisen korvauksen hän saa. Varallaolo ei saa olla jatkuvaa eikä se saa kohtuuttomasti haitata työntekijän vapaa-aikaa.
Varallaolosta voidaan sopia pysyvästi esimerkiksi työsopimuksessa tai vain yksittäistä kertaa varten. Jos sopimusta ei ole, ei ole myöskään velvollisuutta varallaoloon.
Kuinka paljon varallaolosta maksetaan?
Varallaolokorvauksen suuruuden määrittää työehtosopimus. Kunnallisen työehtosopimuksen KVTESin mukaan korvaus on 20–30 prosenttia tuntipalkasta. Työnantajalla on oikeus korvata varallaolo myös vapaa-aikana. Paikallisesti voidaan aina sopia työehtosopimusta paremmista ehdoista.
Varallaoloaikana tehdystä työstä maksetaan palkkaa normaaleine lisineen. Useimmiten kyseessä on ylityö, jolloin työntekijälle on maksettava ylityökorvaus.
Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen.
Pelisäännöt selviksi etukäteen
Varallaolo on yleistynyt varhaiskasvatuksessa.
Tällaisen havainnon on tehnyt SuPerin varhaiskasvatuksen sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen. Hänen työpöydälleen on viimeisen vuoden aikana tullut tarkistettavaksi yhä useampi varallaolosopimus.
Hiilinen näkee muutoksessa paljon hyvää. Varallaolo takaa, että päiväkodissa on työntekijä paikalla ajoissa jokaisena aamuna.
– Arkipäivää on, että aamun ensimmäinen työntekijä ei saavu töihin äkillisen poissaolon vuoksi ja ulko-ovi on lukossa, kun ensimmäiset perheet tuovat lapsiaan hoitoon. Varallaolojärjestelmän kehittämisellä ja käyttöönotolla päiväkodin johtajakin voi nukkua yönsä rauhassa, koska tietää yksikkönsä aukeavan jokaisena aamuna.
Samalla työntekijät saavat asianmukaisen korvauksen tekemästään työstä.
– Työntekijöiden ei tarvitse toistuvasti joustaa työnantajan suuntaan kiltteyttään, vaan työstä tai joustavuudesta on myös saatava korvaus.
Ilman varallaolosopimusta työntekijällä ei ole velvollisuutta olla työnantajan tavoitettavissa työajan ulkopuolella.
Varallaolosta on sovittava etukäteen työpaikkatasolla eli paikallisesti. Paikallisesti voidaan sopia esimerkiksi työehtosopimusta paremmista korvausehdoista. Kunnallisen työehtosopimuksen KVTESin mukaan varallaolokorvaus on noin neljäsosa työnteosta maksettavasta korvauksesta.
– Hyvillä ehdoilla varmistetaan työntekijöiden halukkuus suostua varallaoloon, Hiilinen kannustaa.
Varallaolossa on otettava huomioon niin sanotut haavoittuvat työvuorot.
– Työvuoro on haavoittuva silloin kun työntekijä on yksin töissä. Aamuvuoron lisäksi esimerkiksi ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen yövuorot ja viikonloput voivat olla haavoittuvia.
Varallaolossa on huomioitava myös työaika.
– Varallaolo ei voi alkaa samaan aikaan kuin työvuoro. Jos päiväkoti aukeaa kuudelta, varallaolon tulee alkaa vähintään tuntia ennen ja jatkua varallaolijan työvuoron alkuun saakka.
Muista nämä varallaolosta
- Varallaolosta on tehtävä sopimus etukäteen ja siitä on maksettava korvaus. Korvauksen suuruus määritellään työehtosopimuksessa.
- Varallaolosopimuksessa on määriteltävä esimerkiksi se, kuinka nopeasti työntekijän on varallaoloaikana saavuttava työpaikalle. Jos työntekijän on oleskeltava työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä kyse ei ole varallaolosta vaan päivystämisestä.
- Varallaolokorvaus maksetaan, vaikka se ei johtaisi työntekoon.
- Kun varallaolija kutsutaan töihin, hän saa tehdyistä työtunneista normaalin palkan asianmukaisine lisineen. Tehty työ on usein ylityötä.