Superilainen lähihoitaja sai pitää vuosilomansa sovitusti

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja otti yhteyttä SuPeriin, koska työnantaja oli yllättäen ilmoittanut, ettei vuosiloman pitäminen onnistu aiemmin sovitun mukaisesti.

Vuosiloman määräytymisen epäselvyydet täytyy yrittää neuvotella ennen lomaa. Jälkikäteen asiaa ei voi enää riitauttaa. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lomat oli vahvistettu työnantajan työvuorosuunnitteluohjelmaan, kun työnantaja ilmoitti muutoksesta.

Lähihoitaja oli jo edellisen vuoden puolella sopinut esimiehensä kanssa, että saa pitää talvilomansa osin vasta toukokuun puolella.

Mainos

Normaalisti talvilomakausi päättyy huhtikuun lopussa, johon mennessä edellisenä lomanmääräytymisvuonna ansaitut lomat tulee pitää. Hoitajan työpaikalla kuntayhtymässä noudatettavassa työehtosopimuksessa KVTS:ssä on kuitenkin määräys, jonka mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että vuosilomaa pidetään vielä huhtikuun jälkeen.

Työnantajan perustelu muutokselle oli se, ettei talvilomia työnantajan linjauksen mukaisesti myönnetä huhtikuuta pidemmälle. Työnantaja ei kuitenkaan voi muuttaa loman ajankohtaa tällä perusteella, koska lomasta oli jo aikaisemmin sovittu vahvistetusti.

Selvitä epäselvyydet ennen lomaa

SuPerin edunvalvontaan tulee lähes päivittäin yhteydenottoja vuosilomiin liittyvistä kysymyksistä, kertoo liiton lakimies Sanna Rantala. Tyypilliset kysymykset koskevat lomien kertymistä, loman ajankohtaa ja vuosilomapalkan ja lomarahan suuruutta.

Oikeudessa vuosiloma-asioissa riidellään vain palkkasaatavista.

Jos epäilee, että työnantaja määrännyt lomaa työehtosopimuksen tai vuosilomalain vastaisesti, kannattaa pikimmiten ottaa yhteyttä luottamusmieheen, Rantala kehottaa.

– Ennen lomaa asiasta voidaan yrittää vielä neuvotella työnantajan kanssa. Kun loma on jo pidetty, asiaa ei voi enää riitauttaa.

Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä, yhteyttä voi ottaa myös SuPerin edunvalvontaan.

Ennen lomaa asiasta voidaan yrittää vielä neuvotella työnantajan kanssa. Kun loma on jo pidetty,
asiaa ei voi enää riitauttaa.

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitajan tapauksessa pääluottamusmies neuvotteli asiasta työnantajan kanssa tuloksetta, jonka jälkeen SuPerin lakimies oli yhteydessä työnantajaan.

Vasta SuPerin yhteydenotto työnantajien keskusjärjestöön KT Kuntatyönantajiin tuotti tulosta, ja lähihoitaja sai pitää lomansa, kuten alun perin oli esimiehen kanssa sovittu.

Lue myös:

Lähihoitajaopiskelija, muista tarkistaa palkkalaskelmasi

Myös osa-aikaisella lähihoitajalla on oikeus vuosilomaan

Lue lisää SuPer-voittoja SuPerin verkkosivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Suora kysymys: Miten sovin työnantajan kanssa työnteosta osatyökyvyttömyyseläkkeellä?

Epäselvyyksiä ylitöiden korvaamisesta – Lähihoitajan palkoista puuttui lähes 6 600 euroa

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?