Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?

Hyvinvointialueilla neuvotellaan parhaillaan isoista säästöistä. Hoitajille se voi tarkoittaa, että edessä on vaikeita päätöksiä.

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Voiko hyvinvointialueen työnantaja siirtää minut yt-neuvotteluiden seurauksena toiseen työyksikköön?

On mahdollista, että yt-neuvotteluiden päätteeksi esimerkiksi työpiste lakkautetaan. Laissa on säädetty työnantajalle uudelleensijoitus- ja koulutusvelvollisuus ennen irtisanomista. Ensisijaisesti työnantajan tulee tarjota työntekijälle työsopimuksen mukaista työtä. Jos tällaista työtä ei ole tarjolla, työnantajan tulee tarjota työntekijälle muuta koulutusta, ammattia tai kokemusta vastaavaa työtä. Silloin lähihoitajalle saatetaan tarjota korvaavia hoitajan työtehtäviä toimipisteestä, joka ei ole hänelle tuttu tai mieluinen. Työntekijä päättää, ottaako tarjotun työn vastaan vai ei. Kieltäytyminen voi johtaa irtisanomiseen. Työntekijällä on toki vaihtoehtona hakea ja etsiä myös itse muuta työtä. Toivomme, että superilaiset ovat aktiivisia omiin työoloihinsa liittyvissä asioissa. Mikäli esihenkilö lähestyy sinua työpaikalla esimerkiksi työpisteen muutokseen liittyvissä asioissa, kannattaa herkästi ottaa yhteyttä oman hyvinvointialueen pääluottamusmieheen.

Mainos

Kuka edustaa minua hyvinvointialueeni yt-neuvotteluissa?

Hyvinvointialueilla neuvottelut käydään tavallisesti työnantajan ja henkilöstöryhmien edustajien kesken. SuPerin koordinoiva pääluottamusmies tai pääluottamusmies neuvottelee ja edustaa tällöin SuPerin jäseniä hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvotteluissa. Tietoa meneillään olevista neuvotteluista saat joko pääluottamusmiehen tai oman ammattiosastosi kautta.

Kysymyksiin vastasi SuPerin juristi Outi Perkiömäki.

Mainos

Yt-neuvottelut voivat vaatia isoja päätöksiä hoitajilta

Yhteistoimintaneuvottelujen tarkoitus on luoda keskusteluyhteys työntekijöiden ja työnantajan välille.Suurimmassa osassa hyvinvointialueita yt-neuvotteluja on jo käyty tai ne ovat käynnistymässä lähiaikoina.

– Neuvotteluja ei kannata pelätä, mutta huolissaan on syytä olla. Kun ne käynnistyvät, pitää valmistautua tekemään isojakin päätöksiä, SuPerin sopimusasiantuntija Anne Villman toteaa.

Laki velvoittaa työnantajan neuvottelupöydän ääreen henkilöstöedustajien kanssa esimerkiksi silloin, kun käsittelyssä ovat taloudellisista tai tuotannollisista syistä tehtävät henkilöstömuutokset tai palvelurakenteen muutokset.

Hoitajilla on huoli potilaistakin

Juuri nyt monilla hyvinvointialueilla karsitaan kuluja. Se saattaa tarkoittaa myös kokonaisten yksiköiden lakkauttamista.

– Monilla superilaisilla työpaikka on lähellä kotia. Siellä ovat myös lasten koulu ja harrastukset. Ja nyt uusi työpiste saattaa olla huomattavasti kauempana kuin aikaisemmin.

Villmanin mukaan moni hoitaja miettii, kannattaako pidempi työmatka ja vaatiiko mahdollinen työtehtävien vaihto esimerkiksi lisäkoulutusta.

– Muutosvaihe tuo monelle hoitajalle myös huolen potilaista ja asiakkaista. Moni ottaa nyt yhteyttä potilaiden ja asiakkaiden saamasta palvelusta. Hoitajat kantavat myös eettistä taakkaa, joka ei heille kuuluisi, Villman toteaa.

Mainos

Alkoivatko yt-neuvottelut?

  • Tarkista, että sähköpostisi on liiton tiedossa, jotta saat ajantasaista tietoa.
  • Pidä aktiivisesti yhteyttä omaan ammattiosastoosi.

Miksi yt-neuvottelut?

  • Työn organisointi muuttuu niin, että se vaikuttaa merkittävästi henkilöstön asemaan
  • Palvelujen uudelleen järjestämisen periaatteet, jos asialla voi olla olennaisia henkilöstövaikutuksia (esim. vuokratyövoiman käyttö, liikkeenluovutus)
  • Henkilöstöön ja henkilöstön kehittämiseen liittyvät suunnitelmat ja periaatteet
  • Taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavat osa-aikaistamiset, lomauttamiset ja irtisanomiset

Lähde: Finlex, Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella.

Mainos

Lue myös: ”Kaksi tuntia lisää työmatkoihin, ei kiitos!” – Hyvinvointialueiden säästöt tarjoavat pienten paikkakuntien lähihoitajille vain huonoja vaihtoehtoja

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta