Suora kysymys: Voinko irtisanoutua työstäni, vaikka olen perhevapaalla?

Irtisanoutuminen työstä voi jännittää. Kannattaa silti muistaa, että työnteko jatkuu irtisanomisajalla ennallaan, ellei toisin sovita.

Kuva: Mostphotos

Teksti saija Kivimäki

Työntekijä voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, eikä työnantajalle tarvitse perustella asiaa mitenkään. Määräaikaisen työsuhteen voi päättää kesken määräajan vain työnantajan kanssa sopimalla.

Perhevapaa tai mikään muukaan työvapaa ei estä irtisanoutumasta. Työvapaalla tarkoitetaan tilannetta, jossa työntekijä on poissa työtehtävistään määräajan ja jonka jälkeen työsuhde jatkuu ennallaan. Perhevapaan lisäksi tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi opintovapaa, vuosiloma ja sairausloma.

Mainos

Irtisanoutuminen kannattaa tehdä kirjallisesti Irtisanomisaika määritellään työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa.

Kannattaa pitää mielessä, että vaikka työntekijä voi irtisanoutua perhevapaalla, työnantajalla ei pääsääntöisesti ole oikeutta irtisanoa perhevapaalla olevaa työntekijää. Raskaus ja perhevapaan käyttäminen ei myöskään saa olla syy työntekijän irtisanomiseen.

Jos työntekijä irtisanoutuu perhevapaalla, työnantajalle ei tarvitse maksaa takaisin raskausajan palkkaa.

Täytyykö minun palata töihin vaikka vain päiväksi, jos irtisanoudun?

Ei tarvitse. Irtisanoutumisaika alkaa aina irtisanoutumista seuraavasta päivästä ja se kuluu perhevapaan tai muun työvapaan kanssa samaan aikaan. Irtisanomisajan pituuden voit tarkistaa omasta työehtosopimuksestasi tai työsopimuksestasi. Työntekijän irtisanoutuessa itse se on yleensä 14 päivästä kuukauteen.

Mainos

Työnantajan on viimeisessä palkassa eli niin sanotussa lopputilissä maksettava kaikki maksamattomat palkanosat, kuten pitämättä jäävät lomapäivät lomakorvauksena ja lomaraha.

Myös opintovapaan aikana voi irtisanoutua, mutta vuosilomalain mukaan opintovapaalla vuosilomaa kertyy 30 työpäivän ajalta vain, jos palaa opintovapaan jälkeen töihin vähintään päiväksi.  Jos työpaikallasi noudatetaan SOTE-sopimusta tai KVTESiä, opintovapaaltakaan ei tarvitse palata töihin saadakseen kertyneet lomapäivät.

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Johanna Huhtala.

Jännittävä elämänvaihe

Irtisanoutuminen on usein henkisesti kuormittavaa aikaa. Ilmassa voi väreillä innostus uuden työn alkamisesta. Hyppy tuntemattomaan voi olla myös stressaavaa, kun on muistettava paljon käytännön asioita.

Mainos

Erilaisten tunteiden keskellä on hyvä muistaa, että työsuhde jatkuu ennallaan irtisanomisajan loppuun saakka. Työntekijällä on samat oikeudet, etuudet ja velvollisuudet kuin ennen irtisanoutumistaan. Työnteko jatkuu normaalisti työvuorolistan mukaan, ja jos työntekijä vaikkapa sairastuu, oikeus sairauslomaan ja sairausajan palkkaan ovat ennallaan.

Työnantaja saa muuttaa työtehtäviä, jos se on siirtymävaiheen takia perusteltua. Muutosten on kuitenkin oltava työehtosopimuksen mukaisia.

Lomaa vai rahaa?

Työsuhteen päättyessä työntekijälle on todennäköisesti kertynyt enemmän tai vähemmän lomapäiviä. Työnantajalla on oikeus määrätä työntekijä lomalle irtisanomisaikana samoin perustein kuin muulloinkin työsuhteen aikana: edellisellä lomakaudella kertyneet kesälomat voi määrätä pitämään kesälomakaudella (touko-syyskuussa) ja muut kertyneet lomat talvilomakaudella (loka-huhtikuussa).

Työntekijä ja työnantaja voivat keskenään sopia toisin, esimerkiksi niin, että työnantaja maksaa kaikki pitämättömät lomapäivät lomakorvauksena loppupalkassa. Loppupalkka maksetaan joko työsuhteen viimeisenä päivänä tai työsopimuksessa sovittuna päivänä.

Irtisanoutujan muistilista

  • Työvälineiden palautus. Mieti, mitä työnantajan omaisuutta sinulla on, ja sovi palautuksesta, esimerkiksi avaimet ja kulkukortit, kännykkä ja työvaatteet.
  • Työsähköposti. Poista henkilökohtaiset viestit. Välitä tarpeelliset työviestit eteenpäin.
  • Työtodistus. Tarkista, että todistukseen merkityt tiedot pitävät paikkansa.
  • Loppupalkka. Tarkista, että saat kaikki sinulle kertyneet palkanlisät. Jos loppupalkka viivästyy, sinulla on oikeus viivästyskorkoon ja palkkaan korkeintaan kuudelta odotuspäivältä.
  • Veroprosentti. Tarkista, vaikuttavatko loppupalkka ja uuden työn palkka vuosituloihisi niin, että veroprosenttia on syytä muuttaa kesken vuoden.

Mainos

Lue myös: Suora kysymys: Voiko määräaikaisen työsuhteen lopettaa, jos saa uuden vakituisen työpaikan?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lopputilin tarkastaminen kannatti: Lähihoitajan palkoista puuttui yli 5 000 euroa

Vuosien odotus palkittiin: Hoitajat saavat korvauksia palkattomaksi muutetusta ruokatauosta

Suora kysymys: Miten sovin työnantajan kanssa työnteosta osatyökyvyttömyyseläkkeellä?