Parkanon kaupunki oli luovuttanut tehostetun palveluasumisen yksikön Pihlajalinna-konserniin kuuluvalle Kolmostien Terveys Oy:lle vuoden 2015 alussa. Kaupungin työntekijät siirtyivät yrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Yksikössä noudatettava työehtosopimus vaihtui kunnallisesta KVTESistä yksityiseen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen.
Liikkeenluovutuksessa työntekijöiden palkat eivät saa laskea, joten työehtosopimusten välinen palkkaero maksettiin lähihoitajille henkilökohtaisina palkanosina ja siirtymälisinä. Niitä ei kuitenkaan maksettu samantasoisina kaikille työntekijöille.
Yritykseen palkatuille uusille työntekijöille henkilökohtaista palkanosaa tai siirtymälisää ei maksettu lainkaan. Liikkeenluovutuksen yhteydessä tulleet työntekijät saivat siis korkeampaa palkkaa kuin sen jälkeen aloittaneet lähihoitajat, vaikka he tekivät samaa työtä.
Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan korvauksiin
Lähihoitajat ottivat yhteyttä SuPeriin palkkaeron korjaamiseksi. SuPer yritti sopia asiaa työnantajan kanssa, mutta sovintohalukkuutta ei löytynyt. Asia siirtyi oikeuden ratkaistavaksi.
Käräjäoikeuden mukaan lähihoitajien palkkaeroille ollut hyväksyttävää syytä. Liikkeenluovutus ei tässä tapauksessa ollut hyväksyttävä syy, koska liikkeenluovutushetkellä yrityksen palveluksessa ei ollut yhtään työntekijää. Työnantaja oli näin ollen luonut palkkaeron itse palkkaamalla uudet työntekijät alemmalla palkalla.
Työnantaja vetosi kohtuulliseen siirtymäaikaan palkkojen harmonisoimiseksi mutta ei ollut ryhtynyt mihinkään toimenpiteisiin palkkaerojen poistamiseksi. Käräjäoikeus ei nähnyt perustetta siirtymäajalle, koska palkkaero oli työnantajan itsensä luoma. Vahingot tuli korvata siitä hetkestä lähtien, kun työnantaja oli rikkonut tasapuolisen kohtelun velvoitetta.
Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan neljälle lähihoitajalle yhteensä yli 40 000 euroa palkkavahinkoa viivästyskorkoineen. Työnantajan korvattavaksi jäi lisäksi lähes kaikki lähihoitajien oikeudenkäyntikulut.
Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.
Lue myös: Miten tasapuolisen kohtelun pitää näkyä työssä ja palkkauksessa? Nämä 5 asiaa sinun kannattaa tietää
Lähihoitajille maksettiin vuosia eri palkkaa – hovioikeus tuomitsi työnantajan korvauksiin