Työnantaja pyytää sairauslomalta töihin – Mitä teen? Viisi kysymystä ja vastausta sairauslomasta

Voiko työnantaja pyytää työntekijää menemään toisen lääkärin arvioitavaksi? Entä milloin työntekijä voi tehdä korvaavaa työtä? SuPerin lakimies Sanna Rantala vastaa kysymyksiin.

sairausloma

Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Mitä tehdä, jos työntekijä on sairaana, mutta työnantaja ilmoittaa, että töihin on tultava?

Työnantaja ei saa toimia näin. Työntekijällä on oikeus olla sairauslomalla, jos hän on asianmukaisesti toimittanut työnantajalle hyväksyttävän lääkärintodistuksen. Vastaan on kuitenkin tullut tilanteita, joissa työnantaja on ilmoittanut, että työntekijän on tultava sairauslomalta töihin tai muuten sairausloma on palkaton.

Voiko työnantaja vaatia työntekijää menemään toiselle lääkärille uudelleen arvioitavaksi?

Työnantajalla on oltava perusteltu syy sille, miksi hän ei voi hyväksyä ensimmäisen lääkärin sairauslomatodistusta. Perusteltu syy ei ole se, että sairauslomatodistus on saatu jostain muualta kuin työterveyshuollosta. Työnantajan vaatimus voisi olla perusteltu kuitenkin esimerkiksi silloin, jos käy ilmi, ettei työntekijä ole ollut työkyvytön lääkärintodistuksesta huolimatta.

Mainos

Jos työnantaja vaatii työntekijää menemään toiselle lääkärille ja pyyntö on työntekijän mielestä perusteeton, kannattaa olla yhteydessä työpaikan luottamusmieheen tai omaan ammattiliittoon. Tällaiset tilanteet tulevat usein nopeasti, eikä niitä aina ehditä selvittää luottamusmiehen tai asiantuntijan kanssa. Silloin kannattaa ensisijaisesti suostua työnantajan vaatimukseen ja käydä toisella lääkärillä. Näissä tilanteissa työnantajan on kuitenkin vastattava lääkärikuluista.

Mainos

 

Millaisissa tilanteissa sairauslomalla oleva työntekijä voidaan velvoittaa tekemään korvaavaa työtä?

Lääkäri voi ottaa sairauslomatodistuksessa kantaa korvaavaan työhön. Joissakin tilanteissa työntekijä voi saada sairauslomatodistuksen, jossa häntä ei todeta täysin työkyvyttömäksi ja todistuksessa mainitaan työtehtävät, joita työntekijä voi tehdä. Arvion tekee aina lääkäri, yleensä näissä tapauksissa työterveyslääkäri.

Korvaavaan työhön on suostuttava, jos lääkäri on todennut, ettei työntekijä ole täysin työkyvytön ja ilmoittanut työtehtävät, joita työntekijä voi tehdä. Jos työntekijä kokee, ettei hän voi terveytensä puolesta tehdä korvaavaa työtä, on hänen hakeuduttava uudelleen lääkärin vastaanotolle arvioitavaksi.

Voiko työnantaja käskeä korvaavaan työhön, vaikka työntekijä olisi sairauslomatodistuksen mukaan täysin työkyvytön?

Työnantaja ei voi kävellä sairauslomatodistuksen yli eikä hän voi todeta, että työntekijä on velvollinen korvaavaan työhön. Työnantaja ei voi myöskään velvoittaa hakemaan uutta lääkärintodistusta sen vuoksi, että jo toimitetussa lääkärintodistuksessa ei oteta kantaa korvaavaan työhön.

Mainos

Voiko työnantaja määritellä, millä diagnoosilla voi saada palkallista sairauslomaa?

Se ei ole mahdollista.  SuPerin neuvottelemissa työehtosopimuksissa ei ole määritelty, mikä sairautta osoittava diagnoosikoodi oikeuttaisi palkallisuuteen tai tietyn pituiseen palkalliseen sairauslomaan.

Sairausloman pituuden päättää aina lääkäri. Yleiset määräykset sairausloman palkallisuuden pituudesta kannattaa tarkistaa omassa työssä noudatettavasta työehtosopimuksesta.

Lue myös:

Sairastuin lomalla – voiko lomapäiviä siirtää? Huomioi nämä asiat, jos sairastut ennen vuosilomaa tai sen aikana

Työskenteletkö yksityissektorilla? Nämä yllättävät asiat voivat vaikuttaa vuosiloman pituuteen

Sinua voisi kiinnostaa myös

Epäselvyyksiä ylitöiden korvaamisesta – Lähihoitajan palkoista puuttui lähes 6 600 euroa

Voiko työnantaja rangaista minua epäkohtailmoituksen tekemisestä?

Lähihoitaja Liisa uskalsi nostaa esiin työpaikkansa epäkohdat ja sai siitä hyvästä varoituksen – Nyt hovioikeus tuomitsi työnantajan syrjinnästä ja Liisa sai 11 000 euron korvauksen